30 de universităţi din lume îşi expun ofertele la Cluj
Cum ar fi să cobori către sala de clasă pe un tobogan, să înveţi la cursuri despre Harry Potter ori Lady Gaga, să urmezi ore de aeronautică într-un simulator de zbor, sau să înveţi coregrafie şi canto în studiouri adevărate de teatru şi de înregistrări audio? Toate aceste experienţe academice sunt oferite studenţilor români în cadrul Târgului Internaţional de Universităţi, care are loc mâine, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.
La eveniment participă, anul acesta, 30 de universităţi din 13 ţări, din Europa, Statele Unite ale Americii şi Asia. Târgul nu este destinat doar absolvenţilor de liceu, ci şi masteranzilor sau doctoranzilor, fără limită de vârstă. Nici taxele percepute nu au limită, existând universităţi exclusiviste unde un an de studiu poate costa chiar şi 100.000 de euro.
"Există unele state, cum e Danemarca, Suedia, ţările nordice în principiu, unde nu există taxe de studii, pentru că ele sunt suportate de Guvernul statului respectiv. Apoi, există alte state, cum e Marea Britanie, care finanţează din bugetul propriu aceste programe de studiu, chiar şi pentru studenţii din România, pentru că suntem ca ţară membră a Uniunii Europene", a declarat Alexandra Sabou, coordonator regional RIUF.
Astfel, studenţii pot accesa un împrumut guvernamental, pe care vor începe să-l returneze abia când vor fi angajaţi iar salariul lor va depăşi un anumit prag. De asemenea, există ţări, precum Franţa sau Germania, unde taxele pentru un an de studiu sunt de câteva sute de ore, la fel ca la noi. Un alt mit pe care târgul de universităţi îşi propune să-l demonteze este cel al procesului de admitere extrem de complicat, cu multe hârtii şi dosare.
"În străinătate însă se merge foarte mult pe ideea de admitere online. Însă cei care vin la târg au şi posibilitatea unor spot admissions, adică admiteri pe loc", adaugă Alexandra Sabou.
Numărul românilor care învaţă peste graniţe în străinătate a crescut, de la 12.000 în 2000, la peste 25.000 anul trecut.