Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Duminică, 30 Sep. 2012, 11:30
0
3832

Clujenii, pasivi în problema creditelor de nevoi personale

Indiferent de motive, o parte tot mai mare a populației din România nu mai reușește să-și plătească la timp creditele la bănci. În majoritatea cazurilor în care clienții au contractat credite de nevoi personale, pierderile sistemului bancar sunt extrem de mari.

clujenii pasivi problema creditelor de nevoi personale
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

 

Tot mai mulți clujeni și nu numai, se luptă din răsputeri pentru a-și plăti împrumuturile la bănci, făcute de-a lungul timpului. Dacă în urmă cu câțiva ani băncile acordau credite doar cu buletinul, fără a-și lua asigurări în ceea ce privește plata ulterioară a ratelor de către client, criza financiară din ultimii ani și implicit lipsa tot mai acută a locurilor de muncă au dus la o schimbare radicală în ceea ce privește politica de acordare a creditelor. Mii de români au ajuns în pragul disperării și nu reușesc pur și simplu să-și respecte angajamentele.

Dacă în cazul creditelor ipotecare sau a celor cu girant lucrurile sunt mult mai complicate, băncile având dreptul de a pune poprire pe bunuri până la recuperararea totală a debitului, în cazul creditelor de nevoi personale lucrurile devin mai simple în unele situații pentru client, dar se complică de partea cealaltă. Dacă nu-și respectă contractele de împrumut, datornicii care nu au niciun bun mobil sau imobil în proprietate personală, sunt cei mai puțin afectați. Singurul lucru pe care-l poate face banca în acest caz este blocarea conturilor și are dreptul legal de a pune poprire pe maxim 30% din veniturile clientului.

Unii nu-și plătesc creditele de ani de zile

Conform statisticilor, la nivel național, clujenii sunt în topul listei în ceea ce privește datoriile către bănci. Cazurile de restanțe la plata ratelor sunt diverse, fiecare persoană fiind afectată în mod diferit de aceste datorii. Dacă cei care și-au făcut credite pentru care au girat nu-și pot permite să întârzie mai mult de două-trei luni, în cazul creditelor de nevoi personale unele persoane nu au motive să-și facă probleme în privința găsirii unei soluții.

„Am contractat un credit de 4.500 de euro, în urmă cu doi ani. L-am luat pe șapte ani, dar deja de mai bine de zece luni nu am mai plătit nimic la el. Am rămas fără servici și pur și simplu am ajuns în imposibilitate de plată. După două luni de întârziere, am mers la bancă să mă interesez de o soluționare a problemei. Mi-au propus o reeșalonare, ceea ce însemna ca șase luni să nu plătesc deloc, dar pe urmă rata lunară îmi va crește de la 120 la 160 de euro și s-ar prelungi și scadența cu șase luni. Mi-am făcut calculele și nu era deloc în avantajul meu acest lucru, suma finala de plată mi-a crescut cu peste 1.000 de euro. Nu am semnat actele și cum oricum nu am loc de muncă și niciun venit sigur, banca nu poate legal să-mi facă nimic. Locuiesc la părinți, nu am absolut nimic pe numele meu. Problemele vor apărea când voi avea un nou contract de muncă și banca va începe să-și ia câte 30 de procente de fiecare dată când îmi vor intra bani în cont”, a povestit un tânăr clujean care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Complicații majore în familie

Veronica Rus a contractat un credit de nevoi personale în urmă cu mai mulți ani. Între timp s-a căsătorit și din mai multe motive nu a mai reușit să-și respecte angajamentele de plată. În acest caz, banca creditoare nu are dreptul să intervină asupra bunurilor comune ale familiei, atâta timp cât persoana care a împrumutat banii nu deține proprietăți. „Situația e extrem de complicată. Eu în momentul în care m-am căsătorit, aveam un credit de nevoi personale, pe care-l plăteam regulat. Ulterior ni s-a născut și un copil, iar din cauza problemelor financiare, nu am mai fost pur și simplu capabilă să-mi întrețin familia dacă mai plăteam și creditul la bancă. Nu e o sumă enormă, creditul total e de 14.000 de lei, din care cu tot cu restanțe aș mai avea de plătit în jur de 6.500. Depun lunar o anumită sumă, dar mereu mai puțin decât rata lunară și din cauza asta mi se adună mereu penalizările și nu reușesc să ajung la zi. M-am interesat la un avocat și mi-a spus să stau liniștită, deoarece bunurile familiei nu pot fi afectate, atâta timp cât totul este pe numele soțului și creditul este doar al meu, nu e unul comun”, spune clujeanca.

O altă cauză foarte importantă pentru care românii acumulează datorii mari la bănci este deprecierea leului față de euro, valuta în care cea mai mare parte a populației și-a contractat creditele. În momentul în care valoarea leului scade brusc, implicit fiecare persoană va fi nevoită să scoată din buzunar mai mulți bani pentru rata lunară. În concluzie, imposibilitatea de plată a clienților în astfel de cazuri crează și pierderi extrem de mari sistemului bancar.

Românii  au o educație economică proastă

Românii care aleg să contacteze credite fără a avea siguranța că pe termen mediu și lung vor avea capacitatea de a-și respecta promisiunea de plată sunt considerați iresponsabili și cu o educație economică precară. Aceasta este concluzia specialiștilor în domeniu, care în același timp sunt conștienți și de faptul că vorbim și de o problemă de managemant bancar. Radu Nechita, conferențiar la Universitatea „Babes Bolyai”, explică în ce măsură cei care au credite sunt afectați în viața de zi cu zi și în ce măsură aceștia și-au făcut calcule pe termen lung atunci când au decis să ceară băncii un împrumut.

„Cel mai evident aspect se leagă de faptul că creșterea ratei, fie ca urmare a creșterii dobânzilor, fie a devalorizării leului afectează foarte serios persoana care s-a împrumutat. Dacă în momentul în care s-a luat creditul gradul de îndatorare era de 30-40% din veniturile totale, acum cu siguranță a crescut mult și resursele financiare disponibile sunt mai mici. Mult mai greu de cuantificat este stresul , mulți au locuințele ipotecate, e mereu incertitutidea zilei de mâine, iar starea de spirit este orientată spre pesimism. Când ai un credit de nevoi personale, garantat cu venituri viitoare, ești mai relaxat, dar această relaxare nu ar trebui să se tansforme în nepăsare, deoarece banca poate face popriri”, spune acesta.

De asemenea, Nechita spune că pe termen lung aceștia vor avea enorm de suferit în relația cu băncile. „Pe viitor, când vei vrea să te împrumuți, ți se va respinge cererea sau vei avea dobânzi mai mari de plătit. Mulți nu au o educație economică, aici vorbim de o problemă de responsabilitate individuală. Înainte de a-l plânge pe cel îndatorat, trebuie luate măsuri pe termen lung și să responsabilizăm societatea. Pe de altă parte, vorbim de o problemă de managemant bancar, băncile au acordat credite extrem de lejer, contau pe sprijinul Băncii Mondiale, nu s-au gândit nicio clipă că se poate ajunge și la faliment”, a conchis acesta.

Băncile au găsit la Cluj un teren propice pentru dezvoltarea afacerilor, cu atât mai mult cu cât oraşul este cel mai important centru financiar al ţării, după Bucureşti.

Clujenii au colectat, la sfârşitul lunii iulie, credite restante în valoare de 1,4 miliarde de lei, fiind depăşiţi la acest capitol doar de bucureşteni, cu datorii de 10,6 miliarde de lei. Şi locuitorii din Timiş, judeţ plasat pe locul al treilea în topul restanţelor, au acumulat datorii la bănci de peste un miliard de lei, mai precis de 1,21 miliarde.

În ultima lună, restanţele clujenilor s-au adâncit cu nu mai puţin de 80 de milioane de lei, respectiv cu aproximativ 2,5 milioane de lei pe zi. Deprecierea monedei europene a făcut ca cea mai mare parte a restanţelor cumulate în luna iunie să fie la creditele în valută, care au urcat cu 72 de milioane de lei.

Valoarea totală a creditelor acordate populaţie din Cluj a depăşit în luna iulie pragul de 5 miliarde de lei, ceea ce plasează judeţul nostru pe primul loc în topul creditării populaţiei, dacă nu luăm în caclul Bucureştiul. Locul secund în acest clasament este ocupat de Constanţa, cu 4,6 miliarde de lei, şi Timiş, cu 4,1 miliarde. Bucureştenii au contractat până la sfârşitul lunii iulie credite în valoare de 38,5 miliarde de lei.

Fără îndoială, creditele în valută sunt preferatele clujenilor, fiind de trei ori mai mari decât cele în moneda naţională. Locuitorii judeţului au contractat credite în special pentru consum.

Privind aceste date raportat la populaţia judeţului, rezultă că locuitorii Clujului sunt cei mai îndatoraţi români, cu o datorie medie la bănci de 7.408 lei.

Clujenii nu sunt doar pe primul loc în privinţa atracţiei faţă de împrumuturi bancare, deoarece ocupă prima poziţie şi în rândul celor mai strângători români. Astfel, locuitorii judeţului conduc şi în topul judeţelor cu cele mai mari depozite, având la sfârşitul lunii iulie în conturile băncilor nu mai puţin de 5,7 miliarde de lei. Raportat la populaţia Clujului, rezultă că fiecare locuitor al judeţului are, în medie, în conturi bancare, nu mai puţin de 8.445 lei. Clujenii sunt urmaţi de populaţia din Constanţa, care a plasat în bănci 4.6 miliarde de lei, şi locuitorii din Timiş, cu depozite totale de 4.1 miliarde de lei.

Astfel, datoriile populaţiei sunt inferioare depozitelor, ceea ce arată că nu toţi clujenii au fost prinşi în mirajul creditelor, acordate extrem de lejer în anii anteriori crizei. În plus, criza ne-a învăţat să fim mai atenţi cu cheltuielile şi să economisim „bani albi pentru zile negre”. Astfel, doar în luna iulie, valoarea depozitelor populaţiei judeţului a crescut cu 100 de milioane de lei.

Robert Gal-Pal, Radu Belcean

Articol preluat din cotidianul Transilvania REPORTER

Articole din aceeasi categorie
Constituit în anul 2013 din inițiativa Consiliului Județean Cluj, AgroTransilvania Cluster a primit cea mai înaltă distincție de certificare a managementului la nivel european - Eticheta de excelență
05 Apr. 2019
12:29
0
Pentru că în România sunt peste 1.500.000 de antreprenori și pentru că în ultimii 25 de ani, doar una din două companii românești supraviețuiește, un club independent dedicat antreprenorilor își propu
03 Apr. 2019
12:25
0
După ce la mijlocul lunii februarie Sinterom SA a anuntat ca va intra într- un proces de restructurare menit să-si puna in valoare dotarile tehnice, vizându-se relansarea exclusiva a fabricaţiei de
21 Mar. 2019
08:30
2
Compania clujeană Life is Hard, calificată pentru al șaselea an consecutiv în finala European IT & Software Excellence Awards, a câștigat trofeul “Soluția anului 2019” la categoria Public Sector o
15 Mar. 2019
10:37
0
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat organizează joi, 28 februarie, la Grand Hotel Italia workshop-ul “Investeste pentru viitor!”, precum și
27 Feb. 2019
13:14
0
La 11 luni de la preluarea în portofoliu, planul de reorganizare al Clujana S.A. a fost aprobat la începutul săptămânii de către adunarea generală a creditorilor.
15 Ian. 2019
08:30
1

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide