Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 01 Oct. 2012, 09:51
2
3356

Rătăcitori fără viitor printre ruinele industrializării

Valurile de disponibilizări zguduie piaţa muncii din România. Autorităţile nu mai pot face faţă sutelor de oameni care rămân fără un loc de muncă de la o zi la alta, iar concedierile continuă indiferent dacă vorbim despre companii de stat sau private. Situaţia de la Oltchim este completată de Mechel Câmpia Turzii. Situaţia incertă de la Oltchim a scos în stradă în ultimele zile peste 500 de angaţi, iar de la Mechel Câmpia Turzii vor pleca până în 5 octombrie 800 de angajaţi care au primit deja preavizul.

ratacitori fara viitor printre ruinele industrializarii
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Acestora li se adugă alte câteva sute de disponibilizaţi de la Nokia, Ursus, dar şi unităţile de producţie mai vechi, Unirea, Libertatea sau CUG. Oamenii au muncit o viaţă întreagă în aceste unităţi de producţie, dar s-au trezit peste noapte şomeri. Pentru cei mai mulţi dintre ei, viaţa la ţară este singura variantă după încetarea contractului de muncă. Fiindcă după o anumită vârstă găsirea unui loc de muncă devine din ce în ce mai dificilă, iar cererea este mult mai mare decât oferta.
Vasile Abrudan a lucrat până în luna mai a acestui an la Romval, companie de construcţii sudate şi prelucrate mecanic din oţel, care funcţionează în cadrul parcului industrial UNIMET-CUG, de la care a preluat activităţile productive şi echipamentele.

„Am 42 de ani, m-am angajat la fostul CUG în 1988, de la şcoală am intrat direct în producţie. Am rămas acolo şi după ce a fost preluat de Romval, în 2007, până anul acesta când s-au făcut mai multe disponibilizări şi fabrica e în insolvenţă. Mai trăiesc din indemnizaţia de şomaj, am tot încercat să ma angajez, dar pe ce maşină am lucrat eu acolo nu mai există în Cluj. M-am interesat şi aş începe din ianuarie nişte cursuri de recalificare pe mecanic auto, electrician industrial, ceva despre care să am cât de cât cunoştinţe, pentru că nu pot să mă apuc să învăţ informatica acum. Dar nici aşa nu am garanţia că mă ia cineva la muncă. Am colegi care şi-au pierdut casa din cauza creditelor, s-au destrămat familii, eu încă sunt norocos”, povesteşte Vasile.

Cei care merg zilele acestea pentru ultima dată la muncă, la Mechel, ziua de mâine este un mister. Câţiva angajaţi se mai încumetă să protesteze zilnic în faţa combinatului, dar pentru unii nu mai există speranţă. Au noroc doar cei care stau la casă şi mai au şi o grădină unde să-şi cultive de-ale gurii.

Pentru ceilalţi nu rămân decât semne uriaşe de întrebare. „Nu avem nicio şansă, ce locuri de muncă mai sunt în Câmpia Turzii? Dacă auziţi dumneavoastră de ceva spuneţi-ne şi nouă. Ce să facem acum, să plecăm din oraş, din ţară, să lăsăm familia, tot ce-am adunat o viaţă ca să muncim pe la alţii? Eu sunt dispus să fac altceva, dar ce? Unde? Eu am noroc că sunt de la ţară, supravieţuim, dar la oraş ce faci? Mori de foame, vă spun eu!”, spune Gheorghe Mureşan, disponibilizat Mechel.

Cei care au rămas fără locuri de muncă trebuie să renunţe şi la pretenţii. Indiferent de nivelul lor de calificare, majoritatea sunt nevoiţi să se reorienteze către munci necalificate, în ideea că a munci nu e o ruşine. Unii şi-au acceptat soarta, însă veniturile pe măsura calificării nu le acoperă un trai decent.

„Acum o lună am reuşit să mă angajez ca vânzător, după ce la Nokia eram tehnician. Cu salariile pe care le aveam acolo, şi eu ca mulţi alţi colegi am contractat un credit, la care acum am restanţe de trei luni. Am acceptat temporar să fac altceva, pe un salariu minim, dar îmi caut în continuare de lucru pe domeniul meu. Toată vara am fost la interviuri, dar nu m-a sunat nimeni înapoi, pentru că şi concurenţa e foarte mare. Numai de la Nokia au plecat sute de oameni, bătălia e mare. Sunt de acord că salarizarea nu va mai fi oricum cea care a fost, dar acum abia îmi pot asigura traiul zilnic, ce fac cu creditul, cu întreţinerea familiei?”, se întreabă Carol Petruşan, disponibilizat Nokia.

Veştile proaste pentru şomeri nu se opresc aici. Petruşan spune că a tot aşteptat interviurile pentru DeLonghi, care s-au amânat din iunie în septembrie, iar acum nu se mai ştie nimic. Zvonurile printre cei interesaţi sunt că italienii bat în retragere şi că ar fi cedat deja o parte din halele în care voiau să înceapă producţia către producătorul de cozonaci Panettone.

Din păcate, zvonurile se adeveresc, deoarece nici autorităţile nu au mai primit nicio veste de câteva luni. „Nu avem nicio informaţie. Nu vreau să tragem nicio concluzie, dar amânările prelungite nu sunt bune. Dacă se mai întâmpla ceva eram anunţaţi”, spune Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj.

La recalificare sau la sapă! Este îndemnul şefului AJOFM Cluj, Daniel Don, pentru cei care au rămas fără un loc de muncă. În opinia acestuia, nivelul salarial scăzut sau supracalificarea pentru un anumit post sunt doar „mofturi” ale celor care nu vor de fapt să muncească.

„Dacă ne uităm la rata şomajului, situaţia nu este chiar atât de disperată. Persoanele care nu au niciun venit apelează la venitul minim garantat, dar de cele mai multe ori vorbim despre oameni care n-ar munci orice. Sunt persoane care mi se plâng personal că nu găsesc oameni pentru agricultură, se plăteşte 100 de lei pe zi, care spun că nu găsesc oameni pentru curăţenie, pentru întreţinerea gospodăriei, femei de serviciu, baby-sitter. Un om care are nevoie de bani nu se plânge, munceşte orice”, spune Don.

Acesta atenţionează că situaţia incertă din ultimii ani ar trebui să-i alarmeze şi pe cei care nu au ajuns încă în situaţia de a fi disponibilizaţi şi să se pregătească din timp şi pentru alte meserii decât cele pe care le practică în prezent.

„Oamenii trebuie să se gândească din timp la situaţia asta. Ei nu au mai făcut vreun curs de ani de zile, s-au limitat la a aştepta să vadă ce se întâmplă, poate cade ceva din cer. Toţi trebuie să verificăm dacă meseria noastră se mai caută pe piaţă. Când eşti şomer, nivelul aşteptărilor pentru un nou loc de muncă trebuie coborât clar şi să se facă cursuri între timp. Ei trebuie să fie conştienţi că statul nu le mai poate oferi nimic”, spune Don.
În acest moment, în oferta AJOFM Cluj sunt 1.593 de locuri de muncă, dintre care cele mai multe pentru muncitori necalificaţi. Astfel, pentru cei interesaţi, se caută 87 de lucrători în bucătărie la spălatul vaselor, 76 de muncitori necalificaţi în industria confecţiilor, 54 de ucenici, 134 de şoferi de camion sau utilaje de mare tonaj, 85 de confecţioneri-asamblori articole textile, 11 femei de serviciu, 11 paznici sau 3 portari.

Ruinele industrializării

De domeniul istoriei sunt aproape toate fabricile care au existat în Cluj. „Feleacul” s-a înfiinţat în Cluj - Napoca în 1918, ca firmă privată producătoare de caramelaj, drajeuri şi bomboane fondante. În anul 1948 a fost naţionalizată, sub numele Întreprinderea de Produse Zaharoase (IPZ) Feleacul. Proprietarii fabricii de dulciuri, fraţii Octavian şi Călin Buzoianu, au vrut să mute producţia în comuna Jucu, însă deschiderea fabricii Nokia a ridicat enorm preţurile pentru relocare în zonă.

Ulterior, proprietarii s-au reorientat către Gherla, Turda şi Zalău. Toate au fost abandonate din cauza costurilor mari, iar proprietarii au preferat vânzarea afacerii către producătorul de panificaţie Boromir SA, iar producţia a fost mutată la Sibiu. Cei 124 de angajaţi ai fabricii clujene, cu media de vârstă peste 45 de ani, au fost disponibilizaţi. La sfârşitul anului 2010, tot Octavian Buzoianu, directorul fabricii Ursus, a anunţat închiderea unităţii din Cluj, berea urmând să fie produsă în celelalte fabrici ale companiei, de la Buzău şi Braşov sau Timişoara. Prin urmare, au fost disponibilizate aproximativ 150 de persoane, care au primit salarii compensatorii.

Pe locul vechii unităţi a rămas o mini-fabrică cu restaurant şi bar, în care se produc specialităţi de bere Ursus doar pentru comercializarea în incintă şi pentru piaţa locală. Combinatul Mechel Câmpia Turzii a trecut în ultimii ani prin mai multe etape de disponibilizări, iar zvonurile privind închiderea unităţii sunt tot mai actuale. Conducerea rusă a anunţat scoaterea la vânzare a patru unităţi de producţie din România, lucru întâmpinat cu entuziasm de muncitori, care speră că astfel se va găsi un alt investitor care să continue producţia.

Combinatul siderurgic Industria Sârmei Câmpia Turzii, actualul Mechel, a fost privatizat în anul 2003. În momentul privatizării, avea 5.500 de angajaţi. După concedierile anunţate de conducerea Mechel, unitatea economică ar mai urma să rămână doar cu 238 de angajaţi.

Până acum, de la începutul anului, au fost concediate peste 700 de persoane şi urmează să mai fie concediate încă 800. Este vorba de cea mai mare disponibilizare colectivă din Transilvania de după închiderea fabricii de telefoane mobile a companiei Nokia. Armătura Cluj a ajuns în atenţia presei după ce toţi muncitorii din schimbul I au pornit o grevă spontană în curtea fabricii pentru a manifesta împotriva reducerilor salariale preconizate.

Armătura are 220 de angajaţi, din care peste 130 au oprit lucrul în semn de protest. De asemenea, câteva zeci de angajaţi vor fi disponibilizaţi, ca urmare a unui plan de reorganizare şi de eficientizare a activitaţii. Angajaţii care au fost daţi afara au fost anunţaţi individual, pentru ca oamenii să nu se sperie de o disponibilizare colectivă. Numărul angajaţilor s-a diminuat de la 402, la 219 într-un an de zile. Armătura ar putea fi următoarea pe lista unitaţilor de producţie clujene care îşi inchid porţile.

Material preluat din cotidianul Transilvania REPORTER

Articole din aceeasi categorie
Constituit în anul 2013 din inițiativa Consiliului Județean Cluj, AgroTransilvania Cluster a primit cea mai înaltă distincție de certificare a managementului la nivel european - Eticheta de excelență
05 Apr. 2019
12:29
0
Pentru că în România sunt peste 1.500.000 de antreprenori și pentru că în ultimii 25 de ani, doar una din două companii românești supraviețuiește, un club independent dedicat antreprenorilor își propu
03 Apr. 2019
12:25
0
După ce la mijlocul lunii februarie Sinterom SA a anuntat ca va intra într- un proces de restructurare menit să-si puna in valoare dotarile tehnice, vizându-se relansarea exclusiva a fabricaţiei de
21 Mar. 2019
08:30
2
Compania clujeană Life is Hard, calificată pentru al șaselea an consecutiv în finala European IT & Software Excellence Awards, a câștigat trofeul “Soluția anului 2019” la categoria Public Sector o
15 Mar. 2019
10:37
0
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat organizează joi, 28 februarie, la Grand Hotel Italia workshop-ul “Investeste pentru viitor!”, precum și
27 Feb. 2019
13:14
0
La 11 luni de la preluarea în portofoliu, planul de reorganizare al Clujana S.A. a fost aprobat la începutul săptămânii de către adunarea generală a creditorilor.
15 Ian. 2019
08:30
1

Post new comment

Comentarii

,,că nu găsesc oameni pentru curăţenie, pentru întreţinerea gospodăriei, femei de serviciu, baby-sitter. Un om care are nevoie de bani nu se plânge, munceşte orice”, spune Don.
Dar tu, cotul Donului, de ce nu te-ai multumit cu orice si a trebuit sa te invarti pe langa pedalisti de un post baban, din care sa-i scuipi pe cei de jos??? Ipocritule! Din propria experienta de viata afirm ca tocmai cei care ii trimit pe altii la munca si ii fac lenesi, sunt cei mai mari puturosi, dar lingai si vicleni, pupatori de dosuri, meserie foaaarte cautata azi. Nici eu nu as munci orice, pentru ce m-am chinuit sa fac scoli inalte?! Ca sa ocupe posturile toti veneticii de la partid, agramati si aroganti !! Au ajuns romanii carne de tun in tara lor !!

In loc sa ne batem cu altii (polonezi, cehi) la productie, noi inchidem si vindem tot. Nu mai stim produce absolut nimic, nici scobitori macar. Mai bine le cumparam de dincolo ca doar ne permitem. Bataie de joc...

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide