Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Sâmbătă, 05 Mai. 2012, 12:04
0
3418

Totul despre TIFF 2012. Se deschide Casa TIFF la Cluj

6295_
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Directorul onorific al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, a dezvăluit noutăţile şi surprizele celei de-a XI-a ediţii a evenimentului. Pe 1 iunie se va deschide, la Cluj, Casa TIFF, un Centru cultural ce va funcţiona pe tot parcursul anului sub forma unei şcoli de film. Cinema Mărăşti este inclus, de anul acesta, pe harta proiecţiilor TIFF, iar filmul de deschidere va fi cea mai nouă peliculă semnată Tudor Giurgiu, “Despre oameni şi melci”. 

Peste mai puţin de o lună începe TIFF, a XI-a ediţie. Ce aduce nou anul acesta festivalul de film? 

Tudor Giurgiu: Cred că noutatea majoră de anul acesta e faptul că propunem un loc nou pentru destinaţia culturală a Clujului. Este vorba de Casa TIFF, cum o să-i spunem, kilometrul zero al festivalului, situată vizavi de cinematograful Arta. În acest spaţiu ne propunem multe lucruri mai ales pe durata anului. Un loc unde vor fi workshop-uri, conferinţe, ateliere de film. Se va deschide chiar înainte de festival şi ne dorim să devină un punct important pe harta Clujului.

Apoi, anul acesta cred că facem foarte multe pe partea proiectelor educaţionale. Pe lângă EducaTIFF şi Let's Go Digital a apărut un nou proiect care se cheamă Transilvania Talent Lab, un fel de laborator al celor care doresc să-şi perfecţioneze cunoştinţele despre film, despre media, despre cum înveţi să faci festivaluri, ateliere de film. 

Mai este un proiect din cadrul EducaTIFF-ului pe care îl facem împreună cu cei de la Institutul Danez de Film. Practic, vin din Danemarca nişte maşini cu un fel de studio de film pentru copii, pe care îl vom amplasa la Muzeul de Artă. Se cheamă Film Y, ideea fiind ca şcoli, clase de copii de vârste diferite, de la 6 ani până la 14-15 ani, pot să vină acolo şi să înveţe efectiv cum se fac filmele. Vor avea ecrane cu tot felul de fundaluri, nişte scenarii. Partea amuzantă e că după două ore de lucru, vor putea pleca acasă chiar cu DVD-ul filmuleţului  pe care l-au făcut. 

Practic, o pepinieră de viitoare talente...

Da, eu cred că rolul festivalului în aceşti zece ani a crescut. Noi trebuie să ne ocupăm de generaţia care vine, şi cred că TIFF a făcut destul de multe pentru Cluj. E deja un eveniment pe care lumea îl aşteaptă. Cred că este important ca cei mici să crească în acest spirit.

Este acest Centru cultural poate şi o parte din strategia festivalului de a susţine candidatura Clujului pentru titulatura de Capitală Culturală Europeană, în 2020? 

Eu cred că proiectul Cluj Capitală Culturală Europeană poate fi valid în momentul în care există mai multe manifestări importante, care sunt convins că o să apară. Pe de altă partre, e important, când vorbim de film şi de media, să nu ai activităţi izolate. Mai plănuim un mini-festival la toamnă, mai este festivalul Comedy. Totul este să nu ai sentimentul acela de gol pe care îl ai în momentul în care festivalul se termină. Cred că e un proiect care aparţine Clujului. 

Sunt convinsă că aţi aflat de acel proiect, “Buftea de Cluj”, care se doreşte să devină cel mai important centru de cultură din Transilvania. V-aţi gândit să colaboraţi cu ei? 

Am avut nişte discuţii cu cei de la Primăria Cluj şi mi-am exprimat disponibilitatea de a ne gândi cum acel loc poate să fie transformat cu adevărat într-un loc care să producă ceva, un plus-valoare, poate să aducă venituri importante, dar pentru asta trebuie să înţelegem cu toţii că nu e suficient să construieşti clădiri. Problema majoră este ce faci după aceea. Te vei trezi cu o construcţie uriaşă care, teoretic, poate să producă, dar care nu are fie echipament, fie oameni pregătiţi. Contează mai puţin construcţia, cât networking-ul, oamenii, cum reuşeşti să faci Clujul o destinaţie atractivă pentru eventualele filmări. De exemplu, în momentul de faţă România suferă major din pricina faptului că există o totală opacitate în ceea ce priveşte existenţa unor avantaje fiscale pentru producătorii străini care ar veni să fimleze în România. În concluzie, cred că Buftea de Cluj e doar un prim pas într-un şir de multe alte măsuri care ar putea determina un profil cinematografic al Clujului.

 

Casa TIFF, o investiţie de peste 100.000 de euro

 

Cât s-a investit şi în ce formă în Casa TIFF ?  

Am avut marea şansă să fim ajutaţi de entităţi, parteneri, cărora le-am spus că nu vrem bani, dar să ne ajute cu servicii, cu cabluri, cu ţevi, tot ce pot. Mi-e greu să spun cifre, dar a fost o investiţie majoră, de peste 100.000 de euro, care pentru noi, care încercăm să ne autofinanţăm, este destul de mult. Este însă un proiect prioritar pentru noi, mai ales că anul trecut practic rămăsesem fără birouri, eram în stradă, şi ne-am dat seama că dacă nu facem noi ceva, nimeni nu o să ne ajute.

Spaţiul este cumpărat sau închiriat ? 

Este un spaţiu închiriat. Locul l-am găsit întâmplător anul trecut, mă plimbam seara pe stradă, era în renovare şi am zis hai să vedem ce e cu el. Cred că va fi un loc foarte plăcut. Conceptul Centrului cultural ar fi să combine spaţii de conferinţă, de atelier, cu o cafenea cu profil mai cinematografic, un loc foarte plăcut şi agreabil pentru studenţi în care vom putea să difuzăm şi filme, o videotecă. Undeva la toamnă pe terasă vor putea fi proiectate filme şi sigur, într-o fază ulterioară sperăm să deschidem şi o mansardă unde vom amenaja o bibliotecă pentru pasionaţii de arte vizuale, design, arhitectură sau film.

 

TIFF 2012, proiecţii la Cinema Mărăşti

 

Asta nu înseamnă că veţi renunţa la deja tradiţionalele spaţii de desfăşurare a festivalului din anii anteriori...

Nu, festivalul merge mai departe în formula începută anul trecut, cu Piaţa Unirii, care rămâne locul cel mai important, pe care-l văd toţi clujenii. Acolo va fi gala de deschidere, plus cinematografele care au funcţionat anul trecut, la care se adaugă Cinema Mărăşti. Este prima dată când organizăm proiecţii acolo. Ne-am gândit că, în ciuda faptului că este un loc mai ferit privirilor, în spatele unor blocuri, cred că pentru cei din jur este o provocare interesantă să vadă filme poate foarte diferite faţă de cele pe care le văd de obicei la televizor. 

Şi anul trecut aţi ajuns cu proiecţile în cartiere, în Mănăştur...

Da, şi vom continua şi anul acesta, în acelaşi loc.

 

Ce filme româneşti puteţi vedea anul acesta

 

În lista peliciulelor din competiţie nu apare nici un film românesc. Ce ne rezervă anul acesta Zilele Filmului Românesc ? 

ZFR cred că oferă filme foarte diferite, pentru prima dată în ultimii ani. Sunt filme din valul românesc aşa-zis minimalist, cu care publicul s-a obişnuit, cu un ritm mai lent, semnate de Radu Judea şi Adrian Sitaru. Apoi, filmul domnului Purcărete, “Undeva la Palilula”. Vor mai fi câteva surprize, ca de exemplu primul film cu adevărat lung şi important regizat de Florin Piersic Jr., Killing Time, apoi un film al lui Dan Chişu, foarte interesant, “Şi caii sunt verzi pe pereţi”. Apoi, încercăm să facem o proiecţie specială cu unul din filmele culte ale cinema-ului românesc, “Nunta de piatră”, un film făcut pe vremuri la Roşia Montană de Dan Piţa şi Mircea Veroiu.

În urmă cu doi ani aveaţi unele critici la adresa autorităţilor locale. V-a mulţumit anul acesta sprijinul financiar pe care l-aţi primit? Primăria a alocat pentru acest an festivalului suma de 450.000 de lei.

Eu am încetat să fac comentarii pe marginea contribuţiilor financiare, pentru că mi-am dat seama că orice discuţie pe tema finanţărilor este ridicolă, deoarece festivalul este deja un mamut şi are o dezvoltare şi un impact atât de mare în ceea ce priveşte comunitatea, încât cred că poate fi greu cuantificată. Am şi propus Primăriei, cred că de anul viitor TIFF ar trebui considerat un proiect separat şi cred că trebuie încurajat cât mai mult sectorul ONG.

Care este bugetul festivalului din acest an? 

Vom avea un buget de 1,6 milioane de euro pentru toate activităţile. S-ar putea, odată cu dispariţia de pe lista de sponsori a celor de la Nokia, să fie un buget mai mic decât la ediţiile precedente. 

Anul acesta, alegerile coincid cu ultima zi de festival. Aveţi vreo preferinţă pentru Primăria Cluj-Napoca? 

Cred că există o doză de imaturitate politică majoră care guvernează viaţa noastră în aceste momente. Ca urmare, nu mai am niciun fel de preferinţe, iar pe candidaţi încerc să-i văd ca oameni şi mai puţin ca politicieni. Bătălia pentru Cluj cred că va fi câştigată nu de proiecte politice, ci de oameni şi de felul în care clujenii vor identifica, dintre Emil Boc şi Marius Nicoară, potenţialul de cârmuitor. Amândoi sunt oameni respectabili, şi vom vedea.  

 

“Despre oameni şi melci”, filmul de deschidere din acest an

 

Cum va fi Gala de deschidere? Anul trecut a fost un spectacol pe cinste...

E, anul acesta nu va mai fi atât de spectaculoasă, pentru că anul trecut am sărbătorit zece ani şi am creat un spectacol remarcabil cu această ocazie. Şi anul acesta pregătim nişte surprize. Pot să vă spun că va fi o împletire foarte interesantă între muzică, film, artă video.

Bucuria cea mai mare e faptul că îmi doresc să deschidem festivalul cu filmul pe care l-am realizat şi care va fi, practic, arătat prima dată în lume aici, la Cluj. Este vorba de pelicula “Despre oameni şi melci”. E o comedie dulce-amară  în care joacă actori mari, de la Dorel Vişan, Andi Vasluianu, Monica Bârlădeanu, actori francezi importanţi şi sunt foarte curios de reacţia publicului la această proiecţie. 

TIFF se desfăşoară în perioada 1-10 iunie la Cluj-Napoca şi între 13 şi 17 iunie la Sibiu. Printre invitaţii de onoare din acest an se numără actorii Geraldine Chaplin şi Ion Caramitru, care vor fi distinşi cu premii pentru întreaga carieră. 

Ioana Oros

Foto citynews.ro

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide