Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 19 Iun. 2012, 16:43
0
5748

Dan Diaconescu şi lumea lui

Îi respingem sau îi integrăm? Cine este Dan Diaconescu? Dan Diaconescu a fost privit la început ca şi un smecheraş de Caracal. Un băiat evadat din imperiul lui Voiculescu care face bani cu o televiziune de garsonieră. Inventase un fel de Hyde Park dâmboviţean unde veneau tot felul de personaje ciudate care vorbeau toată noaptea în faţa unui prezentator care le lăsa discursul lor natural, cu micile sau marile lor drame sau formele lor de protest.

8613_
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

A intuit că oamenii simpli se pot identifica mai greu cu personajele din telenovele sud-americane, era o lume cu mii de bariere vizibile care despărţea cele două lumi. Şi-a dat seama că, pentru unii, chiar şi creaţiile gen ”La bloc” reprezintă o lume artificială pentru săracii cartierelor. A descoperit personaje care nu se deosebesc cu nimic de lumea saracă a mahalalelor: Magda şi Tolea Ciumac, Nichita, Ogică şi alţii. I-a pus să-şi joace propriile roluri, să se încaiere să se bată, să se certe sau să-şi spună poveştile. 

Din acest joc a câştigat o grămadă de bani, ca orice oltean isteţ care vede o adunătură de fraieri. A creat un personaj semi-imaginar (care apare în poveste doar după ce a dispărut), un fel de Godot de Dâmboviţa, mai cunoscut acum decât personajele literare sau chiar decât 90% dintre politicienii nostri: Elodia. A acceptat politicieni şi refuzaţi din politică şi pe cei care se luptau cu sistemul, iar televiziunea i-a fost închisă de Adrian Năstase. Apoi l-a avut şi pe Preşedintele Băsescu în studiourile lui, atunci când acesta părea înconjurat şi izolat de televiziunile centrale în campania din 2009. Este în pericol să-l închidă CNA şi în regimul Băsescu, cu motivaţia justificată că nu respectă regulile. Face spectacol ieftin şi vulgar pentru cei care nu au educaţie să mergă la operă sau la bibliotecă şi nici bani destui ca să mergă la restaurantele de pe bulevard. 

Legitimaţie de politician primită cadou 

Încolţit de justiţie s-a gândit că poate folosi apărarea imunităţii politice şi la prima arestare procurorii i-au emis legitimaţia de politician. Dacă până atunci ataca haotic, pe toată lumea, în momentul arestării a devenit la fel de credibil ca şi telenovelele lui cu personaje adevărate. A reuşit să arate oamenilor că sistemul ciocoiesc există, este violent şi acţionează. Le-a spus oamenilor ce vroiau să audă: că ar putea trăi fericiţi dacă nu ar fura politicienii. Este primul care le-a spus asta? Nu, se spune în fiecare campanie, nimeni nu-i îndeamnă pe oameni să se educe, să muncească mai mult, să facă economii când se poate. 

Toţi politicienii promit că ei vor aduce paradisul pentru că toate nenorocirile se trag de la nemernicii care fură la guvernare. Şi-a legalizat, cu multe piedici, partidul apoi s-a pus pe vorbit la televizor şi pe turnee prin ţară. Sigur, discursul lui Dan Diaconescu este o culme a demagogiei, dar multe discursuri ale politicienilor nostri consacraţi, europeni şi spălaţi sunt pline de o demagogie la fel de mare. Vorbeşte despre poporul care va deveni stăpân, proprietar din nou şi despre faptul că ziua judecăţii se apropie. În numele poporului vorbesc deja toti politicienii români, poporul este cea mai frecvent cuvânt în orice campanie electorală. A promis douăzeci de mii de euro şi alte bazaconii, dar parcă asta au făcut-o şi politicieni cu carieră strălucită la Washington. 

Lumea lui Dan Diaconescu

Există, scrie Andrei Pleşu, referindu-se la Romania lui Dan Diaconescu, în fiecare din noi, o zonă inavuabilă de cruzime, curiozitate vicioasă, perversiune morală. A valorifica însă tocmai această zonă, a întărâta ce e mai rău în om, a face spectacol din mizerie, a convoca „publicul larg" la o extatică bălăcire în lături e cinic, e iresponsabil, e ucigător”. Este adevărat, televiziunile lui Dan Diaconescu sunt vulgare, poluează bunul gust şi stimulează poate ”prost-gust, trivialitate, sub-nutriţie intelectuală, hârjoană calomnioasă, jegul” , cum spune intelectualul Pleşu, dar lumea lui Dan Diaconescu există, se manifestă. Lumea lui Dan Diaconescu nu este doar o lume virtuală pe care o naştem prin stimularea unor insticte ignobile. Lumea lui Dan Diaconescu este dureros de reală şi nu avem dreptul s-o ignorăm, să ne ferim de ea, mai ales dacă suntem politicieni sau intelectuali. Este lumea pe care comunismul a lăsat-o moştenire unei perioade de capitalism sălbatic care s-a preocupat doar de reciclarea mostenirii materiale a comunismului. Cartierele sărace, mahalalele şi comunele uitate de Dumnezeu si de Guvern există şi fără Dan Diaconescu şi televiziunea lui. 

Datorită lui Dan Diaconescu vedem mai bine această lume, ce invadează lumea noastră, ne-o poluează. Când Dan Diaconescu a spus odată profetic, ca un fel de ameninţare pentru esteţi, voi oteviza toată ţara, a făcut un gest comparabil cu al unor copii de romi pe care i-am vazut prin cafenele londoneze. Scuipau pe prăjiturile unor localnici pe care aceaştia le abandonau, apoi ei se asezau linistiţi şi le mâncau, era saliva lor şi de ea nu le era greaţă. Nu trebuia să otevizeze ţara Dan Diaconescu, a fost otevizată de politicienii celor două decenii de democraţie haotică şi cleptocraţie. Dacă vrem să scăpăm de lumea lui Dan Diaconescu, otevizată sau nu, ar trebui să schimbăm România şi să arătăm o altă politică şi o altă formă de responsabilitate faţă de societate şi faţă de România. Lumea lui Dan Diaconescu nu ne deranja prea tare cât timp era încolonată şi dusă la vot din patru în patru ani, pe zahăr, bere sau ulei şi pusă să voteze politicienii cu ştaif. Marile partide ale celor două decenii se băteau pentru această lume în demagogie şi retorică joasă. Acum însă ne deranjează că lumea lui Dan Diaconescu începe să aibă reprezentare politică.

Cât de periculos este votul pentru oamenii lui Dan Diaconescu? 

Cele aproape zece procente obţinute de PP DD la aceste alegeri nu ar trebui să reprezinte o surpriză pentru nimeni. În timpul crizei politice din ianuarie, anul acesta, Dan Diaconescu şi partidul său se apropiau de o încredere şi intenţie de vot de aprope 20%. Am putea spune, pentru cei care se tem de Dan Diaconescu, că am scăpat destul de uşor, cel puţin deocamdată. Dacă nu existau nişte supape de refulare pentru populaţie după revoltele din ianuarie, cum a fost demisia lui Boc, căderea Guvernului Ungureanu şi învestirea lui Victor Ponta, evenimente care au redus tensiunea politică, astăzi cele 20 de procente obţinute la Turda (judeţul Cluj) de PP DD, nu ar fi fost un caz izolat, ci o medie naţională. Această criză a adus în Europa procentul de vot extremist la valori de peste treizeci la sută, partide extremiste au ajuns chiar la putere. 

La noi nu s-a întâmplat nimic din toate acestea, partidul lui CorneliuVadim Tudor este ca şi dispărut, locuieşte doar între paginile ziarului Tricolorul, partidul lui George Becali nu dă semne de revigorare. S-a plimbat în campanie prin Transilvania un iredentist ungur să facă scandal şi nimeni nu l-a băgat în seamă, politicienii nu s-au inflamat, partidele nu au sărit la gâtul vecinilor unguri. Nici măcar ungurii nu l-au băgat în seamă prea tare. Partidul lui Dan Diaconescu este un partid populist, dar nu extremist. Merită să ne îngrijorăm pentru că are consilieri locali, judeţeni şi câtiva primari? Eu cred că nu este cazul pentru o serie de argumente care ţin de funcţionalitate politică, dar şi de pragmatism. 

Dincolo de indicatorii de calitate a electoratului 

Cei care au ajuns în administraţie nu sunt chiar nebuni, extremişti sau interlopi. Au fost pe listele lui Dan Diaconescu profesor, medici, avocaţi. Am cautat mai multe cv-uri în campanie şi în majoritatea lor candidatii erau cu studii superioare. E adevărat că electoratul lor nu este cel mai educat, dar este un electorat care are dreptul la reprezentare democratică. Dacă nu ne place, haideţi să suspendăm democraţia! Ca partid deja important, PP DD se va integra în sistem, este singura lui soluţie. Nu sunt mari revoltaţi, majoritatea dintre ei nu au fost votaţi pentru mari discursuri anarhiste, ci pentru că în reprezentau pe ”domnul Dan”. În Transilvania vor participa la crearea unor majorităţi româneşti, acolo unde, altădată, UDMR era de neînlocuit. Este adevărat, înlocuirea UDMR ca şi partid-balama, nu poate fi un scop politic, dar poate că e bine şi pentru UDMR să aibă competiţie, poate devine mai maleabil, poate îşi aminteşte că ar trebui să reprezinte şi populaţia româneasca din unele teritorii, nu doar pe maghiari. Ar putea, în unele locuri, să facă parte din blocul opoziţiei, să-i întărească rândurile şi aşa şubrezite de cădearea politică a PDL.

Să-i acceptăm sau să-i respingem din start? 

De ce să nu le dăm dreptul la evoluţie acestor oameni? Încă nici nu-i cunoaştem pe majoritatea dintre ei. Poate că unii s-au folosit de această oportunitate, de un val care venea, doar pentru a ajunge în administraţie şi atunci nu se deosebesc cu nimic de majoritatea politicienilor. Sunt aceşti oameni orbiţi sau infectati de o ideologie? Să fim serioşi! Nici vorbă! Poate sunt doar creduli sau şmecheri, dar aceastea nu sunt lucruri noi în politica românească. Sunt printre aceşti noi politicieni şi mulţi naivi care poate că nu au aflat că România nu poate fi schimbată doar aşa, pentru că vrei şi ai o dragoste neţărmurită pentru ţară şi popor. Ar trebui să aşteptăm să-i cunoaştem pe aceşti noi intraţi în sistemul politic. Să nu-i judecăm prea aspru înainte şi nici să-i respingem. Poate că ei nu vor aduce o contribuţie decisivă la strategia de dezvoltare a României. Poate că nu se pricep la fineţurile micii reforme din justiţie, dar ei aduc un semnal. Mai mult, cred, ei sunt un fel de semnal de alarmă, iar prezenţa lor acolo ar trebui privită ca un memento pentru politicienii marilor forţe democratice. De câte ori o să-i vedem, de câte ori o să se ridice şi o să critice sau o să huiduie, să ne amintim că cei douăzeci de ani de democraţie au adus doar subdezvoltare, sărăcie şi suferinţă. Că oamenii au pierdut continuu şi s-au îndepărtat de lumea care mergea înainte, au pierdut toate trenurile. Sunt disperaţi şi s-au însingurat, îşi vând votul pe nimic şi nu mai cred în nimeni. 

Nu ştiu dacă are dreptate scriitorul Cristian Tudor Popescu când vorbeşte despre votanţii Partidului Poporului ca şi despre niste alienaţi mintal. Ar putea fi aşa, dar alienarea mintală este atunci doar o consecinţă a unei alienări mai tragice, alienarea socială. Aceşti oameni s-au înstrăinat de lume şi de ei înşişi şi vina nu este în totalitate a lor. Deocamdată putem răsufla uşuraţi că lumea lui Dan Diaconescu încă nu are reprezentare. Nu cred că Dan Diaconescu înţelege foarte bine ce este cu această lume. O simte, dar încă este si el un doar bun comerciant de media. Nici Dan Diaconescu încă nu ştie că stă pe un butoi care poate exploda oricând. Deocamdată am scăpat cu acest procent minor la alegerile locale. Dar dacă vom sta pasivi, dacă nu ne va interesa viaţa a milioane de oameni care trăiesc sub nivelul de trai decent, într-o zi, lumea lui Dan Diaconescu va veni să-şi ceară drepturile. Şi această lume care este tot mai disperată, tot mai fămandă, alienată şi fără viitor, nu se va mai mulţumi cu discursurile de la televizor despre ciocoii vechi şi noi. Va ieşi în stradă, îl va lasa pe Dan Diaconescu la dicursurile lui oteviste, va trece peste el ca o turmă de tauri înfometaţi şi va vota nebuni adevăraţi, cinici sau criminali.

Vasile Dâncu

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide