Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 15 Dec. 2014, 11:18
68
17864

15 decembrie 1938 - Ziua în care Iuliu Maniu a dat cu Bucureștiul de pământ

În 1938, la 20 de ani de la Marea Unire din 1918, românii din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș au adresat un Memorandum Regelui Carol al II-lea. Acesta prezenta nemulțumirile oamenilor și a fost semnat de Iuliu Maniu și alți reprezentanți de seamă ai Partidului Național-Țărănesc.

I
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

În Memorandum se arată că la 20 de ani de la Unire, bilanțul regimului în Ardeal și Banat este “un dezastru” și că cele două provincii au primit înfățișarea unor “ținuturi sub ocupație”.

“Care este bilanțul a 20 de ani al regimului din Ardeal și Banat? Se poate spune lămurit, un complet dezastru. Dictatura actuală a trimis în fruntea județelor din Ardeal și Banat colonei activi din Vechiul Regat. Ardealul și Banatul au primit înfățișarea de ținuturi sub ocupație. Averile comunale sunt bunuri private. Această ocupație nu se poate face decât cu dreptul Războiului. Și nici cu aceasta. Oamenii străini trimiși astfel nu mai sunt primari, ci custozi, numiți în averi inamice. Recrutarea acestor primari se face în București la o bursă a cafenelelor”, se arată în Memorandumul trimis Regelui Carol al II-lea al României.

Acum 76 de ani, Iuliu Maniu vorbea despre descentralizarea serviciilor publice și despre atragerea elementelor locale reprezentative şi de valoare la o colaborare activă în viaţa publică şi administrativă.

"În loc de o nouă epocă de refacere materială şi de înălţare morală s-a continuat opera de umilire a provinciilor şi de pauperizare, înlăturarea elementului românesc ardelean şi bănăţean din funcţiunile publice imorale şi printr-un favoritism cu nimic justificat. (...) Sistemul centralist nu a înţeles aceea ce încă pentru Români a fost un principiu elementar de înţelepciune politică: metoda de asimilare treptată, fără procedări violente, a noilor provincii, prin respectarea tradiţiilor, a concepţiilor şi datinilor respective, prin descentralizarea serviciilor publice şi prin atragerea elementelor locale reprezentative şi de valoare la o colaborare activă în viaţa publică şi administrativă. Aceste metode de înţelepciune politică au fost călcate în picioare faţă de o provincie care nu fusese, totuşi, cucerită",  se mai arată în Memorandumul semnat de Iuliu Maniu.

“În general, Românii ardeleni şi bănăţeni, în loc de a spori forţa lor economică, se găsesc într-o situaţie inferioară faţă de trecut. Băncile ardelene, odinioară mândria acestei provincii, în plin progres înainte de război, astăzi sunt doborâte la pământ. Preoţimea, intelectualitatea, partea mai înstărită a ţărănimii au suferit pierderi de miliarde“, se mai arată în Memorandum .

Ținutul Timiș, de unde se colectau sume mari de bani, dar și Ținutul moților, care a fost neglijat, sunt date ca exemplu în acest Memorandum. 

„Luăm exemplul Ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest Ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare, etc.? 200 milioane! Atât face bugetul Ţinutului Timiş! Legiuitorul a reunit bugetele celor 5 judeţe cari îl compun şi a creat Ţinutul. Mijloacele au rămas aceleaşi, dar cheltuielile infructuoase au sporit, cu un organ în plus: Rezidenţa. Cele 200 milioane se cheltuiesc aproape în întregime pe salarii şi materiale. Drumurile judeţene, cari au fost în sarcina judeţelor, au trecut în sarcina Rezidenţei. Rezidenţa le va lăsa în aceeaş stare în care au decăzut de mult. Dealtfel şoselele naţionale cari sunt în sarcina Ministerului Drumurilor, n-au nici ele o soartă mai bună. În Ţinutul Timiş, Ministerul n-a făcut nici un drum modern, autostrade până acum. De mulţi ani sunt făcute toate şoselele internaţionale maghiare cât şi iugoslave, în autostrăzi pentru automobilism, noi n-avem nici una”, se arată în Memorandum.

“În Ardeal, Ținutul moților a fost neglijat, iar locuitorii lui lăsați lipsurilor celor mai grele. Problema pășunilor și pădurilor comunale este și acum nerezolvată, cu toate promisiunile și cu toate vizitele ministeriale. În aceste ținuturi creșterea vitelor și industria de lemne sunt ocupațiunea principală și în unele locuri singurul isvor de venituri. Din cauza scumpetei explozibilelor și instrumentelor, precum și în urma dificultăților legale, industria mineritului, aceată străveche ocupațiune a moților, este lipsită de rentabilitate, sau chiar împiedicată. Sărăcia, boalele sociale distrug acest harnic popor cu bogății mari, care zac însă neexploatate”, se spune în Memorandum.

Născut în 8 ianuarie 1873 la Bădăcin, în apropiere de Șimleu Silvaniei, Iuliu Maniu a fost deputat român de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta, prim-ministru al României între 10 noiembrie 1928 – 7 iunie 1930; 13 iunie 1930 – 10 octombrie 1930 și între 20 octombrie 1932 și 14 ianuarie 1933, și președinte al Partidului Național-Țărănesc.

Studiile universitare le-a făcut la Cluj (Facultatea de Drept - 1891-1896), Budapesta și Viena.  Din 1919, Iuliu Maniu a fost membru de onoare al Academiei Române. Unul din cei mai importanți oameni politici dintre cele două războaie mondiale, Iuliu Maniu a căzut victimă regimului comunist din România. Deținut politic după anul 1947, Maniu a murit la 5 februarie 1953 în închisoarea Sighet.

Sursa Memorandum: Vestul

 

 

Articole din aceeasi categorie
Joi, 18 octombrie, polițiștii din cadrul Poliţiei municipiului Dej – structurile de investigații criminale, rutieră, ordine publică, criminalistic, împreună cu polițiști din cadrul Secției 5 Poliție R
19 Oct. 2018
18:25
0
5 trupe de muzică alternativă acompaniate de orchestre simfonice unesc două stiluri muzicale diametral opuse sub același concept: ALTorchestra 100.
19 Oct. 2018
14:25
0
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj au identificat și reținut doi bărbați din județul Constanța, care au intrat fără drept în locuința unei femei din Dej și au tâlhărit-o.
19 Oct. 2018
13:49
0
România are un nou motiv de mândrie, o performanță care ne poate inspira pe noi toți.
19 Oct. 2018
11:53
0
Consiliul Județean Cluj a aprobat Planul operativ de intervenţie în timpul iernii pe drumurile judeţene din judeţul Cluj, pentru perioada 1 noiembrie 2018 – 31 martie 2019.
19 Oct. 2018
11:10
0
În urma competiției care a avut loc la nivel național privind proiectele de dezvoltare instituțională, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a fost selectată și a câștigat un proiect în valoare
19 Oct. 2018
10:58
0

Post new comment

Comentarii

fratilor, mai suntem romani, sau cum? adica, nu inteleg, pe criterii economice, pe care, cum, cine da si primeste mai mult sau mai echitabil, suntem gata sa ne dezbinam/sfasiem intre noi? Dupa gandirea asta, sa inteleg ca daca ni s-ar pune pe tava Republica Moldova si fratii nostri ar alerga spre noi, atunci noi am zice:stop, nu, nu vrem pentru ca economic ne-ati trage in jos! Nu avem chef sa asistam social Basarabia, care are o economie mult mai slaba decat a noastra?! Mai, nu vedeti ca se incearca disolutia neamului astuia? Ca atunci camd s-a facut reclama ”imparte o coca-cola...cu...” s-au suparat unii ca sunt numai nume romanesti ceea ce nu e corect politic? Eu inteleg asta...suntem de sute de ani alaturi de niste minoritati istorice foarte simpatice si fara de care am fi mai saraci spiritual (asa cum regret exodul sasilor spre Germania), dar stai putin...nu e normal sa ne faramitam asa, in halul asta. Nu e normal sa se puna sunb semnul intrebarii unitatea neamuluia astuia, din afara si, iata, si dinauntru, pe nu-stiu-ce criteriu economic. Nu va mai lasati manipulati - toti avem nevoie unii de altii, suntem interdependenti... Fie ca bem palinca de Ardeal sau tuica de Pitesti, fie ca mancam slana sau sunca, gulas sau poale-n brau, ceapa sau praz.

Da sintem ''frati'' toti romanii ,dar la98deani dela marea''unire'' si 28deani dela revolutie nu existainRomania o autostrada care sa''uneasca''acesta tara desi s-au incasatdecatre stat o multime debani,s-audat bani si de laUE-bani nerambursabili ,politruciidelaputeren-auvreut sa i-a acei bani sa faca autostrazi . Problema republicii Moldova s-a transat demult ,prin faptul ca la momentul primirea Romaniei in ''UE'' DOMNII POLITRUCI AU SEMNAT NISTE ACTE PRINCARE SEOBLIGA SA NU MAREASCA TERITORIUL TARII .O alta problema i-am vazut pe aia vesnic inundati si inzapeziti canuvor samunceasca desi au fost firmeprin localitatile respective cu oferte demunca ,pecare putorile le-au refuzat . Si atunci daca ardelenii vor autonomie economica inseamnaca s-au astaurat sa tot plateasca omultimedebani la buget si sanu aiba ;autostrazi ,spitale,scoli moderne pentru ca banii li-s luati la buget pentruaplati ajutoare sociale puturosilor , in democratie nimeni nu poate fii obligat sa munceasca esteo alegere afiecaruia ,dar daca numuncesti meriti sapieride foame ca nimeni nu-i obligat satyehraneasca ''gratis'' asa ca DA AUTONOMIEI ECONOMICE PENTRU ARDEAL PUTORILECARENU VOR SAMUNCEASCA POT PIERIDE FOAME LEDORESC ''SUCCESURI''

... Iuliu Maniu a adresat o scrisoare unui prieten...
...,,Iubite prietene, .....Am aflat cu multă durere ştirile triste despre felul cum sunt trataţi fraţii români din Transilvania de Nord vremelnic ocupată de trupele maghiare. Ne-a revoltat pe toţi hotărârea din Viena, adusă fără a fi ascultaţi delegaţii României şi fără a fi întrebat poporul românesc din Ardealul de Nord. Această hotărâre din Viena nu are nici o valoa­re juridică sau internaţională...Aflând apoi despre atrocităţile şi persecuţiile la care sunt supuşi fraţii noştri Români din Ardealul de Nord, am adresat un nou memoriu reprezentantului german în Bucureşti şi mai multe memorii guvernului Ţării Româneşti, cerând prin ele ocrotirea intereselor Românilor din Ardealul de Nord şi realipirea acestuia către Ţara mamă...

...Spune tuturor Românilor să-şi iubească limba şi legea.

Să se adune în jurul bisericii şi şcolilor româneşti.

Să asculte de conducătorii români.

Să nu lase să intre zâzanie şi ceartă între ei, ceea ce ar folosi numai duşmanilor

României şi ai românilor.

Să stea toţi împreună ca cinci degete la o mână, ca să poată atunci când va veni vremea, să mângâie cu palma, sau să izbească cu pumnul puternic, aşa cum vor pretinde interesele neamului şi aşa cum cei în drept vor ordona.,,...

@aegis Nu-ti mai bate capul cu distrusii astia lui gherman. Sunt niste manipulatori ordinari.
Ignora faptul ca patronul acestei fituici onlline a fost unul dintre marii beneficiari ai banilor publici.

Referitor la articol, se pare ca n-au avut acces la toate documentele vremii, sau le convine sa rupa din context.
In 20 noiembrie 1938, la 20 de ani de la Unire (cu cateva zile inainte de Memorandumul la care fac referire), in mesajul catre romani de la Cluj, Maniu ne-a trasat si linia care trebuie urmata:
“La Alba Iulia, s-a scris Magna Carta a Românismului din Transilvania, sancţionată de Regele Ferdinand, întregitorul de neam, pe care nimeni nu poate să o nesocotească. Ea e pecetluită de sângele eroilor şi martirilor, cu suferinţele şi jertfele de veacuri ale generaţiilor de cărturari şi de ţărani din Ardeal, cari ne-au lăsat-o nouă drept moştenire sfântă. Peceţile ei nu pot fi rupte şi călcate în picioare, fără a se săvârşi un sacrilegiu. Nimeni nu va reuşi să se întoarcă înapoi la vremurile de iobăgie dinaintea revoluţiei lui Horia. În această zi măreaţă a Unirii, sună goarna conştiinţei noastre româneşti şi ne cheamă la luptă dârză pentru apărarea drepturilor naţiunii, pentru dezrobirea ţării de sub jugul tiraniei şi pentru apărarea hotarelor noastre pe veci statornicite!“

Deci aegis, lasa-i sa-si bata cosa, pw ardeleneste vorbind.

vero=aegis= trebuie sa mai treaca si pe la scoala, ce cuvinte sunt astea onlline, cosa, pw ... olteni GO SOUTH.

Unguras, voi astia, care criticati gramatica, voi ungurii astia, pariez ca nu stiti sa scrieti cu pixul Mai e unu aici pe net ,un puscariar ,fost puscarias, Szocs Laszlo din Turda, un rasist xenofob , prieten bun cu Gherman ,secretar in L.T.D. a lui GHerman . Vioi cand sunteti contrati, veniti cu lectii de dactilografie si gramatica.

nu toti suntem la fel de bine pregatiti,ma refer la faptul ca dupa terminarea studiilor uni sau dedicat scrisului iar alti scriu cu mistria si lopata si chiar nu fac greseli,asa ca scrisu nu prea are nimic cu ceeace gandeste omul,problema este ca nu toti gandim la fel.

fozie esti aceeasi fosila securista, stai rau la semnele de punctuatie: Mai cu majuscula! Si vezi ca se scrie voi nu vioi, in rest GO SOUTH.

daca dati vina pe mitici, inseamna ca ferdinand si carol au fost mitici ? vedeti ca iuliu maniu a fost prim ministru in perioada aia si vaida voevod si goga un pic. stiti ca astia au fost ardeleni ?

aegis e un oltean securist, AEGIS inseamna un sistem de autoaparare a navelor folosit de SUA, Japonia, Spania, Norvegia si Coreea de Sud, el cica apara tara din patriotism, e tot aceeasi persoana care se dadea stelist si ne injura pe cand citynews era liber si ne lasa sa comentam la fotbal, io sunt sigur ca primeste bani la greu acest aegis, de fapt asta e meseria lui: securist imputit.

"The Aegis Combat System is an integrated naval weapons system developed by the Missile and Surface Radar Division of RCA, and now produced by Lockheed Martin. It uses powerful computer and radar technology to track and guide weapons to destroy enemy targets."

daca va plangeti ca ati vrea sa fiti sub ocupatie austriaca, sa stiti ca suntem deja. OMV si nenea ala care defriseaza Romania sunt aici.

da tibi sunt aici pentru ca miticii ii lasa, cine a semnat contractu cu ala sa taie padurile, cumva tovarasu gresit impuscat? cine a dat petrolu, cumva tot acelasi tovaras??? adica am fost vanduti austriecilor, una e sa fi vandut si alta e sa apartii.

te asteptam si la comemorarile eroilor de la revolutie , mitici si ardeleni, care au facut o lumea un pic mai libera, in care poti sa iti manifesti convingerile tale liber.

reglementari ca in austria vreau si eu, cel putin pe fondul forestier, dar vreau capitala in viena doar daca ocupam noi austria.
oamenii sunt la fel ca aici can nu ii opreste legislatia. te astept sa te bati pentru interesele romanilor, oprirea defrisarilor, consiliul concerentei sa stabileasca un pret maxim al benzinei etc
asta cu miticii sunt rai , sa ii spui lui mutu, cate cazuri de coruptie sunt si pe aici, te sperii.

AM UITAT SA SCRIU CA UN ALT PROIECT FABULOS FACUT IN BUCUREST BINEINTELES DIN BUGETUL NATIONAL SI NU DIN CEL LOCAL E NATIONAL ARENA CE ARE DOAR 15 MII DE LOCURI IN PLUS FATA DE STADIONUL DIN CLUJ DAR A COSTAT DE 7 ORI MAI MULT ! REPET DE 7 ORI MAI MULT !

TOTI BANII AU FOST PLATITI DIN BUGETUL NATIONAL ! BINEINTELES SI SPAGA CARE EVIDET A FOST CAT PRETUL A 4-5 STATIOANE !

DE RASUL LUMII !! ASTA E DOAR UN ALT EXEMPLU DESPRE CUM BANII TARII (IN SPECIAL A ARDELENILOR) SANT INVESTITI NEJUSTIFICAT IN CAPITALA ARTIFICIALA BUCURESTI !

ARENA NATIONAL
234 milioane de euro, 55 mii de locuri
CLUJ ARENA
45 milioane de euro, 31 mii de locuri

OARE CATA SPAGA S-A DAT IN BUCURESTI ? CATI BANI DIN BUGETUL NATIONAL AU INTRAT IN BUZUNARELE MITICILOR BUCURESTENI ?

STADIONUL DIN BUCURESTI ARE CU 77% MAI MULTE LOCURI DECAT CEL DIN CLUJ DAR A COSTAT DE 5.2 ORI MAI MULT !!!

TOTUL PE BANII STATULUI DIN BUGETUL NATIONAL.. E NORMAL ?

OARE DE CE E BUCURESTIUL ASA DE BOGAT FIIND INTR-O REGIUNE SARACA ?

nu intra nimic in buzunarul "miticilor". esti intreg in tot capul? cine fura si imparte cu "miticii"? chiar nu ai auzit niciodata citi bani s-au spalat in cluj pina acum citiva ani? aia se duc la retele transpartinice la niste oameni pentru care nu exista "ardelean", "mitic" samd.
cred ca se tavalesc de ris citind comentariile tale fiecare bajeat cu doua ***EDITAT*** luate din diesel de caciula.

http://www.gandul.info/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat...

DIN TOATA TRANSILVANIA DOAR MAMAMURESUL PRIMESTE 4% MAI MULT DECAT PRODUCE.. IN REST TOATA TRANSILVANIA PLATESTE BANI MOLDOVEI SI SUDULUI !

BUCURESTIUL SE SERVESTE BINE MERSI DIN BUGETUL STATULUI INVESTIND EVIDENT CAT SE POATE DE MULT DOAR IN ORASUL LOR ! AUTOSTRAZI, STADIOANE,PASAJE, AEROPORT, METROU - 100% INTRETINUT DIN BUGETUL NATIONAL SI NU DIN CEL LOCAL.

CINE PIERDE ? EVIDENT TRANSILVANIA LA FEL CA IN ULTIMII 100 DE ANI.. SI IN SPECIAL CLUJUL TIMISUL SIBIUL BRASOVUL... DAR SI CELELALTE ORASE MARI IASI CONSTANTA CRAIOVA..

CINE CASTIGA? EVIDENT MOLDOVA, SUDUL DAR IN SPECIAL BUCURESTIUL MARELE PARAZIT AL TARII

Minti cu nerusinare, si habar nu n ai dewpre ce vorbesti
DACIA RENAULT, de ex, unde are sediul ? Unde palteste taxe ? Raspuns: la ANAF Mioveni , si sediul , unicul si singurul,in Mioveni ,

Alt exemplu, HOLCIM, cu o cifra de afaceri imensa, are o fabrica in Valea Mare Arges, o comuna amarata . Unde plateste taxele ? la ANAF Campulung . NU Bucuresti !
Deci TZ, incearca sa gasesti alt c.a.ca.t.el. pe care sa-l mananci zilnic pe net despre acest subiect ! Dar asta este fobia voastra , trebuie sa mintiti, alte argumenete nu aveti.

Nu exista Capitala financiara ! Secaturikle din atar asta nu provin doar din Bucuresti ! Parlamentul are extrem de putini parlamentari din Bucuresti .
2. Judetele Cv si Hr sunte ultimele doua judete la aportul financiar la buget ! Judetul Constanta , are o contributie bugetara egala cu 5 judete din Ardeal. Judetul Galati, , deasemenea, are o contributie la buget cat 2 judete din Ardeal. Bucurestiul, are o un aport la buget echivalunta cu a 4 judete din Ardeal. INTREBARE , : pe cine sustine Ardealul ? Politica nu e unplutra de olteni, ci de unguri nesimtiti ce fura padurile si apoi striga ca ar fi discriminati etnic , cand sunt prindsi cu furaciunea . Iar despre repartizarea bugetului , nu vorbi tu TZ, un incult cu 8 clase
Si inca ceva desteptule, nu , NU BUCURESTIUL se serveste, ci Prlamentul decide si guvernul , parlamentul din care fac parte si ardeleni si unguri . Fura cot la cot, dar in ineptia ta , completata de subiectivism , ii numesti hoti doar pe cei ce iti convin tie . De Sever Muresan ai auzit ? E printre primii hoti din tara asta, si cred ca neegalat pana acum . TRANSILVANIA nu pierde nimic, , cu b.o.i ca tine , mai ales nu are nimic de pierdut

Pai si anaf campulung trimite banii la anaf bucuresti.Iar apoi anaful din bucuresti decide cat le da inapoi.Dupa ce ca esti prost mai si semnalizezi ;)

http://old.econtext.ro/dosar--2/analiza/topul-judetelor-din-romania-dupa...

uite aici date reale si nu aberatiile xenofobe cine stie de unde luate.

informat dupa ureche. national arena are cu 25 de mii de locuri mai mult - 55 de mii vs. 30 de mii. cluj arena a costat 45 de milioane, construit de romani si de obicei toate investitiile mari din provincie sint sustinute de / si de guvernul romaniei. nu stiu in ce procent. national arena a costat 230 de milioane si antreprenor a fost max bogl. aici ai dreptate, costul e enorm, gindindu-ma ca mina de lucru a fost romaneasca. alianz arena a costat 340 de milioane si are 70 de mii de locuri. e clar ca oprescu cu max bogl au minarit ceva si eu sper sa-l aresteze cu ceva pe asta ca fura de rupe. altfel orasul e cit se poate de real iar daca vii aici poate o sa incepi sa gindesti altfel. nimeni nu o sa te jigneasca, fii convins.

Aegis, nu te obosi, aici este fieful celor din L.T.D. in frunte cu liderul propagandist , tomberonist sef, Gherman , apoi urmeaza Daian , Duica, Costrut , o pupza ofilita, imi scapa numele, , asta este preocuparea lor zilnica, propaganda mincinoasa, si trunchierea articolelor din care sa rezulte patriotismul natiunii ardelene , ce detesta romanii ! Conform lui Gherman si acolitilor sai, natiunea ardeleana este diferita de natiunea romana . Apoi ,romanii din ardeal au trait cu lapte si miere pana in 1918, iar dupa 1920, i-au furat romanii si i-au dus in sapa de lemn . Ungurii , mari iubitori de romani pana in 1918, asa cum se si vede acu,m in Cv si Hr !

Ma voi chiar nu v-ati prins cat bine ne face Bucurestiul si firmele lor care produc si impacheteaza cel mai mult fum, pe cale de consecinta cat de important este ca banul public din Banat si Ardeal sa se duca acolo sa ne smenuiasca ei...si, vai de mine de ce suntem atat de nemultumiti ca aia ne lasa in k.uru gol?
Ce ar fi sa propunem ca toate firmele indiferent de cifra de afaceri sa aiba sediul acolo si PIB-ul sa se realizeze in proportie de 100% in rahatu' ala de oras ca sa aiba dupa aia Vanghelie si Sclabicianu cu ce se lauda si cum duduie economia---
Intrebare pentru retardati: de ce oare capitala financiara a Germaniei nu este la Berlin ci la Frankfurt...doar Frankfurt am Main nu este capitala? Sau acolo nu au interes sa se colecteze cat mai bine impozitele, cum se pretexteaza aici?
Tara asta nu va avea niciodata viitor daca secaturile care o conduc vremelnic o sugruma prin smenuri si repartizarea bogatiei pe criterii clientelare si nu conform zicalei: "cine munceste manca, cine nu beleste prazu", ca tot s-a umplut politica de olteni. La dat din gura oltenii (Olgutele) sunt pe primul loc, cu capalitu' ii ceva mai greu.

Numai un incult, cu inexistente cunostinte despre administratie si contabilitate poate debita asemenea ineptii ! Desigur, gasca lui Gherman, se ocupa cu dezinformari si gogosi de aceste gen . Deci, povestea cu banii din Ardeal, o mare gogoasa. DECI , METODIC: nici o firma din ROMANIA, indiferent cat de mica sau mare este , nu este obligata sa aibe sediul in Bucuresti sau sa platesaca taxe in Bucuresti CRASA , CRUNTA si NESIMTITA dezinformare .

DACIA RENAULT, de ex, unde are sediul ? Unde palteste taxe ? Raspuns: la ANAF Mioveni , si sediul , unicul si singurul,in Mioveni ,

Alt exemplu, HOLCIM, cu o cifra de afaceri imensa, are o fabrica in Valea Mare Arges, o comuna amarata . Unde plateste taxele ? la ANAF Campulung . NU Bucuresti !
Deci TZ, incearca sa gasesti alt c.a.ca.t.el. pe care sa-l mananci zilnic pe net despre acest subiect ! Dar asta este fobia voastra , trebuie sa mintiti, alte argumenete nu aveti.

Nu exista Capitala financiara ! Secaturikle din atar asta nu provin doar din Bucuresti ! Parlamentul are extrem de putini parlamentari din Bucuresti .
2. Judetele Cv si Hr sunte ultimele doua judete la aportul financiar la buget ! Judetul Constanta , are o contributie bugetara egala cu 5 judete din Ardeal. Judetul Galati, , deasemenea, are o contributie la buget cat 2 judete din Ardeal. Bucurestiul, are o un aport la buget echivalunta cu a 4 judete din Ardeal. INTREBARE , : pe cine sustine Ardealul ? Politica nu e unplutra de olteni, ci de unguri nesimtiti ce fura padurile si apoi striga ca ar fi discriminati etnic , cand sunt prindsi cu furaciunea . Iar despre repartizarea bugetului , nu vorbi tu TZ, un incult cu 8 clase.

bai, nu v-a jignit nimeni iar in bucuresti nu intereseaza pe nimeni de unde esti atita timp cit te pricepi la ceva ce altcineva are nevoie.
ca sa iesiti din bezna mintii intretinuta mitologic de tradatori xenofobi ardeleni va recomand la intimplare, asa, tot la un click distanta, de ex. emisiunea BIZIDAY a lui guran din 27 martie 2014, incepind cu minutul 17.10 pentru cine vrea sa intre direct in subiect. de la minutul 20.17. bucurestiul la 100 de euro bagate in sistem din taxe si impozite primeste inapoi 11. clujul de la 100 de euro bagate primeste inapoi 44. tara asta e un intreg, romani sintem toti, unii pot mai mult altii mai putin, ca intr-o familie. ce vreti, sa va puneti palma in cur si sa va lasati mama sa moara de foame pentru ca e pensionara si nu mai poate? mai bine v-ati concentra pe administratie, proiecte si adus bani in tara, in fiecare comuna si oras decit sa va uitati si sa-i injurati fara nici o vina pe bucuresteni, in folosul altora.

BUGETUL NATIONAL AL ROMANIEI VENIT IN CEA MAI MARE PARTE DIN TRANSILVANIA E INVESTIT IN BUNA MASURA IN ORASUL BUCURESTI !

STIATI DE EXEMPLU CA TOT CE TINE DE METRO-UL BUCURESTEAN E FINANTAT DIN BUGETUL NATIONAL SI NU DIN CEL LOCAL ? CUM E POSIBIL ASA CEVA ?

STIATI DE EXEMPLU CA IN BUCURESTI PASAJELE EXTREM DE SCUMPE SANT FACUTE DIN BUGETUL NATIONAL SI NU DIN CEL LOCAL ? AUTOSTRAZILE DIN JURUL BUCURESTIULUI TOT DIN BUGETUL NATIONAL AU FOST FACUTE SI NU DIN CEL LOCAL ! SI MULTE MULTE ALTE INVESTITII FACUTE IN BUCURESTI DIN BANII TARII; MAI BINE ZIS DIN BANI ARDELENESTI IN SPECIAL BANI DIN CLUJ TIMIS; SIBIU, BRASOV SI POATE CONSTANTA ASTEA SANT MOTOARELE ECONOMICE ALE ROMANIEI.

BUCURESTIUL E O CAPITALA ARTIFICIALA CE SUGE CA UN PARAZIT BANII ARDELENILOR IN SPECIAL CA ALTFEL AR FI LA FEL DE BOGAT CA SI CRAIOVA GALATI SAU IASI ADICA MULT SUB CLUJ SAU TIMIS:

CLUJENII, TIMISORENII, CONSTANTENII PLATESC PENTRU CA BUCURESTENII SA TRAIASCA CAT MAI BINE PE SPATELE CELORLALTI !

BUGETUL rOMANIEI ? TU NU AI HABAR DESPRE BUGETUL rOMANIEI
incearca sa gasesti alt c.a.ca.t.el. pe care sa-l mananci zilnic pe net despre acest subiect ! Dar asta este fobia voastra , trebuie sa mintiti, alte argumenete nu aveti, VOI ASTIA DIN GASCA LUI gHERMAN L.T.D. TREBUIE SA AVETI O JUSTIFICARE , SI ACESTE MINCIUNI SUNA PERFECT .

1. Judetele Cv si Hr sunt ultimele doua judete la aportul financiar la buget ! Judetul Constanta , are o contributie bugetara egala cu 5 judete din Ardeal. Judetul Galati, , deasemenea, are o contributie la buget cat 2 judete din Ardeal. Bucurestiul, are o un aport la buget echivalenta cu a 4 judete din Ardeal. INTREBARE , : pe cine sustine Ardealul ?Bani ardelenesti ? Unde sunt banii aia ? La UDMR ? Stii cati bani a cheltuitt Hunor pt a ridica statui lui Albert Wass , un criminal de razboi ? 2 milioane de euro ! Nu suge nimeni banii ardelenilor, doar un prost ca tine , membru L.T.D, spune asta !

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-18794962-exporturile-roma...

i-a ba de aici sa vezi cit de spalat pe creier esti! si sa vezi unde e industria clujului care traieste de pe urma zecilor de mii de studenti ai caror parinti ii intretin din greu. voi si timisoara sugeti banii din ardeal, orasele caritas, in loc sa va apucati de munca. daca n-ar fi miticii, care dau 89 de euro din 100 tarii multe judete s-ar duce de ripa.

bai link-ul dat de tine nu e relevant.

RELEVANT E CA REGIUNEA TRANSILVANIA PLATESTE PENTRU CELELALTE REGIUNI MOLDOVA SI SUDUL IAR BUCURESTENII SE SERVESC PUR SI SIMPLU DIN BUGETUL NATIONAL COLECTAT IN SPECIAL DIN TRANSILVANIA DAR SI DIN IASI CONSTANTA CRAIOVA ETC SI FOLOSESC BANII EXCLUSIV IN ORASUL LOR ! EXACT LA FEL CA PE VREMA LUI CEAUSESCU !

E SI NORMAL ASA CA BUCURESTIUL SA FIE CEL MAI BOGAT ORAS..

SI APOI VI TU SI-MI DAI LINK-URI DIN CARE REIESE CA BUCURESTIUL E CEL MAI BOGAT ORAS-. OK OK CAT CA E ASA PENTRU CA SUG BANII CA NISTE PARAZITU DE LA ALTII IN SPECIAL DE LA ARDELENI !

DINTRE TOATE JUDETELE ARDELENESTI DOAR MARAMURES PRIMESTE MAI MULT DECAT ARE SI EXACT CU 4% RESTUL TOATE JUDETELE DIN TRANSILVANIA PLATESC CELORLALTE REGIUNI MOLDOVA SI SUDULUI BANI.. II TIN IN SPATE PE MOLDOVENI SI PE SUDISTI SI BINEINTELES SI PE BUCURESTENTII PARAZITI CE DE 100 DE ANI INCOACE TRAIESC PE SPINAREA ARDEALULUI FACAND EFECTIV CE DORESC CU BANII TARII.. ADICA BINEINTELES II INVESTES IN BUCURESTI SI NU IN ALTA PARTE

ba e foarte relevant, reiese clar cum clujul e varza industrial. nu ai nici o dovada pentru aberatiile tale xenofobe.
uite aici inca unul. a, si sa stii ca mai sint judete sarace unde au numai agricultura si ceva bugetari si servicii. ce faci cu alea, mor de foame?

http://old.econtext.ro/dosar--2/analiza/topul-judetelor-din-romania-dupa...

du te ma si freaca coasa in alta parete, daca nu ar fi legea marilor contribuabili invetat tot de voi de mitici atunci situatia ar sta altfel, sti care lege, aia care impune firmelor cu o cifra de afaceri peste 50 mil de ieuro sa aiba sediu social obligatoriu in bucale, asta include toate marile companii nationale, emerson, bosh, michelin, cora, real, metro...etc si credema ca sunt mii de astfel de firme in tot ardealu si banatu.
cum ar arata cluju sau ardealu daca firmele astea ar fi platit impozitele comunelor si oraselor unde isi au sediile???? ca dovada ca florestiu e cea mai mare comuna cu cel mai mare nivel de trai din tara (la nivel de comuna vb pt floresti) si asta datorita firmelor care sunt pe raza lui si norocul primariei ca nu toate firmele au sediu social ando bucale.
asa ca draga rumanule nu te mai bate cu caramida in tyept ca fara ardeal si banat si fara legile alea de jaf asupra firmelor ati fi muritori de foame.
apropo, stiai ca atunci cand iti scoti un cazier (pt permis, pt orice) taxa aia se duce direct la trezorerie sector 5, la fel se intampla si cu taxele catre ISC (si nu sunt taxe mici) ....asa ca taci din gura si nu te mai baga ca a veni vremea cand o sa se trezeasca motii si or da mana cu ungurii din ardeal si apoi sa vezi ce bate o sa luati pe styinare.

Ti frica ca no sa ai ce manca ha?
Stii ceva, ramai cu parerea ta, noi cu a noastra.
Te doare pe tine-n cot de "fratii" tai. Te doare doar de tine, ca stii, ca o regionalizare economica va lasa aproape-n curu gol. Iar la o ruptura dispare si acel "aproape".
De asta te dai mare economist.
Vii si ne spui cum ne e noua mai bine. Mersi, doar ca nu te-am intrebat! Pastreaza-ti parerile, si lasane sa le avem si noi pe ale noastre.
Nu-ti convine ca indraznim sa avem pareri diferite? Nu-i bai, noi tot le avem si o sa o si spunem, si cu cat vrei mai mult ca sa tacem, noi cu atat mai tare o s-o strigam. Pana se va auzi unde trebe.
Iar familia de care vorbesti e doar un fel de rudenie dupa nume!

Trepadusule, ia aminte ca la buget , pe primele locuri sunt Bucurestiul , Constanta , Galati, Arges, Valcea, .....Regionalizarea, nu va aduce nimic nou, ci o coruptie mai mare , dar prostii ce stiu ei ? NORVEGIA, ai auzit de tara asta , domnule destept cu diploma de L.T.D. ? Nornegia , are impartirea administrativa si economica exact ca a Romaniei, si prospera , ca nici o alta atra din Europa, nu e nici macar membra UE ! Nu are regionalizare , nu au nevoie de asa ceva . Coruptia este problema noastra Dar voi astia din L.T.D. platiti prin Eva Maria Barki de la Budapesta , , doriti regiobalizarea ca prim pas al dezlipirii Ardealului de Romania si alipirea la Ungaria. Cam greu asta , cu toata propaganda voastra , din 1998, pana acum abia ati facut 17.000 de adepti !

Mda, numai ca in Norvegia traiesc norvegieni...
Si apropos, unde se dau banii, ca-mi prind bine si mie :p

vezi cum te arunci pe ciment? sint pe jumatate ardelean, am copilarit in ardeal, am locuit si muncit in ardeal, am proprietati in ardeal. cunosc toata tara asta asa cum e, si cu bune si cu rele si ceea ce am vazut peste tot e ca omul sfinteste locul acolo unde se misca treaba. acolo unde se ard in bulan numai intre ei - nu e "de-al nostru" cu spirit infantil si medieval ca asta e de fapt xenofobia asta si se lamenteaza ca "altii sint de vina" nu se misca nimic. poate sa fie si las vegas si papua noua guinee.

ALT ARTICOL ”A LA GHERMAN”, SLUGOIU BOZGORILOR SEPARATIȘTI. MULȚI PRIETENI ÎTI FACI TU, IUDA !!!

ma romanule, adevaru doare??
ma tot intreb daca nu erau evenimentele alea istorice de acum aproape 100 de ani, si miticii (vlahii) nu ar fi "cucerit" ardealu si banatu, ci am fi ramas o tara independenta, unde am fi acuma si unde ar fi ei......buna intrebare asa-i???

Ungure, da ma, romanii au cucerit ardealu si banatu , doreai sa ramana stapanit de unguri care nu au fost capabili sa il cucereasca ? :) ia zi ma sconcsule ? Nu ar fi fost niciodata independenta , pt ca voi ungurii o voiati, apoi, romanii , nu voiam 3 tari romane, voiam una singura! TE OFTICI ? cE A FACUT hORTHY CAND A INTRAT IN Ardeal in 1939 ? Unde eram noi romanii din ardeal acuma daca ramanea Horthy ? Vinno ma Andi la Baia Mare, cu L.T.D.-ul tau , te astept eu, vino in Maramures cu asemenea averatii sa te vad .

chiar regret ca transilvania si banatul are capitala la bucale, sincer cred ca era mai bine la viena, chiar si acuma noi ardelenilor ne era mai bine daca ar mai exista austroungaria.

Ne era mai bine cu AUSTRIA.. cu ungaria le era mai bine doar ungurilor !

atunci zi ce cauta Maniu in parlamentul de la budapesta???? doar asa ca avea el chef???
el era un reprezentant al ardelenilor, si in ardeal si ungurii si si romanii traiau la fel, sa nu crezi ca toti ungurii erau mari boieri si romanii erau sclavii ungurilor, daca crezi asta inseamna ca propaganda miticista tine foarte bine la tine.

Azi UDMR-ul are 18 parlamentari la o populatie de doar 6%. Romanii in Ungaria mare erau 14 %. Crezi ca prin prezenta lui Iuliu Maniu romanii erau reprezentati corespunzator?

am vazut cat de egali erau ungurii cu romanii in 1940 cand PE TIMP DE PACE dupa ce romania a predat ardealul de nord fara nici un foc de arma UNGURII SI ARMATA UNGARA AU MACELARIT FEMEI SI COPII PENTRU SIMPLUL MOTIV CA ERAU ROMANI ! SI BINEINTELES PENTRU A FUGARII ROMANII DIN ARDEALUL DE NORD.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrul_de_la_Treznea

http://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrul_din_Ip

nici nu mai spun de cum erau tratati romanii inainte de 1918.. nu aveau voi nici macar biserica de piatra sa-si construiasca pentru a nu lasa urme in timp de existenta lor.. mai inainte NU AVEAU VOIE SA-SI CUMPERE PROPRIETATI IN ORASE fiind practic tinuti ca animalele in sate fara posibilitatea de a ajunge in orase un CLASA SUPERIOARA UNGUREASCA isi dorea superioritatea numerica cu orice pret.

si stim cu totii cei din ardeal atitudinea unguriilor fata de romani romania si tot ce este romanesc.. au o atitudine de SUPERIORITATE ABSOLUTA, DISPRET, PUN EGAL INTRE ROMANI SI ***EDITAT***I CHIAR DACA UNGARIA E PLINA DE ***EDITAT***I.. asta e atitudinea ungurului fata de roman si cu totii stim asta ca doar aici traim si nu pe luna.

eu nu le pot ura ungurilor decat DRUM BUN SPRE UNGARIA LOR !

dar de A.Iancu nu zici nimic??? sau si el era impotriva romanilor???
apropo, stiai ca viata lui A.I. a fost salvat de un medic secui, nu stiai, nu conteaza, conteaza ca acuma esti mare roman si indoctrinarea isi face efectu, la tine cel putin efectu de miticizare a avut efect, noroc ca nu toti gandesc ca tine.

nu cunosti istoria adevarata, altfel nu ai vorbi...secole a fost pace in transilvania, in 1849 manipularile austriece au imbrobodit toate minoritatile, unguri, romani, sarbi, germani. Citeste istorie scrisa de altii decat romanii, ungurii, sarbii sau slovacii.

Pace? S-or fi sculat motii lui Horea numa ase degeaba pe la 1784 de bine ce le era. Sau na, secuii sub conducerea lui Dozsa Gyorgy pe la 1500. De astia ai auzit?

de atunci a trecut un razboi mondial, 40 de ani de comunism si 25 de tranzitie. bucurestiul are 6 sectoare si fiecare sector are peste populatia celor mai mari orase din tara: sectorul timisoara, sectorul cluj, sectorul iasi, sectorul constanta, sectorul craiova, sectorul brasov. adica real, cu toti cei neinregistrati, studenti, cam 3 milioane de oameni, fata de 300, 350 de mii celelalte orase. DE 10 ORI MAI MULT!. cautati pe net informatii care demonteaza toata propaganda asta xenofoba antiromaneasca. uitati un link, dar gasiti zeci, din 2013-14 nu din ceata mintii, din care o sa intelegeti realitatea economica. bucurestiul aduce cei mai multi bani SI DA CEI MAI MULTI BANI IN TARA. are cel mai mare deficit pentru ca si-l permite, aici se dau credite si se dezvolta, pentru ca oamenii si firmele sint cele mai performante din tara, pentru ca aici nu exista rasism si xenofobie ci numai valoare personala. IAR CLUJUL E O BULA ECONOMICA, un oras de servicii, intretinut ca pe vremea CARITAS-ului de parintii studentilor care pompeaza toti banii in odraslele lor, zeci de mii de oameni, care evident, pentru tradatorul xenofob gherman sint furati de "miticii imputiti". un focar de infectie antiromaneasca si SPALATI PE CREIER!

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-18794962-exporturile-roma...

Pai daca e bula economica de ce ne luati cele mai mari 100 de firme si nu le lasati sa cotizeze la Finantele locale? Bucurestiul e la fel de orientat catre servicii ca si Clujul, poate chiar mai tare, asa ca lasa-ne cu povestea cu orasul de servicii. Ce ai vrea, sa fie oras industrial? Toate orasele de top din lumea asta sunt orase de servicii, nu industriale. Servicii inseamna IT, cercetare, educatie, medicina, finante, juridice, economie, etc. Industria e lasata pentru zonele rurale sau zonele de la marginea oraselor in multe parti ale lumii, e cam stupid sa faci fabrici in oras.

Si scuteste-ne de harti ale PIB-ului intr-o tara unde aproape totul se raporteaza la centru. Clujul si altii produc, Bucurestiul le inregistreaza. Asa face Bucurestiul jumate din PIB, din pix, pe munca intregii tari. Daca ar fi obligate toate firmele bucurestene sa aiba filiale locale de sine statatoare (
Petrom, Rompetrol, Carrefour, Auchan, BCR, Orange, BRD, Vodafone, RCS si alte firme mari care produc bani cu angajati si sedii aflate in afara Bucurestiului) sa vezi cum s-ar topi jumate din PIB-ul Bucurestiului si ar creste in schimb toate celelalte regiuni.

Singura BULA ECONOMICA e Bucurestiul, pentru ca ei inregistreaza venituri facute pe munca altora. Daca tara s-ar descentraliza serios, Bucurestiul ar avea cel mai mult de suferit. De aia nici nu se doreste descentralizare la Bucuresti.

Clujul draga , se pare ca are cea mai buna econoomie subterana. Si repet nu exista ce aberezi tu ! Nu exista firma obligata sa plateasca taxe la Buc. Asta e inventia lui GHerman, Vodafone si Orange , dragule incult , au sediile in Buc din 1996 .Desigur , atunci nu se numeau asa. In 1996, voiai sa-si faca sedii in Cluj ? Ce abonati aveau acolo ? E o gogoasa asta cu sediul obligatoriu in Buc Constanta produce cat 5 judete din Ardeal, si nu tipa nimeni de acolo , Galtiul produce cat 2-3 judete din Ardeal, .... deci, mai baietel, una e sa fi om, si alta sa fi porc, membru L.T.D.
Mircea Daian , seful L.T.D, pus de Gherman si Eva Maria Barki, un tamplar de profesie, pensionar , se przinta drept ziarist pe unde merge ! Tudor Duica, un semidoct , Sabin Gherman , un ziarist ratat , astia sunt reprezentativii L.T.D. ! Altceva mai aveti ?

bai, realitate paralela...cine va ia? tot cu spalatura asta pe creier? chiar nu pricepeti ca aveti 300 de mii de locuitori? de unde zeci, sute de mii de corporatisti pentru companiile alea? si pentru alte sute de ti[pul ala? am mai scris ceva mai devreme, cauta si intelege inainte sa raspunzi pe linga. mai bine ridicati-le statuie parintilor celor 100 de mii de studenti din care 80% din afara clujului sau timisoarei, care e enorm la populatia voastra.
de ce sibienii si brasovenii se dezvolta profitind de prezenta bucurestenilor? in astea doua orase nu te injura nimeni si se cheltuie si se investeste. si mai ales se vede. du-te in brasov, compara cu clujul sau timisoara si gindeste-te ca fiecare masina cu numar de bucuresti si fiecare turist lasa banii munciti in bucuresti acolo.

Brasovul ala "ajutat" de bucuresteni e un oras fara mall-uri (ca mini-centrele alea comerciale nu pot fi numite mall-uri), cu 3 sali de cinema (fata de 22 in Cluj), cu un mediu universitar subdezvoltat si orientat mai mult catre universitati private care dau diplome la FF, fara spitale de categoria 1 (Clujul are 5), fara aeroport, cu salarii cu 15% mai mici decat in Cluj, subdezvoltat din punct de vedere cultural si care a pierdut in ultimii 25 de ani 100.000 de locuitori. Vorba aia, e oras turistic si are un singur hotel de 5 stele (vechi si complet depasit, pe cand Clujul, care nu e turistic, are 3 hoteluri de 5 stele noi). Zici ca se investeste in Brasov? Pai in primul trimestru s-au terminat 234 de locuinte, iar in Cluj 1108, de 5 ori mai mult. Asa ca mie mi se pare ca nu prea i-ati ajutat, mai mult i-ati oprit sa se dezvolte (daca nu era Bucurestiul si-ar fi facut aeroport de multa vreme). Brasovul e un oras in care doar 2 lucuri merg bine: turismul si industria. In rest e un oras ramas mult sub potentialul lui. O fi avand PIB mare obtinut din exporturi mari de piese auto facute cu forta de munca ieftina, dar ia vezi cat contribuie la buget ... o sa constati ca e pe la 75% din Cluj, chiar daca industria Clujului nu e la fel de dezvoltata. Ceea ce ignori tu e ca in statele civilizate nu industria e principalul generator de PIB, ci serviciile, iar exact asta se intampla in Cluj, serviciile sunt mai bine dezvoltate decat industria, iar asta e un lucru foarte bun, nu rau, cum crezi tu. Are rost sa mai spun ca in Cluj in 2013 s-a investit in cercetare de 5 ori mai mult decat in Brasov (si de 8 ori mai mult decat in Sibiu sau de 10 ori mai mult ca in Constanta)?

E bizar sa vii sa-mi dai ca exemplu de dezvoltare Brasovul, cand ei construiesc intr-un ritm de 5 ori mai lent decat se face in Cluj si au un retail de toata jena (cred ca e singurul oras de peste 250.000 de locuitori din Romania care nu are Zara, Swarovski sau Pizza Hut si care are sub 5 sali de cinema). Asa ca, indiferent ce impresie face vizual Brasovul (nu neg ca e un oras frumos si amplasat bine din punct de vedere turistic), cand te uiti al cifre iti dai seama cat e de subdezvoltat fata de Cluj.

bai, terchea, daca ti-e asa de drag bucalele si ***EDITAT***imea lui ce cauti in Cluj? du-te si lasa-ne, iar aici sa vii doar cu viza! adica ditamai Maniu&Co vin cu niste date precise despre comportamentul de cuceritori retardati al miticilor in Ardeal si Banat iar tu il contrazici? ce imbecil!

Draga, Bucalele inseamna inclusiv UDMR. Voi ungurii nu aveti nici un sentiment de vinovatie ca de 25 ani ati facut parte din guvernarea gen bucale? Ca intotdeauna in istorie aruncati pacatele voastre asupra altora.

Ne pasa, de aia propunem sa-i luati pe liderii UDMR impreuna cu onor consilierul cu frunze, pardon frunda al lui Tonta si sa-i pupati in k.ur!

Total eronat si inexact , pai si astazu ca si atunci Bucurestiul acapareaxa tot ,prin lege , orice firma care o cifra de afaceri mai mare de cinci zeci de milioane trebuie sa aiba sediul social si birourile central in Bucuresti pentru a impozita acolo cifra de afaceri iar in teritoriu sa ramana doar impozitul pe salariile de acolo si impozitul pe cladiri eventual , apoi orice aprobare orice autorizatie mai importanta se da la Bucuresti unde s-au dat spagile intotdeauna , la Bucuresti au fost directionate sa isi deschida sediile toate multinationalele si companiile , privand provincia de o dezvoltare normal intr-o tara normala pentru a controla totul din capitala absoluta inclusiv coruptia asa ca e eronat ceea ce vrei sa pretinzi .

iti dau doar un exemplu pe care il cunosc. centrala bcr are aproximativ 3000 de oameni. daca iau din cluj toti lucratorii bancari de la toate bancile din tot judetul tot nu gasesc atitia. cred ca pot sa adaug si tot judetul timis. la asta se adauga fluctuatiile de personal, concedieri, angajari, gravide, pensi samd. asta se intimpla la toate multinationalele. pur si simplu e cu mult mai mare. nu gasesti atita personal instruit cit e in bucuresti necesar pentru toate multinationalele in tot ardealul. de asta se duc acolo. nu aveti proiectia mentala a dimensiunii. nu e o conspiratie, nu e politic, nu sint securistii, masonii, bubulii, e totul economic. bucurestiul + ilfov = 24% din pib, asta o gasesti la un click distanta. pur si simplu va credeti buricul pamintului cind de fapt sinteti foarte mici economic. si asta se intimpla peste tot in lume, si in ungaria cu budapesta, si in austria cu viena. si veti ramine mereu pe loc cu mentalul asta xenofob, pentru ca nimeni nu baga banu acolo unde sint "ai nostrii si ai lor". deschideti-va mintile, traiti in europa si in lumea secolului XXI, nu mai puneti botul la platforme iredentiste care servesc intereselor antiromanesti. si cind a fost independenta transilvania tot de minoritari a fost condusa. asa functioneaza lucrurile. cultivati-va elite fara complexe de inferioritate, lichidati focarele de infectie nationalist xenofobe antiromanesti din facultati, aruncati la lada de gunoi a istoriei personaje ca si gherman care nu fac decit sa va tina mintea pe loc - "ca bine ar fi daca".

Habar n-ai despre ce vorbesti prietene ... la fel cum sediul central al BCR e la Bucuresti, cel al Bancii Transilvania (a treia banca din Romania, acum a preluat si Volksbank si se duce spre pozitia a doua) este la Cluj. Iar FSEGA produce si ea mii de economisti pe an, nu e cazul sa-ti faci griji daca are cine sa produca suficienti bancheri, de fapt in Cluj e cea mai mare universitate din Romania. Si nu, absolventii de Cluj nu prea se duc la Bucuresti, ca nu mai suntem pe vremea lui Funar cand Bucurestiul era "miezul din dodoasca". Acum slujbele oferite in Bucuresti le gasesti in mare parte si in Cluj la salarii aproximativ egale (in medie cu vreo 10% mai mici, diferenta pentru care nu se ingramadeste prea multa lume sa plece la Bucuresti). Tu doar iti inchipui ca Bucurestiul inca e vreun super centru al tarii ... da, e mare ca populatie fata de restul, in rest nu mai ofera mare lucru in plus fata de Cluj iar atractivitatea lui pentru clujeni tinde spre zero. Sigur, inca ii atrage pe ploiesteni, craioveni, teleormaneni, buzoieni, moldovenii de prin sudul Moldovei, ardelenii din judetele sarace. Dar e departe de a mai fi in Romania ceea ce era acum vreo 15 ani. Clujenii (sau timisorenii) nu prea mai pleaca spre Bucuresti de vreo 10 ani pentru ca Bucurestiul ofera mult prea putine lucruri pozitive in plus fata de Cluj, insa ofera in schimb multe lucruri negative in plus. Nivelul de trai din Cluj sau Timisoara e peste cel din Bucuresti, asta conform studiilor facute de ministerele bucurestene (vezi studiul ministerului dezvoltarii).

Si ti-am zis sa nu te mai pacalesti cu PIB-ul ... PIB-ul Bucurestiului e generat de toata tara, fara banii produsi de sediile secundare din judete ale firmelor mari cu sediu social in Bucuresti PIB-ul Bucurestiului s-ar duce rapid spre jumate.

sint convins si sint nenumarate exemple ca se poate trai mai bine in orase/ tari mai mici. multe exemple. ideea e ca mai bine va rezumati si performati in ceea ce puteti face acolo, sa ajungeti sa aveti nivel de luxemburg decit sa va erijati in ceva ce va depaseste si dauneaza intregii tari, ca romania nu e doar cluj si timisoara. mai sint si o gramada de amariti guvernati prost si pe care bucurestenii, din pib-ul ala "umflat" ii sustine.

Adica stai o leaca, sa inteleg bine, veniti voi, cei destepti, frumosi si inteligenti, ne distrugeti economic, social si sa nu mai zic ca si cultural, si acuma vreti sa ne demonstrati, ca altii-s de vina?
Stii, poate-s multi, care pun botu' la prostiile debitate de cei ca Tine, da aia-s de pe alte meleaguri tata!
Hai ca-ti dau si eu cateva exemple, ia verifica cat produce Michelin si unde? Da stii ceva, muta-i la Bucuresti, sa si polueze acolo, iar daca nu-ti convine acest impediment, atunci lasa-i sa fie taxati acolo unde si polueaza. Alta, Tenaris-Silcotub. Si astea-s doar niste "amarate" de fabricute dintr-un oras provincial, prafuit, Zalau.
Iar daca vorbeai ca-n Cluj sunt doar firme prestatoare de sevicii, atunci banaca amintita de Tine ce mama dracului e? Si unde-si are sediul?
Noi nu ne credem buricul pamantului, si nici nu vrem sa va tulburam apele, motiv pentru care ne vom retrage, ca oricum numai acolo la voi se produce totul, adica noi suntem doar niste paraziti si nu ne veti simti lipsa, ba mai mult, o sa fiti fericiti ca a-ti scapat de noi!

incearca sa admiti si sa nu te mai minti, macar pentru binele tau si al familiei tale si a vietii tale ulterioare. michelin are fabrica si n floresti / prahova - fosta victoria si tenaris una in calarasi - unde a fost distrus cel mai mare combinat siderurgic din se europei - dar asta e alta poveste. "..Unităţile sale de producţie sunt situate în România, la Zalău – fabricarea ţevilor fără sudură, cu o capacitate anuală de producţie de 180.000 de tone de ţevi fără sudură, şi la Călăraşi – oţelărie, cu o capacitate anuală de producţie de 470.000 de tone de oţel.
niste sudisti imputiti, sint niste lenesi si paraziti care traiesc pe spinarea celor din salaj - unul din judetele cu cea mai mare rata de default la credite din tara, ( de, si-au luat audi si termopane pe credite sa se faloseasca )

Ma gandesc ca le-ar prinde bine banii aia platiti la supercorporatia mafiota din capitala, si celor din floresti / prahova si Calarasi!
Restu-i can-can!

Omule!Ti-am citit cu interes comentariile si sunt destul de nedumerit ca ,nu te referi doar la articolul de mai sus!Datele pe care le prezinti nu au nici o relevanta din moment ce bucuresti-ul sustine o centralizare exacerbata in continuare!!!Domnule de ce nu are guvernul curajul ,daca bucurestiul e asa de darnic la bugetul tarii,sa adopte regionalizarea independenta financiara precum si federalizarea tarii,ca noi clujenii ,cu serviciile noastre,sa ne folosim impozitele.!Intorcandu-ma la Maniu ,tot el a recunoscut ca ,unire (cotropirea Transilvaniei)cu Romanica a fost un fiasco...De asta ce zici stimabile???

federalizarea si autonomia ies din mintea oricarui om care vorbeste romaneste ca limba materna. altfel, habar n-am citi dintre voi ati condus o firma, de ex. unii produc direct, altii nu dar ii sustin pe cei care produc. in toate tarile, in italia, franta, germania, sua, sint regiuni intregi in faliment dar nimeni se gindeste la "federalizare", "autonomie" samd. in franta te-ar lega pe loc tati, aia nici macar minoritati nu recunosc!

Bucurestiul are exact 1.8 milioane de oameni, nici vorba de 3 milioane.. aberatii !! iar clujul 324 mii in 2011.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_ora%C8%99elor_din_Rom%C3%A2nia

Aceeasi tactica pe care o practica Moscova acum. Sa saraceasca (relativ) regiunile, sa creeze un centru puternic si sa ii faca pe ceilalti dependenti. Old story..

OARE DE CE BUCURESTIUL E DE DEPARTE CEL MAI BOGAT ORAS AFLANDU-SE IN ACELASI TIMP INTR-O REGIUNE FOARTE SARACA ?

BUGETUL NATIONAL AL ROMANIEI VENIT IN CEA MAI MARE PARTE DIN TRANSILVANIA E INVESTIT IN BUNA MASURA IN ORASUL BUCURESTI !

STIATI DE EXEMPLU CA TOT CE TINE DE METRO-UL BUCURESTEAN E FINANTAT DIN BUGETUL NATIONAL SI NU DIN CEL LOCAL ? CUM E POSIBIL ASA CEVA ?

ADICA CLUJENII, TIMISORENII, CONSTANTENII PLATESC PENTRU CA BUCURESTENII SA TRAIASCA CAT MAI BINE PE SPATELE CELORLALTI !

Nu e deloc saraca Muntenia. Acolo e petrolul si zona agricola cea mai importanta.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide