Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 25 Feb. 2016, 12:57
5
5558

Bilanţ DNA: De 5 ori mai mulți miniștri și parlamentari trimişi în judecată şi măsuri asigurătorii de jumătate de miliard de euro

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a declarat că în anul care a trecut au fost trimişi în judecată de 5 ori mai mulți miniștri și parlamentari faţă de 2013, acesta fiind cel mai mare număr de demnitari investigați de instituţia pe care o conduce, într-un an. De asemenea, banii daţi mită în dosarele trimise în judecată de DNA sunt 431 de milioane de euro.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Kovesi a prezentat joi raportul de activitate al DNA pentru anul 2015, analiza arătând faptul că peste 1.250 de inculpați au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu. 

"Au fost trimiși în judecată de 5 ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013: 1 prim ministru, 5 miniștri, 16 deputați și 5 senatori. Este cel mai mare număr de demnitari investigați de DNA într-un an. Am instituit măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro. Acestea sunt cele mai impresionante cifre de la înființarea DNA", a spus procurorul şef al DNA.

Laura Codruţa Koveşi a apreciat că aceste rezultate obligă instituţia să lanseze o discuție despre o reformă necesară a statului în ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției. "Este bine că avem în fiecare an tot mai mulți inculpați pentru corupție? Este bine că sunt tot mai multe persoane condamnate? Răspunsul trebuie să-l dea societatea", a spus Kovesi.

Procurorul a declarat, la prezentarea bilanţului, că dosarele care sunt în lucru arată că nu au fost prinşi toți corupții, iar rezultatele DNA demonstrează că există vulnerabilități majore care pun în pericol buna funcționare a societății. "Corupția are efecte dramatice și se manifestă prin aceleași acțiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire și control, tipologia faptelor investigate și mecanismele care au permis săvârșirea faptelor se repetă. Există sectoare în domeniul achizițiilor publice în care corupția este generalizată. De multe ori, atribuirea contractelor sau plățile aferente contractelor sunt condiționate de primirea unor sume de bani mascate prin înțelegeri frauduloase sau contracte fictive. Faptele de corupție au efecte directe asupra noastră, a tuturor. În multe cazuri sumele care se dau mită funcționarilor sunt obținute prin evaziune fiscală, delapidare sau alte infracțiuni. Astfel, banii care ar fi trebuit să ajungă la salarii sau pentru investiții publice intră în buzunarele funcționarilor corupți. Corupția se reflectă în calitatea și prețul serviciilor de care beneficiază cetățenii. Cetățenii sunt afectați de calitatea drumurilor când recepția lucrării se face plătind mită. Cetățenii plătesc un preț mai mare când se dă mită pentru punerea pe piață a medicamentelor" a arătat procurorul şef al DNA.

Astfel, în dosarele trimise în judecată banii dați mită sunt în jur de 431 de milioane de euro. O sumă, spune Kovesi, comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 și 2018.

În 2015, aproape 500 de persoane cu funcții conducere au fost trimise în judecată. O creștere cu 30% față de anul trecut. Kovesi a spus, de asemenea, că rezultatele anchetelor DNA trebuie să fie un semnal puternic şi că este necesară o abordare strategică de prevenire a corupției şi o comunicare în timp real între toate instituțiile care verifică achizițiile publice.

"Există instituții publice în care corupția crește în fiecare an. S-a triplat numărul trimiterilor în judecată față de cei care administrează fonduri din bugetul public. Peste 100 de primari și președinți de consilii județene au fost trimiși în judecată. O treime din președinții consiliilor județene din România sunt trimiși în judecată", a spus procurorul şef al DNA care este convinsă că acesta este rezultatul unei modalități netransparente de folosire a bugetului public. În 2015, au fost luate măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro. "De multe ori, în cauzele instrumentate de DNA sunt implicate persoane ce obțin profituri uriașe și beneficiază uneori de complicitatea unor autorități. Bunurile sunt deseori disimulate prin acte juridice fictive. Se folosesc companii off-shore. Se deschid conturi bancare în alte jurisdicții. Se achiziționează bunuri în alte țări. DNA a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internaționale către autoritățile judiciare străine pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri. Este cel mai mare număr comisii rogatorii de la înființarea DNA. Probele obținute în acest mod arată că nici un infractor nu trebuie să se simtă în siguranță, indiferent unde și-a ascuns banii", a mai spus Laura Codruţa Koveşi la prezentarea bilanţului DNA.

Apoi, în dosarele în care s-au pronunțat hotărâri definitive în anul 2015 statul român are de recuperat aproape 200 de milioane de euro, sumă ar trebui să intre efectiv în bugetul statului dacă ea va fi executată de organele fiscale.

Activitatea judiciară a DNA s-a realizat de 33 de procurori care au avut peste 14.700 participări în ședințele de judecată. Instanțele de judecată au condamnat definitiv 970 de inculpați trimiși în judecată de DNA, iar soluțiile pronunțate de instanțe au confirmat caracterul obiectiv și profesionist al dosarelor.

"Pentru prima dată în ultimii ani, procentul de achitări a scăzut la 7,63%. Durata de judecare a dosarelor a scăzut, deși sunt tot mai multe cauze trimise la instanțe. În 2015 cauzele judecate definitiv în mai puțin de un an au crescut cu peste 60%", a mai arătat Kovesi.

Aceasta a subliniat faptul că unii condamnați nu execută integral pedeapsa aplicată de judecători, iar unii sunt eliberați condiționat fără a recupera prejudiciul sau folosind tertipuri administrative.

"Astfel de situații duc treptat la pierderea autorității statului și la o lipsă gravă de încredere în instituții. Deși dispozițiile codului penal care au intrat în vigoare de 2 ani prevăd că liberarea condiționată poate fi acordată numai dacă s-a recuperat prejudiciul, practica judiciară este neunitară. Am solicitat promovarea unui recurs în interesul legii pentru ca Înalta Curte de Casație și Justiție să decidă", a subliniat Kovesi.

Conform procurorului şef al DNA, numărul dosarelor a ajuns la peste 11.000, dublu față de acum 5 ani. "Activitatea de urmărire penală a fost desfășurată de 97 procurori. Fiecare procuror a avut de soluționat în medie peste 110 dosare. Un număr atât de mare de dosare complexe influențează durata de soluționare a cauzelor. În acest moment avem de soluționat peste 7.100 de cauze. Dublu față de cât putem soluționa noi într-un an", a mai spus Kovesi.

O rezolvare, a arătat aceasta, ar fi creșterea numărului de procurori și polițiști. "Această soluție nu va fi eficientă dacă evoluția volumului de activitate va avea același ritm. Trebuie acceptat că nu putem aștepta mai mult de la procurori dacă lucrurile nu se schimbă.
O astfel de schimbare trebuie realizată prin strategii serioase și reale de prevenire a corupției", a subliniat Kovesi, care a arătat că pentru a avea rezultate nu trebuie să peticim justiția, ci trebuie să-i oferim instrumentele de care are nevoie.

Kovesi a mai spus că peste 86% din dosarele înregistrate anul trecut sunt bazate pe sesizări ale persoanelor fizice ori juridice și instituții publice, iar în 2016, prioritățile DNA vor viza și investigațiile privind corupția în administrația publică locală, corupția în sistemul judiciar, corupția în instituțiile de control și executare a pedepselor, corupția în achiziții publice, în special în domeniul sănătății și infrastructură, frauda cu fonduri europene şi recuperarea prejudiciilor și confiscarea extinsă.

"Toate aceste rezultate pozitive nu ar fi fost posibile fără contribuția profesională a procurorilor, polițiștilor, specialiștilor, grefierilor și a întregului personal care lucrează în DNA... Am trecut împreună un an greu. A fost un an în care, datorită anchetelor noastre am fost atacați în mod constant. S-a încercat și se încearcă modificarea procedurilor și a posibilităților de investigare. Munca noastră i-a neliniștit pe mulți din cei ce se credeau de neatins. Munca noastră i-a deranjat pe cei care credeau că funcția este o garanție a intangibilității. Dar noi am continuat cu corectitudine și profesionist. Și acesta a fost cel mai bun răspuns. În această luptă am avut alături de noi cel mai important aliat: cetățenii României. Fără ei munca noastră nu ar fi fost posibilă. Sunt mii și mii de oameni alături de noi și de munca noastră. Sunt acei oameni cinstiți care vor o societate clădită pe corectitudine și respect. Sunt acei oameni onești care în urmă cu doar câteva luni au strigat în stradă – corupția ucide. Această conștientizare a societății este cea care ne ajută cel mai mult în lupta împotriva corupției. Iar noi trebuie să continuăm să investigăm faptele de corupție. Să ne dedicăm activitatea pentru curățarea țării. Să rămânem implicați serios și să anchetăm corupții indiferent de funcție sau de averea pe care o au", a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

La prezentarea bilanţului DNA au fost prezenţi şi preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi premierul Dacian Cioloş.

 

 

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

povesti cu pesti!
atata timp cat maestru Johanis e implicat in coruptie cu casele si cu altele, dracu te crede, tanara coconeta!
la comenzi externe DNA-ul isi bate joc in mod sistematic de oameni, in sesnsul ca cei incomozi sa dispara de pe scena politica, cu orice pret!!!!
oameni de bine raman lingaii si perversii, chiar daca au furat de-au rupt tara si institutiile statului roman!

DNA, la mai multi multi ani....poate mai angajati niste procurori ca e de lucru in tara asta ...ho ho

Ce de laude la madam asta priceputa!
Da concret, cati bani s-au bagat la bujetul de stat ...nu se stie!
Pai verifica cucoana daca au intrat 200 de milioane de euro la bujet!...ca de aia esti sefa inalta si mare la DNA!
Pana la proba contrarie ne spui povesti cu pesti!

Ai pierdut ocazia sa taci, esti de o prostie rara, daca nu poti mai mult macar taci draq si treci la crosetat!

No ce-i baiu?! S-o gatat jinarsu si te-ai impiedicat in taste? Omu spune ce stie tata lumea: justitia sa face smechereste, numa unii sunt cercetati...Ailalti, stau bine mersi, dosarele lor au o juma' de metru de praf pe ele, asteptand prescrierea...

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide