Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Sâmbătă, 05 Ian. 2013, 12:02
10
6577

Campanie Transilvania REPORTER: Cum schimbăm România? (II)

Trei milioane dintre noi au plecat și trăiesc în alte țări ale Planetei. Următoarele trei milioane visează „să o ștergă” imediat ce vor crește destul ca s-o poată face. Cei care rămân acumulează frustrări, nemulțumiri, răbufnesc la urna de vot sau nu mai participă deloc la viața comunității. 78% dintre români ascultă manele, 90% dintre ei scuipă pe stradă, 40% au probleme cu scrisul și cititul. 60% dintre ei sunt săraci, iar 25% analfabeți. Cum reușim să schimbăm România, cum facem din ea o țară plăcută, cum facem să păstrăm echilibrul între frumos și urât, inteligență și stupiditate, cinste și hoție, competență și incompetență?! Cotidianul Transilvania REPORTER provocă la dialog personalităţi publice, experţi în domenii de vârf, oameni implicaţi în viaţa ţării pentru a descoperi împreună, cum putem schimba România.

campanie transilvania reporter cum schimbam romania ii
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Mihai Răzvan Ungureanu, istoric, fost premier al României: „România trebuie să devină proiectul nostru”

În 2013 şi mereu de acum înainte, România trebuie să devină proiectul nostru, al tuturor. Avem resursele, avem energia şi avem puterea de a ne transforma visul în realitate. Tot ce ne rămâne de făcut este pasul de la interesul îngust, individual până la convingerea că acest interes nu poate şi nu trebuie să fie împlinit în dauna interesului nostru general, ca naţiune modernă şi europeană.

Ca om politic, ar trebui poate să vorbesc mai cu seama despre România reală, despre problemele ei în acest an frământat atât la nivel naţional, cât şi la nivel european. O ştim cu toţii – anul şi poate chiar anii care urmează nu vor fi uşori. Se discută mult despre recesiune, despre dificultăţi economice şi despre frământări sociale.

Prefer însă să vorbesc despre acest subiect ca roman. Un roman ca toţi ceilalţi, care spera să trăiască – el, familia şi copilul lui – într-o tară cu destin limpede şi pozitiv. Îmi doresc o Românie cu şcoli bune, cu drumuri largi şi rapide, cu spitale performante. Visez şi muncesc pentru o Românie în care bunăstarea să fie obţinută prin munca şi merit, în care cei aflaţi cu adevărat în nevoie să fie susţinuţi, iar cei care încalcă legea să fie pedepsiţi cu dreapta măsura. Vreau o Românie fără graniţe cu Europa, o Românie care să stea cu fruntea sus între naţiunile democratice ale lumii. Îmi doresc o tara în care iniţiativa privată să fie încurajată, proprietatea să fie cu adevărat garantată, iar statul - prin instrumente minimale şi eficiente - să se afle întotdeauna în slujba cetăţeanului.

Valentin Ionescu, analist, fost consilier al preşedintelui Constantinescu: „Ca să fie altfel, trebuie să gândim altfel”

România va înregistra creştere economică, dar cadrul instituţional nu va fi reformat, decât fragmentar, pe fondul evoluţiei politicilor fiscale ale Uniunii Europene. Păstrând aceeaşi parametrii de funcţionare, economia va consuma multă resurse, fără să avem speranţa că ne putem apropia de un nivelul mediu de dezvoltare în Uniunea Europeană. 

Ruptura intre pieţele financiare şi economia reală se va menţine, amplificându-se efectul de evicţiune, în care sectorul public este finanţat în detrimentul sectorului privat. Acest fenomen se va agrava, dacă statul nu îşi reduce sfera serviciilor publice şi insistă pe investiţii publice, fără să găsească surse de finanţare, cum se întâmpla de câţiva ani.

Economia românească va depinde de investiţii străine directe cel puţin 7 – 10 ani. De aceea, dacă statul nu va face eforturi majore să aplice reforme structurale, mai cu seamă în domeniul educaţional, în sfera serviciilor publice şi în ceea ce priveşte piaţa muncii, intrările de capital vor fi reduse. În acelaşi timp, este crucial ca statul să-şi modifice politicile fiscale, atât în privinţa colectării, cât şi a cheltuirii. 

Cred însă, că România se va confrunta cu două riscuri majore: o gândire economică inerţiala în rândul clasei politice şi un sistem educaţional care produce analfabeţi funcţionali. Ambele vor alimenta decalajele de dezvoltare între ţara noastră şi statele post-industrializate din Uniunea Europeană. 

Valentin Naumescu, expert diplomat: „România are soluții”

Personal, cred cu putere în soluţia educaţională. Cred în beneficiile pe termen lung ale unei transformări profunde, de esenţă, a modelului educaţional în România, cu accent formativ, cu focus pe valorile morale (cinste, seriozitate, politeţe, respingerea furtului, a urii şi violenţei în toate formele ei de exprimare, combaterea ipocriziei), pe realism, toleranţă şi pe deschiderea largă, obiectivă spre cunoaşterea lumii (o educaţie cu pronunţat caracter universalist), o educaţie care – la fel ca în ţările occidentale dezvoltate – să nu îi obosească prematur pe copii cu volume uriaşe de învăţare abstractă la vârste mici, dar să fie capabilă să ridice treptat ştacheta spre înalte performanţe în mediul academic (de exemplu, licenţa sau masteratul să înceteze a mai fi vânătoare de diplome, un simplu moft de familie sau, în cazul doctoratului, o ambiţie snoabă de îmbunătăţire a unui CV într-o carieră oarecare, ceea ce a dus în ultimii douăzeci de ani aproape la banalizarea şi devalorizarea acestei forme de studii avansate, destinate fundamental celor cu vocaţia cercetării).

Schimbarea tipului de discurs public (în politică dar nu numai), de la discursul emoţional la cel argumentativ, trecerea de la atacul isteric şi punitiv menit să desfiinţeze, să pulverizeze dacă se poate oponentul, la exprimarea liniştită, cu tot setul necesar de explicaţii, a propriei opţiuni şi chiar acceptarea firească, relaxată a faptului că nu gândim toţi la fel (şi că ar fi un dezastru dacă n-ar fi aşa!), este o altă formă de a ne transforma într-o societate puternică, stabilă, sigură pe echilibrele ei fondatoare ca şi pe pluralitatea viziunilor pe care le poate găzdui.

CITEȘTE și

Campanie Transilvania REPORTER: Cum schimbăm România? (I)

România are potenţial de dezvoltare, a avut în istorie şi are resurse individuale de valoare, aici sau în diaspora, dar nu are o cultură socială capabilă să susţină sisteme performanţe, ansambluri funcţionale, „întreprinderi” competitive. În partea noastră de lume, s-a crezut întotdeauna că la orice problemă există o rezolvare individuală, nu de grup, şi e mai sigur, mai rapid şi mai confortabil să te descurci pe cont propriu decât găsind o soluţie împreună cu alţii. Aceasta este în fapt o tară veche a Orientului, care altminteri are oameni foarte bine pregătiţi, talentaţi, frumoşi şi vii în sensul cel mai larg al cuvântului dar nu are reglementări şi instituţii eficiente, oamenii nu cred unii în alţii, nu cred în forţa şi capacitatea unei comunităţi de a se salva în grup, de a-şi promova interesele împreună, de a îmbunătăţi legile în loc de a le ocoli sau de a corupe o autoritate. Este o altă relaţie a individului cu puterea în societăţile occidentale faţă de cele orientale, dar aceasta este o discuţie pentru altă ocazie.

Radu Ciotlăuş, teolog: „Locul tău e sus! Lasă lumea să te vadă cu alţi ochi!”

Întuneric şi atât. Nu vezi nimic oricât de mult ai încerca. Iar apoi, deodată, încep să se perinde în faţa ta o groază de umbre şi siluete abia conturate. Şi, încet-încet, te dezmeticeşti şi realizezi că eşti sus, pe o scenă. Stai pe un scaun. Şi în faţa ta, aşa cum e în orice teatru adevărat, sunt scaune. Iar astăzi, când tu te-ai trezit şi nu ştii prea bine ce se întâmpla, toate acele scaune sunt pline.

Eşti singur, pe un scaun în care ar trebui să ai încredere că îţi va susţine greutatea, pe o scenă. În faţa ta se aprinde un reflector şi lumina lui galbenă îţi intră în ochi. Transpiri şi-ţi vine să te ridici şi să fugi. Numai că ştii, cumva, că n-ai voie să faci asta. Stai pe scaun şi te uiţi la marea de oameni din faţa ta şi te întrebi de ce te afli acolo. Ce-ai făcut ca să meriţi asta? În dreapta ta, cineva strănuta şi nu te poţi abţine să nu-i urezi “Sănătate!”. Sala râde şi tu începi să te simţi mai bine.

Îi vezi pe toţi acei oameni care te privesc curioşi şi te întrebi ce-ar trebui să faci. Să le vorbeşti? Să stai acolo şi să aştepţi şi tu, ca şi ei, să se întâmple ceva? Cineva tuşeşte şi-ţi alunga reveria. Şi parcă te apuca un mic atac de panică. Ai lumea la picioare, la propriu. Şi ţi-e şi frica de ideea asta dar eşti încântat în aceeaşi măsură. Experiementezi, în câteva secunde şi de-a valma, valuri de curaj, laşitate şi nebunie.

Câştigă nebunia, poate. Pentru că altfel nu-ţi dai seama ce anume te-ar fi putut determina să te ridici în picioare şi să îi saluţi. Îţi spui numele şi vezi în ochii lor bucuria că a început un eveniment pe care îl aşteptau de mult. Sala te aplauda şi-ţi păstrezi cuvintele pentru tine, câteva momente, respectându-le bucuria sau poate prelungind starea ta de bine.

Şi simţi că, din ziua asta încolo, vei avea curaj să faci lucruri, vei avea curaj să vorbeşti cu oamenii, vei avea curaj să-ţi spui părerea. Felicitări! Tocmai te-ai ridicat în picioare şi viaţa ta îţi va fi mereu recunoscătoare pentru asta. Prea mulţi oameni aleg să trăiască stând jos. Şi tu, astăzi, ai evadat din rândurile lor şi te-ai alăturat oamenilor care privesc viaţa în ochi şi-i pun forţele la încercare.

Redacţia Transilvania REPORTER aşteaptă opiniile voastre pe email-ul redactia@transilvaniareporter.ro. Cele mai interesante reacţii se vor publica în cotidianul Transilvania REPORTER.

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
5
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

Transilvania autonoma!

Sergiu, asta si facem, promovăm Transilvania, n-ai citit Transilvania REPORTER pina acum, sau citynews unde sunt preluate articolele noastre? Dar vezi tu, nu ajunge sa te uiti in oglindă si să te tot încânți, mai trebuie și să stârnești gândurile și voința oamenilor pentru că lumea în care trăim e mai mare decît satul nostru de provincie. Când alții au promovat idei disprețuitoare față de restul țării și de un patriotism local exagerat n-au obținut nimic! Trebuie să învățăm din eșecurile trecutului.

Apoi, tu știi că la început a fost cuvântul! Ai uitat?

@Mircea : mi-ai luat-o inainte :) Ai dreptate, chintesenta schimbarii Romaniei e ceea ce scrie dl.Naumescu. E cumva ca si povestea cu cercul vicios, din care e foarte greu sa iesi. Si atunci solutia e una singura, desigur pe termen mediu si lung: EDUCATIA !!! Pe termen scurt nu vad solutii. Dar o noua generatie, educata total diferit fata de cele de pana acum (adica "cinste, seriozitate, politeţe, respingerea furtului, a urii şi violenţei în toate formele ei de exprimare, combaterea ipocriziei"), are o sansa sa schimbe Romania.
O alta solutie (imposibila din pacate) este restaurarea Monarhiei. Dar mi-ar lua mult prea mult timp si spatiu sa explic unora cat de benefica ar fi Monarhia pentru Romania.

BISERICA ORTODOXA alaturi de COMUNISM au fost si sunt in continuarea INTUNERICUL si EVUL MEDIU al acestui popor distrus. Uitati-va unde e Polonia si unde suntem noi, desi am iesit in acelasi an din comunism si am pornit cam de la acelasi nivel. Diferenta e ca ei nu au avut BISERICA ORTODOXA!

Ptr SSS: nu (mai) cred intr-o insanatosire unitara la nivel national a neamului. dar cred in insule geografice / comunitati umane romanesti in care lucrurile sa se deruleze asa cum ar trebui acestea sa fie la nivel national. insule caracterizate inclusiv de cadre juridice aparte. bunicul meu (fie iertat) spunea: nepoate, sa stii ca pe vreamea Imperiului exista amenda ptr orice contraventie, si nu scapai de ea nici mort. Era un mod de-a arata fermitatea felului in care erau conduse lucrurile.

Daca presa intra-carpatica ar reusi sa faca front comun impotriva non-valorilor pe care presa bucuresteana le promoveaza, cel mai elocvent exemplu Jiji, si sa infiereze abrupt orice iesire a unui asemenea personaj nedemn de mediatizare, incetul cu incetul populatia ar ajunge inclusiv sa voteze oameni politici mai resposabili, adica inclusiv in Parlament s-ar ajunge ca deputatii si senatorii spatiului intra-carpatic sa fie oameni mai cu scaun la cap, situatie care tot din aproape in aproape ar influenta pozitiv si comportamentul colegilor lor extra-carpatici. Solutia nu este separarea Transilvaniei si a Banatului de Romania, ci fortarea dinspre aceste zone istorice a unui comportament care sa fie preluat si de conationalii nosti valahi sau moldavi, care n-au avut ca si noi aceasta oportunitate de-a fi fost administrati sute de ani de autoritati de sorginta germanica, autoritati care au sadit in zonele respective o scara de valori redutabila.

domnule,imi permit sa va spun ca vorbitzi prostii.
si bag seama sintetzi prea rumin ca sa putetzi fi intii ardelean.
vretzi o romanica puternica,dar fara unguri!!?ar trebui sa studiatzi istoria grupului care a militat ptr unirea si nu anexarea Transilvaniei

"(cinste, seriozitate, politeţe, respingerea furtului, a urii şi violenţei în toate formele ei de exprimare, combaterea ipocriziei), pe realism, toleranţă şi pe deschiderea largă, obiectivă spre cunoaşterea lumii"Valentin Naumescu.Cam la asta s-ar rezuma obiectivele...suna frumos,idealist si totusi realizabil...dar, exista un mare DAR, avem nevoie de EXEMPLE! Si primul exemplu usor realizabil ar fii respectul statului fata de cetateanul sau..."noblesse oblige".

OPRITI ALIMENTAREA POPORULUI CU INCULTURA, PROSTIE SI CRETINISM !!! NU MAI PROMOVATI LA TV SI IN MASS-MEDIA PERSONAJE CREATE DE NISTE PATRONI DE TRUSTURI CRETINI CARE VOR DOAR SA FACA BANI !!! ROMANIA NU E O TARA DE PROSTI !!!

Suntem violati psihic de dimineata pana seara de mass-media centrala...macar voi cei de la acest trust ar trebui sa fiti altfel...luati-va ca exemplu HR FRANKFURT si promovati valorile Transilvaniei,asa cum ei promoveaza perfect landul Hessen...

Si Dvs.,cei de la Citinews,ca si restul mass-mediei care tocmai a avut revelatia ca suntem o rusine europeana,prin aceste campanii POVESTITI NIMIC,EXACT CA SI LICENTIATII DIN FACULTATILE ROMANESTI CARE SUNT PARALELI CU REALITATEA:TEORIE SI ALTE AVIOANE ACADEMICE...

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide