Centralele de cartier din Reșița, scoase la vânzare
Ca să recupereze din investițiile făcute pe când sistemul de termoficare al orașului era deja în colaps, autoritățile din Reșița scot echipamentele la vânzare. Un prim cumpărător ar putea fi Primăria Oradea.
Primul pas pentru valorificarea centralelor de cartier a fost trecerea sistemului de alimentare cu energie termică din regim public, în regim privat. Astfel, bunuri precum rețele, canale, cabluri, contoare sau schimbătoare de căldură, pot fi îndepărtate prin vânzare. Echipamentele se află acum în stare de conservare, unele dintre ele fiind achiziționate în 2014, când societatea de termoficare era pe punctul de închidere. Ceea ce s-a și întâmplat între timp, pentru că majoritatea reșițenilor au trecut pe centrale de apartament.
„Punctele termice au fost în domeniul public. Pentru a face ceva cu ele – în primul rând pentru a le putea introduce pe un sistem de amortizare –, ele trebuie să treacă din public în privat. Le-am trecut din public în privat, şi în afară de asta vă spun că avem o discuţie destul de avansată cu Primăria din Oradea. Şi s-ar putea ca o parte din minipunctele termice să le transferăm Primăriei din Oradea. Sper să reuşim să recuperăm ceva din pierderile pe care le-am constatat, realizate pe baza acestor proiecte făcute în 2014, din punctul meu de vedere o eroare majoră! Pentru că, de la momentul în care s-a gândit a se face proiectele, până când s-au pus în practică, lumea s-a debranşat şi astăzi este imposibil să-i aduci pe oameni înapoi“, spunea recent primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, citat de caon.ro.