Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 22 Noi. 2018, 14:07
1
4700

Clujul, primul oraș românesc care aderă la inițiativa strategică privind susținerea economiei de inovare în orașele din Europa

Am participat la Bruxelles, în sediul Parlamentului European, la lansarea Inițiativei Start-Up City Europe Partnership (SCEP) – un proiect care urmareste crearea unui sistem de suport pentru orașele din Europa care au ca obiectiv strategic dezvoltarea economică bazată pe inovare. Proiectul a fost comunicat Parlamentului European în prezența președintelui acestuia, Antonio Tajani și a Comisarului European pentru digitalizare, Mariya Gabriel.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Conceptul de la care pornește această inițativă strategică se referă la faptul că orașele de talie medie din Uniunea Europeană constituie o reală coloană vertebrală a economiei statelor membre și, prin urmare, potențialul lor de dezvoltare și rolul pe care îl pot juca în a stimula inovarea și crearea de ecosisteme locale funcționale trebuie susținut și de la nivelul instituțiilor europene. Această inițiativă se va axa în principal pe efortul de a conecta aceste centre de start-up din orașele medii din Europa la nivel internațional și de a le crea sisteme de sprijin pentru a crește participarea acestor orașe la economia de inovare în special cu ajutorul start-up-urilor.

Cluj-Napoca, alături de Heraklion din Grecia, Malaga și Sevilia din Spania precum și Varna din Bulgaria se află printre primele orașe care aderă la această inițiativă, încă de la momentul lansării sale publice.

„Din punctul meu de vedere, orasele trebuie să își creeze ecosisteme de funcționare, să colaboreze între ele și să își identifice avantajele competitive dincolo de granițele geografice sau naționale, dacă dorim să asigurăm condiții de dezvoltare economică sustenabilă și responsabilă pentru comunitatea noastră. Clujul este unul dintre orașele care au toate ingredientele pentru a avea un cuvânt de spus în perioada următoare în domenii cu potențial ridicat de dezvoltare a economiei inovării”, declară Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

“Este urgent și necesar să susținem un plan european care să încurajeze și să ajute orașele să își dezvolate strategii pentru starup-uri și inovare”, a spus președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Cu ocazia lansării inițiativei au fost anunțate public datele unui studiu european privind stadiul huburilor de start-up din Europa, ale cărui concluzii arată că, de fapt, la nivelul Uniunii 67% din economia bazată pe inovare este concentrată în numai 48 de orașe, diferența de 33% fiind răspândită în restul de 428 analizate în studiu, care astfel, devin vulnerabile la schimbările anticipate pentru perioada care urmează. În consecință, s-a indentificat nevoia de a se creiona o strategie care să accelereze procesele din orașele inovative și să ofere acces la soluții și bune practici pentru celelalte, astfel încât să se încerce o dezvoltare a orașelor Europei cu cât mai puține diferențe.

În cadrul studiului s-au identificat 150 de orașe care nu sunt capitale sau mari centre economice și financiare la nivel european și care, pe baza datelor economice actuale și a contextului local se află în lipsa de priorități a acestei inițiative, deorece au fost identificate ca oferind context pentru producere de inovare, având un ecosistem funcțional local și un bazin de talente pentru a asigura sustenabilitate pe termen lung implementării politicilor locale de susținere a inovării.

În consecință pentru aceste orașe s-a propus ca strategiile de dezvoltare să fie structurate pe doi piloni – specializarea orașelor pe anumite verticale și internaționalizarea conexiunilor și parteneriatelor acestora cu alte orașe și comunități.

La evenimentul de la Bruxelles au mai participat reprezentanți ai orașelor Coimbra și Braga (Portugalia), Sevilla, Extremadura, Murcia (Spania), Copenhaga (Danemarca) și ai provinciei italiene Emilia Romagna. De asemenea au mai fost prezenți tineri antreprenori din Salonic (Grecia), precum și reprezentanți ai Uniunii Nationale a Consiliilor Județene din România și ai Consiliului Municipalităților și Regiunilor Europene (CEMR).

Această nouă inițiativă (SCEP) face parte din parteneriatul pentru start-up-uri, Startup Europe Partnership (SEP) - o platformă condusă de fundația Mind the Bridge, al cărei scop este de a încuraja dezvoltarea de strategii interconectate pentru start-up-uri la nivel local și de a conecta orașele europene de dimensiune medie cu interes comun pe dezvoltarea antreprenoriatului și a creării unui context de susținere a creșterii numărului de start-up-uri.

„Aproximativ 50 de orașe vor da direcția în Europa privind economia inovării în următorii ani, în timp ce alte orașe și municipalități se află în acest moment în fața riscului de marginalizare. Creșterea acestui decalaj poate duce la dezagregare sau separatism”, a declarat Alberto Onetti, președintele fundației Mind the Bridge și coodonator Startup Europe Partnership. “Inițiative ca aceasta răspund unei priorități de politică europeană majoră privind viitorul Europei. Credem înt-o Europă unită unde capitalul și know-how-ul pot fi împărțite cu ajutorul rețelelor, o Europă unde toate țările pot și trebuie să participe și să contribuie”, a mai spus Onetti.

Raportul numit “Startup City Hubs in Europe” (Centrele europene pentru starup-uri) a fost realizat ca o primă încercare de a măsura impactul ”economiei inovării” la scară locală, cu accent în special pe rolul pe care orașele îl au în a favoriza crearea acestor centre/hub-uri.

Cifrele arată că în Europa există 476 orașe care au cel puțin o inițiativă pe susținerea start-up-urilor. Dintre acestea, 48 de orașe, adică aproximativ 10% din totalul orașelor analizate găzduiesc 3,759 de inițiative (aproximativ 67% din total), precum și 74% din capitalul acumulat de acestea.

Studiul consideră că, prin urmare, aceste 48 de orașe au cel mai ridicat potențial de a da direcția dezvoltării economiei pe bază de inovare în Europa în următorii ani, în timp ce alte orașe se vor confrunta cu riscuri care decurg din incapacitatea de a face același lucru.

De asemenea, conform cercetării, în Europa avem numai un hub de startup pe țară: din 42 de țări europene care au produs inițiative în această direcție, 34 de țări (81% din total) au mai mult de 50% din concentrația de inițiative de suport pentru start-up-uri concentrată de fapt într-un singur oraș din țara respectivă.

În numai 4 țări (10%) principalele hospot-uri pentru start-up-uri nu se află în capitala administrativă a acestora: Italia – cu Milano, Spania cu Barcelona, Elveția – cu Zurich și Zug și Cipru, cu Limasol.

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

Nu-i mai faceţi publicitate la piticul mincinos. Are municipiul Cluj-Napoca destule probleme nerezolvate: parcări, ambuteiaje, locuinţe solicale etc.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide