Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Miercuri, 11 Apr. 2018, 14:47
0
1682

Depozitul de deșeuri din Dej va fi închis. Se vor cheltui peste 2.1 milioane de lei

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a emis ordinul de începere a lucrărilor de închidere și ecologizare a depozitului de deșeuri urban neconform din Dej.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

În urma licitației derulate în acest scop de CJ Cluj, câștigătoare a fost desemnată Asocierea Castrum Corporation S.R.L. & RAR Construct Prest S.R.L. & Cepromin S.A., lider al asocierii fiind Castrum Corporation S.R.L. Valoarea totală a contractului semnat cu asocierea câștigătoare este de 2.156.751 de lei fără TVA.

În ceea ce privește durata maximă de execuție a lucrărilor, aceasta este 12 luni din care patru luni sunt alocate procedurii de proiectare, iar restul de opt luni reprezintă perioada de execuție propriu-zisă a lucrărilor, potrivit CJ Cluj.

,,Este un nou pas înainte, extrem de important, spre completa rezolvare a problemei depozitelor neconforme de deșeuri din județ. După recenta finalizare a închiderii rampelor de la Turda, Gherla și Huedin, iată că și cea de la Dej a intrat în linie dreaptă. În ceea ce ne privește, vom acorda tot sprijinul necesar firmei câștigătoare pentru ca întreaga procedură să se deruleze în cel mai scurt timp și în cele mai bune condiții", a declarat Alin Tișe.

Depozitul neconform din Dej are o suprafață totală de 20.951 de metri pătrați. În ceea ce privește activitățile ce urmează a fi efectuate pentru închiderea acestuia, cele de proiectare vor consta în elaborarea de studii geo și topo, obținerea autorizațiilor, avizelor și acordurilor necesare, elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, revizuirea Acordului de mediu în concordanță cu soluțiile tehnice propuse de contractor sau elaborarea planului de întreținere post-închidere.

În același timp, lucrările de execuție vor viza, în principal, profilarea și reconfigurarea depozitului și, respectiv, acoperirea cu un strat de pământ peste care se va realiza o înierbare a întregii suprafețe. Totodată, vor fi efectuate lucrări de drenaj, drumuri de acces, sisteme de colectare a apelor pluviale, precum și alte categorii de lucrări necesare închiderii gropii neconforme de pe acest amplasament.

În anul 2015, contractul de lucrări pentru închiderea și ecologizarea ultimelor două depozite urbane neconforme din județ, respectiv Câmpia Turzii și Dej, a fost atribuit Asocierii S.C. Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger GmbH. Întrucât, ulterior câștigării licitației, asocierea în cauză a solicitat în mod total nejustificat suplimentarea valorii lucrărilor cu o sumă considerabilă, respectiv cu nu mai puțin de 6.150.000 de lei în plus, contractul a fost reziliat, iar procedura de licitație a fost reluată.

Au fost finalizate, înainte de termen, lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deșeuri de la Turda, Gherla și Huedin. Astfel,  în cazul a trei dintre cele șase depozite urbane neconforme de deșeuri din județul Cluj, respectiv cele din Turda, Gherla și Huedin, lucrările de închidere și ecologizare au fost finalizate.

„Putem afirma, cu toată convingerea, că problema închiderii rampelor neconforme de gunoaie din județ a intrat într-o cu totul altă etapă odată cu finalizarea lucrărilor la primele trei. În același timp, lucrurile au intrat pe un făgaș normal și în ceea ce privește celelalte trei depozite care au mai rămas", a mai spus Alin Tișe.

Având ca termen pentru finalizare sfârșitul lunii iunie, respectiv luna iulie în cazul depozitului de la Huedin, lucrările efectuate de către S.C. Nordconforest la depozitele neconforme anterior menționate au fost încheiate în cursul săptămânii precedente în toate cele trei locații. Acestea au vizat, în principal, profilarea și reconfigurarea depozitelor și acoperirea lor cu un strat de pământ destinat înierbării întregii suprafețe.
Totodată, au fost efectuate lucrări de drenaj, puțuri de captare a biogazului, drumuri de acces și sisteme de colectare a apelor pluviale.

În ceea ce privește finalizarea lucrărilor de închidere a depozitului de la Pata Rât, înclusiv a celor de consolidare a versantului în urma alunecărilor produse în corpul depozitului, termenul preconizat este finalul anului 2018. Întârzierile ce au apărut în acest caz se datorează, în principal, alunecării unei părți din corpul depozitului, precum și scurgerii de levigat rezultate.

Până în acest moment, antreprenorul a intervenit pentru a proteja taluzul centurii care era supus unui debit crescut, prin micșorarea nivelului ridicat al apei provenit din precipitațiile abundente. Astfel a eliminat doar opturarea parțială de pământ pe lângă care apa se scurgea, oricum, gravitațional. Pentru evacuarea controlată a apei din lacul format artificial se vor efectua, conform expertizei, lucrări provizorii pe cursul nou creat de deversare a apei. Totodată, aceste lucrări se vor efectua treptat și vor consta în adâncirea treptată a cursului actual de apă, pe o lungime de aproape 250 de metri.

Valoarea totală aferentă realizării obiectivului de investiții ,,Închiderea depozitelor neconforme de deșeuri din județul Cluj – LOT nr. 1 – Pata Rât, Gherla, Huedin și Turda este de aproape 33,3 milioane de lei fără TVA.

A fost finalizată și licitația pentru închiderea rampei de la Câmpia Turzii, contractul neputând fi semnat decât după soluționarea contestației depuse. În ceea ce privește lucrările, termenul de realizare a acestora va fi și mai scurt, respectiv patru luni pentru proiectare și șase pentru execuție.

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide