Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Sâmbătă, 31 Mai. 2014, 23:04
16
5578

DNA: Uioreanu a primit 300.000 de lei de la Ioan Bene pentru atribuirea unui contract la aeroport, fără autorizație și fără licitație

Procurorii DNA susţin că o platformă de parcare pentru avioane de la aeroportul Cluj a fost executată de firma omului de afaceri Ioan Bene fără să fie organizată licitaţie, aceasta fiind terminată înaintea obţinerii autorizaţiei de construire de la CJ Cluj condus de Horea Uioreanu, arestat preventiv.

ae
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Potrivit propunerii de arestare a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, construirea platformei de parcare aeronave Apron 4 s-a făcut "în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor".

Anchetatorii susţin că folosul urmărit de preşedintele CJ Cluj şi primit de acesta a constat în sume de bani obţinute sistematic de la Ioan Bene pe parcursul perioadei octombrie 2012 - mai 2014, suma totală primită ridicându-se la circa 300.000 lei. Din propunerea de arestare a lui Horea Uioreanu reiese că, potrivit studiului de fezabilitate întocmit iniţial, costurile pentru realizarea platformei Apron 4 au fost estimate la suma de 4,9 milioane de lei, iar ulterior valoarea estimată a contractului a ajuns la 16,5 milioane de lei.

"La data de 20 martie 2014, sub semnătura lui Horea Uioreanu, la Consiliul Judeţean Cluj a fost depusă cererea de emitere a autorizaţiei de construire pentru obiectivul Apron 4 însoţită de documentaţia aferentă. Anterior acestui demers, la data de 19 martie 2014, preşedintele CJ Cluj a avut o întâlnire particulară cu Ioan Bene şi cu directorul Aeroportului, David Ciceo, existând suspiciuni că întâlnirea s-a derulat tocmai pentru a se pune de acord asupra modului de emitere a actelor, prin care să se acopere situaţia ilegală în care se afla întreaga investiţie”, se arată în document, citat de Mediafax.

Anchetatorii au subliniat că demersul de solicitare a autorizaţiei, consecutiv cu lipsa unei părţi a documentaţiei necesare, a dus la descoperirea, în rândul funcţionarilor CJ Cluj, a faptului că platforma Apron 4 s-a realizat "în absenţa autorizaţiei legale de construire".

"După înregistrarea cererii de autorizare, arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă, a anunţat că va efectua la data de 26 martie 2014 o vizită la aeroport pentru verificări la şantierul constructorului. Anunţul efectuat de arhitectul şef a determinat o stare de agitaţie şi îngrijorare în rândul celor implicaţi în lucrările ilegale. În dimineaţa de 26 martie 2014, inculpatul Ioan Bene l-a contactat telefonic pe preşedintele CJ Cluj căruia i-a solicitat să se prezinte şi el la aeroport pentru a fi de faţă la discuţiile ce vor urma. Urmare vizitei de pe şantier, Salanţă a constatat că SC Napoca SA a realizat lucrări la platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricărei autorizaţii emise de Consiliul Judeţean", menţionează anchetatorii.

Aceştia susţin că lucrările constatate ca efectuate, respectiv întreaga platformă Apron 4 "era total lipsită de autorizări, avize şi documentaţii de specialitate”.

"Se consemna atât efectuarea lucrărilor în afara oricărei dispoziţii legale, cât şi eventualul risc ce ar putea fi generat de efectuarea unei astfel de lucrări în lipsa oricărei supravegheri tehnice profesioniste, în lipsa unui proiect tehnic, studiu de fezabilitate şi total neautorizate, neavizate de instituţiile competente, printre care şi cele ce ţin de siguranţa aeronautică", se mai arată în actul DNA.

Anchetatorii mai arată că actul întocmit de arhitectul şef al CJ Cluj "a determinat un val de reacţii între persoanele implicate ilicit în realizarea construcţiei, şi anume omul de afaceri Ioan Bene şi angajatul acestuia Dan Şerban, reprezentanţi ai constructorului, directorul general al Aeroportului, David Ciceo, ce a permis realizarea lucrărilor în incinta aeroportului fără a exista actele legale ce asigurau cadrul efectuării lucrărilor, spaţiul aeroportuar având un regim special de securitate, şi a preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, reprezentant al instituţiei ce trebuia să asigure cadrul desfăşurării legale a lucrărilor, cu posibilitatea verificării celor executate, a parametrilor de calitate şi siguranţă", menţionează anchetatorii DNA.

Aceştia precizează că măsurile luate de cei implicaţi au fost multiple şi ele au constat "în presiuni exercitate asupra funcţionarilor cu atribuţii în emiterea actelor de autorizare în vederea eliberării autorizaţiei, precum şi asupra altor funcţionari din CJ Cluj pentru înfrângerea oricăror intenţii de boicotare a emiterii actelor vizate, în special pentru a se evita devoalarea situaţiei existente şi declanşarea unui scandal mediatic".

"În perioada următoare, în repetate rânduri, preşedintele CJ Cluj l-a contactat pe arhitectul şef Claudiu Salanţă şi i-a cerut acestuia să emită autorizaţia cerută de constructor, solicitările sale venind după numeroase intervenţii făcute asupra sa de reprezentanţii SC Napoca SA, care au derulat multiple întâlniri cu edilul judeţului şi cu directorul aeroportului, Ciceo David, în care au căutat găsirea unor soluţii care să conducă la acoperirea cu acte a nelegalităţilor deja comise", mai menţionează anchetatorii.

În cele din urmă, s-a găsit soluţia sancţionării SC Napoca SA pentru realizarea platformei fără autorizaţie, iar în 8 mai 2014, CJ Cluj, sub semnătura lui Uioreanu, a arhitectului şef Claudiu Salanţă şi a secretarului judeţului Simona Gaci, a emis autorizaţia de construire.

"De îndată ce a intrat în posesia actului, Ioan Bene a dispus întocmirea actelor necesare pentru a putea face încasări ale lucrărilor ce erau demult executate şi finalizate. Deşi a intenţionat să întocmească iniţial o situaţie de lucrări pentru suma de 10 milioane de lei, s-a hotărât divizarea în 4 astfel de documente. Trenarea emiterii autorizării a dus la întârzierea încasării contravalorii lucrării ce fusese deja executată, practic această finalitate fiind cea mai arzătoare pentru membrii grupului. Această împrejurare rezultă fără echivoc din rapiditatea cu care au fost întocmite actele privind situaţiile de lucrări, verificări, facturi, îndată după eliberarea autorizaţiei", mai subliniază anchetatorii.

La data de 12 mai 2014, preşedintele CJ Cluj l-a chemat la sediul instituţiei pe Ioan Bene, căruia i-a comunicat că instituţia va face în cursul zilei o plată de 1,8 milioane lei către aeroport, iar Bene l-a sunat pe directorul David Ciceo să îi facă plata aferentă imediat cum intră banii.

"Probaţiunea dosarului a stabilit că susţinerea de care inculpatul Ioan Bene se bucură la edilul judeţului este puternic motivată financiar, acesta fiind beneficiar de foloase necuvenite consistente remise de omul de afaceri cu titlu de mită. Din actele de la dosar rezultă că, pentru alocarea sumelor cu care sunt bugetate proiecte ale CJ aflate în derulare cu societăţi ale inculpatului Bene, Uioreanu a condiţionat plăţile de remiterea comisioanelor aferente, la fel ca în cazul lui Vasile Pogăcean", se mai arată în propunerea de arestare a lui Uioreanu.

Anchetatorii au mai precizat că, în cursul anilor 2012-2014, SC Napoca SA, avea/are în derulare contracte încheiate cu CJ Cluj în valoare de zeci de milioane de euro, iar din probele de la dosar rezultă că, în perioada octombrie 2012 - martie 2014, prin intermediul consilierului Răzvan Marius Pop, omul de afaceri Ioan Bene a remis cu titlu de mită lui Horea Uioreanu "suma totală de 278.000 lei", astfel: în luna octombrie 2012, suma de 100.000 lei, în martie 2013 suma de 40.000 lei, în aprilie 2013 suma de 20.000 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), la data de 8 septembrie 2013 suma de 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), la data de 5 octombrie 2013 suma de 20.000 lei, la data de 6 martie 2014 suma de 10.000 lei”, au conchis anchetatorii DNA.

Horea Uioreanu şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, reţinuţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, au fost arestaţi preventiv, joi seară, de magistraţii Curţii de Apel Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Horea Uioreanu va fi suspendat din funcția de președinte al CJ Cluj

Horea Uioreanu, Ioan Bene și Vasile Pogăcean au fost arestați pentru 30 de zile. Președintele CJ Cluj contestă decizia (UPDATE)

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
5
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

pïzda má'tii

Clujenii trebuie sa stie, de pe Hotnews:

Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, arestat preventiv saptamana trecuta pentru acte de coruptie, ar fi facut presiuni pentru demiterea unui jurnalist de la Ziua de Cluj care a scris, in martie anul acesta, despre licitatia trucata castigata de firma SC Constructii Napoca SA a omului de afaceri Ioan Bene, arestat alaturi de Uioreanu in acest dosar. Procurorii sustin, in rechizitoriu, ca "Publicarea articolului a determinat pe preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea să ia legătura cu patronul publicaţiei on line, numitul Hoandră Octavian, cu care a stabilit o întâlnire în cursul zilei de 1 aprilie 2014. Urmarea celor discutate de cei doi a constat în scoaterea articolului de pe mediul on line precum şi demiterea ziaristului care l-a realizat."

In 2009 am incercat sa facem un sindicat si 4 angajati , din care 2 controlori trafic aerian dirijare sol cu vechime de 8-10 ani , au fost dati afara disciplinar pentru ca au lasat de la unu la altul permisul de acces.Desi ambii angajati aveau acceasi functie si aceleasi zone de acces iar permisul nu a fost folosit ilicit in motivare sa scris despre premisele periclitarii securitatii si sigurantei nationale. Ma intreb acuma cine il va concedia pe domnul David Ciceo pentru ca a permis in zona de siguranta utilaje si muncitori fara vreo autorizatie.

Daca pe voi vau dat afara pt 1 permis... directorul Aeroportulu David Ciceo, care a lasat sa intre oameni fara autorizatie ce ar merita ?

impuscat, in china asta ar fi primit.
iar pe voi de v-o dat afara, de ce nu ati mers in instanta si ati fi castigat dupa 1 an sau 2 de proces, cu totii stim ca nu e chiar asa de usor de dat afara din sistemu bugetar.

Incet...incet ies la suprafata toata mizeriile privind lucrarile desfasurate in cadrul Aeroportului.......felicitari domnului director David Ciceo pentru implicarea sa in actiunile de luare de mita de la firmele care presteaza servicii in cadrul Aeroportului !

Oare cat o dat Avram Iancu sa-i puna numele pe usa ?

Astia cand urmeaza sa fie saltati: Cataniciu Steluta, Fekete Nicorici Sebastian, Cecan Eugen?

Va dati seama cam ce sume se invart in jurul autostrazii Turda-Sebes?

Si nu ma refer la banii care chiar o sa fie folositi pentru autostrada...

Trist, fratilor, trist ca noi i-am pus acolo acum 2 ani si mai trist ca ii votam in continuare...primim ce meritam...!

Va dati seama cam ce sume se invart in jurul autostrazii Turda-Sebes?

Si nu ma refer la banii care chiar o sa fie folositi pentru autostrada...

Trist, fratilor, trist ca noi i-am pus acolo acum 2 ani si mai trist ca ii votam in continuare...primim ce meritam...!

Va dati seama cam ce sume se invart in jurul autostrazii Turda-Sebes?

Si nu ma refer la banii care chiar o sa fie folositi pentru autostrada...

Trist, fratilor, trist ca noi i-am pus acolo acum 2 ani si mai trist ca ii votam in continuare...primim ce meritam...!

voi in loc sa fitzi mindri ca airoportul se cheama avram iancu,cotatzi nod in papura la cei mai buni fii ai poporului !
ma sebi draga; voi nu i atzi pus acolo nici amu 2 ani, nici inainte ! ashtia or fost pushi de bolshevicii rushi si de atunci incoace voi numa atzi votat,da n atzi ales ! oare precepi ? daca eshti tinar tu shtii ce tzi or spus ei ca sa ezista ! ashtia e piste tot ! cu boci,dinci sau rusi au pus laba regatzenii pe voi

ashtia iara m or shterje ! asta ii ;ei au banii si puterea;iara cine zice contra ii extremist,ha ha

Dusule, dar oare ai tai sunt mandri de tine cand vad ca esti asa de bolovan?

Stimate domn "Dusu", invata sa scrii romaneste! Apoi invata sa-ti argumentezi logic ideile, pentru ca nu toata lumea are un IQ subunitar ca sa inteleaga ce spui dumneata.

Observ ca la orice postare te bagi ca musca-n lapte, fara ca sa aiba vreo logica ideile tale.

Nu vreau sa te insult, ci pur si simplu sa te fac sa constientizezi ca esti total depasit de discutiile de aici, incepand cu limbajul (SUNTEM TOTUSI IN ROMANIA)...

scuze, rrumania.
romanii incep sa fie minoritari deja in tara lor.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide