Proiect unic în România. Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor putea fi vizitate virtual din orice colţ al lumii
Muzeele româneşti încep să folosească tot mai mult tehnologia pentru a oferi publicului servicii de calitate. De anul viitor, veţi putea admira cetăţile dacice din Munţii Orăştiei fără a fi nevoiţi să bateţi drumul până acolo. Acest lucru se datoreză unui proiect unic în ţară prin care la două muzee din Cluj şi Deva vor fi amenajate săli multimedia. Turul virtual al obiectivelor va putea fi făcut şi de propriul calculator.
Monumente dacice din patrimoniul UNESCO, dar şi alte sute de obiecte descoperite de arheologi de-a lungul timpului în siturile din Munţii Orăştiei vor putea fi admirate virtual de orice vizitator care va trece pragul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj- Napoca şi pe cel al Muzeului Civilizaţiei Dacice din Deva. De asemenea, vor putea fi văzute şi de acasă, de pe propriul calculator, laptop sau de pe tabletă.
Potrivit cercetătorilor, aceste expoziţii virtuale sunt extrem de utile atât pentru turişti, cât şi pentru cei care nu pot ajunge în zonă.
"Este un lucru extraordinar și nu putem să fim decât încântați că facem pași înainte nu numai în ceea ce privește administrarea efectivă, dar și în ceea ce privește popularizarea prin mijloace tehnice deosebit de avansate", spune Vladimir Brilinsky, administratorul Sit-ului Sarmizegetusa Ragia.
Reprezentanții Universității Tehnice din Cluj-Napoca, instituţie parteneră în proiect, cred că acest muzeu virtual va stârni interesul tinerilor faţă de cultură şi informaţia istorică.
"Încercăm să creem niște medii intercative, virtuale, muzee virtuale, tururi virtuale în care oamenii să interacționeze pe bază de gesturi cu un mediu virtual foarte bun. Încercăm să oferim o experiență de vizitare care să le placă și să le fie accesibilă", a declarat şi Călin Neamţu, UTCN.
Proiectul este unicat în ţara noastră. "În România, la acest moment nu există o astfel de expoziție virtuală, un astfel de spațiu. Practic, muzeele din Deva și din Cluj vor fi în 2016 primele care vor avea un asemenea spaţiu. vom putea fi <<vizitaţi>> de pe întreg globul", spune şi Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice din Deva.
Arheologii care lucrează pe şantierele din Munţii Orăştiei, împreună cu muzeografii, vor scana şi digitaliza atât piese descoperite în situri, cât şi monumentele UNESCO, urmând ca până la începutul anului viitor muzeul virtual să devină realitate.