Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Duminică, 15 Mar. 2015, 10:55
3
9128

FOTO „Comoara” din adâncuri. Reţeta celui mai bun vin spumant din Transilvania stă ascunsă la 60 de metri sub pământ

România are o șampanie a ei. Chiar dacă nu poate fi denumită astfel, are toate proprietățile licorii produse în Franța. Noi îi spunem vin spumant și cândva ne mândream cu milioane de sticle care luau calea străinătății. După Revoluție, singura fabrică de acest gen din țară, „Spumante Silvania”, a ajuns aproape o ruină, dar a fost cumpărată acum doi ani de o firmă privată, ai cărei proprietari vor să o readucă la viață.

c
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Șimleu Silvaniei este un orășel micuț și liniștit, așezat între dealuri. Tot aici stă ascuns și unul dintre cele mai vechi branduri comerciale ale Sălajului, fabrica de vinuri spumante. Ce este aici am putea să denumim, cu siguranţă, o avere națională, care ar putea să aducă chiar și astăzi o contribuție semnificativă la bugetul de stat. Asta dacă ne gândim că înainte de Revoluția din 1989 din această fabrică plecau anual peste 3,5 milioane de sticle de vin spumant în întreaga lume.

Cornel Ciulic lucrează în această fabrică de 45 de ani. Știe în cel mai mic detaliu istoria unității, dar și secretele celui mai bun vin spumant românesc. Prima galerie datează încă din 1820. Aici se făceau vinuri superioare învechite, dar din anul 1968, odată cu creșterea cantității de struguri cultivate pe dealurile Șimleului, s-au extins și spațiile de depozitare sub pământ, la 60 de metri adâncime. Aici s-a observat apariția mucegaiului negru, ideal pentru păstrarea vinurilor.

„Datorită acestui fapt am trecut la producția vinului şi a apărut acest mucegai care, într-adevăr, indică condiții foarte optime pentru fermentarea vinului în sticlă. Zilnic se face o operație de ridicare, cu o rotire și cu bătaie în pupitru, ca toată drojdia sa coboare în dop. Operația asta durează peste 30 de zile, sigur poate merge 40 - 50 de zile”, explică secretul unui vin spumant de calitate Cornel Ciulic, angajat în fabrica sălăjeană.

Umiditatea în „peşteră” trebuie să fie constantă, iar temperatura de 12 grade Celsius este obligatorie indiferent de anotimp. Fiecare butelie este atent supravegheată, o muncă titanică dacă ne gândim că procesul de fermentare durează între un an și trei ani. După această etapă, drojdia este înlăturată manual din vinul spumant.

După Revoluție, fabrica din Şimleu Silvaniei a fost lăsată în paragină și vândută de nenumărate ori pe sume infime. Noii proprietari au reluat producția în 2013, dar în prezent vânzările sunt sub 100.000 de sticle anual, „această fabrică fiind în trecut o perlă a orașului Șimleu”, după cum recunoaşte domnul Ciulic. Din fericire, actualii proprietari au început un amplu proces de reorganizare şi modernizare a unităţii și intenționează să o introducă într-un circuit turistic.

Astfel, speră ca fabrica să revină la gloria de altădată, iar sălăjenii să se poată lăuda din nou cu un vin spumant 100% natural și românesc.

Articole din aceeasi categorie
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj se va deplasa luni, 25 martie, începând cu ora 9.30, în localitatea Băișoara, cu staţia mobilă, în vederea preluării docume
23 Mar. 2019
10:05
0
Autorităţile maghiare restricționează circulația rutieră pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele cu masa maximă totală autorizată mai mare de 7,5 tone în fiecare săptămână, de sâmbătă, începand c
23 Mar. 2019
08:30
0
Sediul Consiliului Județean Cluj se pregătește să devină prima clădire publică „verde” din România, prietenoasă cu mediul și cu un consum de energie extrem de redus, aproape de zero.
22 Mar. 2019
11:10
3
Planetariu Mobil revine la Cluj-Napoca, în perioada 14 – 17 aprilie 2019 cu un spectacol nou "Jumatate de secol de la primul pas pe Luna".
21 Mar. 2019
12:34
0
În cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătățirea infrastructurii rutiere a judeţului, Consiliul Județean (CJ) Cluj a demarat pe drumul judeţean DJ 103M Vâlcele – Rediu - Aiton o serie de lucr
21 Mar. 2019
11:50
0
Asistența Individuală Integrată (AII) reprezintă cea de-a doua etapă a Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc“, un program unic în România, care își
21 Mar. 2019
08:30
0

Post new comment

Comentarii

Un vin spumant bun gasiti aici:--->>>http://www.cavafil.ro

In zona Simleului sunt cativa italieni care fac bani la greu din vinurile pe care le produc acolo. Cine e baiat destept stie ce comoara e pe dealurile alea. E plina Romania de francezi si italieni care castiga de sparg din vinicultura. Si la final vorba aia...muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta. :))

* viticultura

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide