Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 09 Mai. 2017, 14:43
0
5665

FOTO: "Vânătorii de comuniști" la o nouă încercare de a găsi mormântul lui Gheorghe Pașca și Gavrilă Rus, uciși de Securitate

Echipa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat și desfășurat o nouă investigaţie de teren în oraşul Năsăud, județul Bistriţa-Năsăud. A fost reluat și continuat astfel, prin săpătură arheologică, a demersul început în 2014 pentru descoperirea mormântului comun unde au fost înhumați Gheorghe Paşca şi Gavrilă Rus, victime ale Securităţii. Cei doi au fost uciși, prin împuşcare, în data de 5 februarie 1956, în urma unei confruntări armate desfăşurate în zona satului Bichigiu, din județul Bistriţa-Năsăud. ATENȚIE! Fotografii care vă pot afecta emoțional.

6. NĂSĂUD   SONDAJ ARHEOLOGIC (0
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Gheorghe Paşca s-a născut la 13 aprilie 1901 în localitatea Săliştea de Sus, județul Maramureş. Potrivit IICCMER, Părinţii săi au fost Gavrilă şi Maria, aceştia având împreună 12 copii. Gheorghe Paşca avea ca preocupări principale dogăritul, albinăritul şi, mai ales, vânătoarea, fiind un bun cunoscător al munţilor şi pădurilor din zona Maramureşului.

"Treptat, a ajuns la o stare materială relativ prosperă, devenind o persoană cunoscută în zonă, la aceasta contribuind prestigiul şi popularitatea sa, calităţile sale de vânător vestit, dar şi faptul că a cununat multe familii tinere din zonă. A fost căsătorit cu Anisia, cu care însă nu a avut copii. Potrivit unor mărturii, Gheorghe Paşca a intrat în vara anului 1946 în conflict cu autorităţile ca urmare a refuzului său de a-şi preda puşca de vânătoare cu lunetă, aşa cum erau dispoziţiile legale de atunci. Fiind căutat de Poliție și Siguranţă, şi-a părăsit gospodăria şi s-a refugiat în munţi", arată reprezentanții IICCMER.

Alte mărturii susţin că Paşca îi detesta pe comunişti, manifestându-se în mai multe rânduri deschis împotriva acestora. Oricum, el a devenit destul de repede un proscris pentru regimul comunist. Presiunile asupra membrilor familiei Paşca aveau să fie tot mai puternice în perioada următoare, ceea ce l-a determinat şi pe fratele său Dumitru, în 1949, să-şi părăsească locuinţa şi să se alăture lui Gheorghe Paşca. Concomitent, în comuna învecinată, Dragomireşti, au fost depistate persoanele implicate în organizaţia Lupta împotriva comunismului, acestea fiind nevoite să se refugieze în munţi.

"Pentru o scurtă perioadă de timp, fraţii Paşca s-au integrat în acest grup, însă după uciderea lui Dumitru de către securişti, în februarie 1950, Gheorghe Paşca a preferat să reziste mai mult izolat, sporindu-şi astfel şansele de supravieţuire. A păstrat însă legătura cu membrii acestei organizaţii, furnizându-le informaţii, arme şi muniţii până la anihilarea treptată a tuturor componenţilor grupului", potrivit "vânătorilor de comuniști".

În continuare au existat mai multe tentative ale Securităţii pentru a-l captura pe Paşca, însă acesta a reuşit întotdeauna să le dejoace. În decembrie 1950, Securitatea a trimis-o în munţi pe Ioana Vlad, o tânără din Săliştea de Sus, pentru a-l găsi pe Paşca şi a comunica locul în care acesta se află. Ioana era născută în 1925 şi se cunoştea de mai mult timp cu Paşca, pe care l-a sprijinit clandestin în mai multe rânduri. Acesta a lămurit-o să nu se mai întoarcă în sat şi să rămână alături de el. Cei doi au trăit împreună până în iunie 1953, în acest timp născându-se o fetiţă, Ioana, şi se aştepta un al doilea copil.

Cei doi au locuit mai mult timp într-un bordei săpat în Măgura Telciului, un loc situat în zona comunei Telciu din nordul județului Bistriţa-Năsăud. Pe baza unor informaţii obţinute de la un localnic, în iunie 1953 trupele de securitate i-au împresurat pe cei doi în timp ce se aflau în acel bordei. Ioana Vlad a fost prinsă, însă Gheorghe Paşca a reuşit să scape. Ioana a trecut prin interogatoriile Securităţii şi a fost închisă la penitenciarul din Satu Mare unde, la 23 august 1953, a născut al doilea copil, pe Gheorghe, care a decedat în 2016.

După patru luni de detenţie, aceasta a fost eliberată şi s-a reîntors acasă, fiind ţinută permanent sub observaţie. În anii ce au urmat, Gheorghe Paşca şi-a vizitat pe ascuns în mai multe rânduri familia. Securitatea supraveghea cu maximă atenţie zona în care activa partizanul, controlând şi interogând orice persoană suspectată că ar fi în legătură cu el, uneori recurgând chiar şi la tortură pentru a forţa oamenii să vorbească și să trădeze.

La începutul anului 1955, Gheorghe Paşca s-a stabilit într-un adăpost amenajat într-o pădure din apropierea satului Bichigiu, comuma Telciu, localitate situată în partea sudică a Munţilor Ţibleş, la 23 de km spre nord-vest faţă de oraşul Năsăud. Lui Paşca i se alăturase în primăvara acelui an un tânăr din Bichigiu, Gavrilă Rus, născut la 24 mai 1934, ce dezertase din armată în timpul efectuării stagiului militar, fiind încorporat la o unitate de muncă. Acesta era fiul lui Mihăilă Rus, un cunoscut gospodar din localitate ce era considerat de autorităţi drept chiabur. Mihăilă Rus a fost persoana care i-a sprijinit constant pe cei doi fugari, aprovizionându-i permanent cu alimente şi cu cele necesare traiului în pădure.

"Pentru acest lucru el a fost arestat şi torturat la Securitatea din Năsăud, fiind forțat să mărturisească locul unde aceștia se aflau ascunşi. Pe baza informațiilor astfel obținute, Securitatea a organizat în zona satului Bichigiu o amplă acţiune pentru prinderea şi lichidarea fugarilor, care se adăposteau într-un bordei amenajat pe Valea Arșiței, într-un loc greu accesibil, situat la circa 6,5 km spre nord-vest față de sat. În ziua de 5 februarie 1956, mai multe cadre operative însoţite de trupe de la Batalionul de securitate nr. 7 din Floreşti-Cluj au fost deplasate şi desfăşurate pentru blocarea şi cercetarea zonei", arată IICCMER.

Documentele consemnează participarea a 34 de ofițeri și subofițeri precum și a circa 30 de soldați. Acţiunea s-a desfăşurat cu rapiditate şi partizanii au fost luaţi prin surprindere. În urma confruntării armate, Gheorghe Paşca şi Gavrilă Rus au fost ucişi prin împuşcare.

Cadavrele celor două victime au fost transportate în aceeaşi zi la sediul Securităţii din Năsăud, iar în ziua următoare au fost autopsiate de către un medic legist adus de la Cluj. Trupurile au fost apoi expuse pentru scurt timp într-o toaletă publică din oraș, pentru a putea fi văzute de localnici și unde au fost aduse în mod organizat grupuri de elevi din satele zonei, acest lucru fiind făcut pentru inducerea intenționată a fricii în rândurile populației și mai ales a tinerilor. În cele din urmă cadavrele au fost înhumate într-o groapă comună, săpată undeva în Cimitirul central al orașului, pe o pantă de deal.

Conform mărturiilor obținute de IICCMER, trupurile au fost învelite fiecare într-o pătură și introduse împreună într-o ladă de lemn.

Prima acțiune de căutare a mormântului a avut loc în zilele de 28-29 aprilie 2014, însă săpăturile efectuate nu au reușit să identifice urmele gropii comune. Locul a fost indicat de către fiul lui Gheorghe Pașca, care aflase despre presupusul amplasament de la niște localnici, decedați între timp, locul fiind marcat abia în 1991 cu o cruce metalică.

La sesizarea IICCMER, Parchetul Militar a deschis atunci un dosar de cercetare penală pentru infracțiunea de omor calificat. După efectuarea unor investigații de arhivă și audieri de martori, în octombrie 2015 s-a dispus prin ordonanță clasarea cauzei pentru că, între timp, a intervenit prescripția răspunderii penale.

În 2014-2016, IICCMER a continuat să efectueze cercetări de teren în zona Năsăudului, căutându-se identificarea unor persoane mai în vârstă ce puteau să ofere orice fel de informație care să conducă la localizarea mormântului comun. Astfel, a fost găsită o persoană ce lucrase în 1956 ca femeie de serviciu la Securitatea din Năsăud, care, cu mare teamă și acum, a oferit niște informații suplimentare despre modul cum au fost înhumate cadavrele și despre locul aproximativ unde au fost îngropate. Acest lucru a permis inițierea și realizarea în 2 mai 2017 a unui sondaj arheologic de verificare în imediata apropiere a locului unde s-au efectuat cercetările din 2014.

Din păcate, nici de această dată nu s-au descoperit elemente care să presupună sau să indice prezența mormântului comun pe locul verificat. În eventualitatea depistării mormântului, IICCMER ar fi solicitat imediat Parchetului Militar redeschiderea cazului. Există însă posibilitatea reală ca mormântul căutat să fi fost afectat, parțial sau chiar în întregime, de înhumările ce s-au practicat în perimetrul vizat în ultimele șase decenii.

Cercetările arheologice din ambele campanii de căutare au fost efectuate de echipa specializată de arheologi ai IICCMER, alcătuită din Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza. Intervenția recentă a fost sprijinită de Protopopiatul Ortodox Năsău, preot protopop Ioan Dâmbu, Parohia ortodoxă din Nepos, com. Feldru, preot Vasile Rus și Colegiul Economic din Năsăud - profesor Dorel Bidică, directorul școlii, și profesor de istorie Ştefan Bachiş.

Cadavrul lui Gheorghe Pașca

 

Cadavrul lui Gavrilă Rus

Ilustraţii în galeria foto:
Fig. 1. Gheorghe Paşca. Fotografie din anul 1948 aflată în actul de identitate (Arhiva CNSAS).
Fig. 2. Gavrilă Rus. Fotografie provenită din arhiva familiei.
Fig. 3. Cadavrul lui Gheorghe Pașca fotografiat în Năsăud (Arhiva CNSAS).
Fig. 4. Cadavrul lui Gavrilă Rus fotografiat în Năsăud (Arhiva CNSAS).
Fig. 5. Locul bordeiului de pe Valea Arșiței unde au murit cei doi partizani (Foto: 2014).
Fig. 6. Aspecte din timpul sondajului arheologic efectuat în Cimitirul din Năsăud (Foto: 2 mai 2017).

 

Articole din aceeasi categorie
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) au înființat Centrul Român de Studii Avansate în Securitate Informatică (Centrul RO-CyberSecurity).
15 Oct. 2018
10:00
0
Femeia a fost coborâtă de pe munte de jandarmi și salvamontiști
14 Oct. 2018
13:02
0
Zeci de artiști români și internaționali animă Clujul duminică la cea mai mare ediție Jazz in the Street din această toamnă, în care arta iese în stradă în toate formele ei.
14 Oct. 2018
10:05
0
Pe drumul judeţean 161A, pe tronsonul cuprins între localităţile Apahida şi Morişti, s-au executat lucrări de marcaje rutiere, în vederea asigurării unui trafic rutier în condiţii de siguranţă.
12 Oct. 2018
13:59
3
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, împreună cu Divizia 4 Infanterie Gemina îi așteaptă pe clujeni să participe în perioada 23-24 octombrie la cea de-a XI-a e
12 Oct. 2018
13:56
1
Primăria Cluj-Napoca a anunțat instituirea unor restricții de circulație cu ocazia meciului de fotbal România Under - 21 – Ţara Galilor Under - 21 și a evenimentului ”Tandem Bike Fland”.
12 Oct. 2018
10:38
1

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide