Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 08 Oct. 2010, 13:01
2
3822

Mutatii genetice la ciuperci. Cum eliminam pericolul?

4888_
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

VIDEO In ultimele zile, zeci de persoane au ajuns la spital iar altele au murit din cauza intoxicatiilor cu ciuperci otravitoare. Avalansa de imbolnaviri a creat panica printre cei obisnuiti sa mearga la cules in fiecare toamna. Ei spun ca de vina ar fi si mutatiile genetice suferite de ciuperci. Specialistii au explicat pentru citynews.ro ca acestea sunt excluse si ca vina apartine exclusiv culegatorilor, care nu se documenteaza inainte de a pune in desaga tot ce gasesc in padure.

“In ultima perioada, datorita conditiilor climatice, incalzirii vremii si umiditatii, in paduri au aparut foarte multe ciuperci. Cauza principala a intoxicatiilor care ne ingrijoreaza pe toti este necunoasterea. Oamenii trebuie sa stie ca nu se recolteaza decat acele ciuperci care nu sunt toxice”, a declarat consilierul coordonator al Unitatii Fitosanitare Maramures, Valer Vele.

El a explicat si cum putem deosebi ciupercile comestibile de cele otravitoare: “In ultimul timp au aparut tot felul de amanite, rusulele de toamna si o parte dintre asa numitele pitoi, boletus, dintre care unele sunt toxice, dar nu sunt otravitoare. Pe langa boletus edulis, care este o specie foarte bune si cu deosebite calitati gustative, mai sunt si altele, cum ar fi hribul amar, buretele vrajitoarei, hribul dracului si cel caramiziu care sunt toxice. Cele patru se deosebesc in principal de cele comestibile daca rupem palaria carnoasa si observam ca ele fie se invinetesc, fie primesc o nuanta rosiatica. Acestea nu sunt comestibile si produc intoxicatii si indigestie, dar nu duc neaparat la moarte. Sunt in schimb alte specii, cum sunt rusulele de toamna care se confunda usor cu o amanita foarte toxica. Cunoscatorii stiu insa cum sa faca diferenta. Amanita are la baza piciorusului un bulb, ca si cum ar creste dintr-un ou de rata de culoare verzuie. Aceasta este foarte toxica si este suficient ca o bucatica mica sa ajunga printre ciupercile pe care le culegem ca sa produca moartea. Mai exista o specie de amanita phalloides care se poate confunda cu vinetica sau oita, toatce aceste amanite fiind toxice. Una singura, painea doamnei, este comestibila, insa este mai bine sa nu o recoltezi pentru a nu risca nimic”.

Specialistii spun ca “metodele empirice de testare a ciupercilor, cu inelul sau lingura de argint, buchetul de patrunjel nu sunt dovedite stiintific. In ceea ce priveste mutatiile la ciuperci, cei de la institutul de cercetari de la Mogosoaia nu au resuti sa faca astfel de mutatii, ele fiind excluse”.

Vlaer Vele ii sfatuieste pe cei ce se pregatesc de cules ca “inainte de a merge in padure sa se decoumenteze foarte bine. Exista in librarii ghiduri de recunoastere a ciupercilor si este bine ca ele sa fie studiate amanuntit. Mai mult, este bine ca ciupercile sa fie fierte in doua sau trei ape si abia apoi preparate”.

D.H. si T.P.

Foto © sxc.hu

Articole din aceeasi categorie
Elena Băsescu și Bogdan Ionescu au divorțat. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Elenei, fiica cea mică a fostului președinte Traian Băsescu.
03 Sep. 2016
17:08
16
Nici un an și jumătate nu a durat căsnicia dintre Johnny Depp și actrița Amber Heard.
26 Mai. 2016
13:20
3
Dacă temperaturile din ultima perioadă v-au convins să treceți la garderoba de vară, poate că ar trebui să vă mai gândiți.
25 Apr. 2016
14:30
1
Anul 2016 a venit cu noi trenduri în materie de coafuri.
02 Feb. 2016
12:40
0
În zilele geroase și alimentația noastră ar trebui să fie una adecvată. Dacă nu e hrănit cum trebuie, organismul este expus riscului de îmbolnăvire.
21 Ian. 2016
10:21
1
Femeile sunt înnebunite după cosmetice și parfumuri. De aceea, nu daţi greş dacă le faceţi cadou de Crăciun.
24 Dec. 2015
10:24
2

Post new comment

Comentarii

daca ciupercile comestibile sunt fierte in doua sau trei ape elimina din ele eventualele toxine de la celelalte ciuperci posibil otravitoare din zona?

Pitoancele sau cum ai spuneti voi ciuperci as foarte bune si sanatoase da Majoritatea iasa pe langa Coada sarpelui sau cum se mai spune ciuberca deavolului din cauza ploi spala otrava de pe Coada sarpelui toata otrava se prelinge la Ciupercile comestibile da daca le vierbi de 2 ori an apa clocotita nu patesti nik:*Asa ca daca gasiti pe langa coada sarpelui adica buretele rosu cu pikatele albe Ai luati cei comestibil de langa ei si ai fierbeti de doua ori si va garantez ca o sa viti sanatosi :*:*:* Ei sor intoxicat din cauza ca nu io fiert cum trebuia deaia si o fi ramas otrava de la cei otraviti asa ca avet grija cum ai vierbeti :*:*

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

O celebră actriță a pozat topless pe Instagram. Fanii au fost uluiți
02 Dec. 2016
15:04
DEZASTRUL anunțat de meteorologi. România, în HAOS. Se va întâmpla astăzi
02 Dec. 2016
08:58
RÂZBOI diplomatic fără precedent în istoria României. S-a întâmplat în urmă cu scurt timp
01 Dec. 2016
19:11
Inchide