Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 08 Oct. 2010, 13:01
2
2612

Mutatii genetice la ciuperci. Cum eliminam pericolul?

4888_
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

VIDEO In ultimele zile, zeci de persoane au ajuns la spital iar altele au murit din cauza intoxicatiilor cu ciuperci otravitoare. Avalansa de imbolnaviri a creat panica printre cei obisnuiti sa mearga la cules in fiecare toamna. Ei spun ca de vina ar fi si mutatiile genetice suferite de ciuperci. Specialistii au explicat pentru citynews.ro ca acestea sunt excluse si ca vina apartine exclusiv culegatorilor, care nu se documenteaza inainte de a pune in desaga tot ce gasesc in padure.

“In ultima perioada, datorita conditiilor climatice, incalzirii vremii si umiditatii, in paduri au aparut foarte multe ciuperci. Cauza principala a intoxicatiilor care ne ingrijoreaza pe toti este necunoasterea. Oamenii trebuie sa stie ca nu se recolteaza decat acele ciuperci care nu sunt toxice”, a declarat consilierul coordonator al Unitatii Fitosanitare Maramures, Valer Vele.

El a explicat si cum putem deosebi ciupercile comestibile de cele otravitoare: “In ultimul timp au aparut tot felul de amanite, rusulele de toamna si o parte dintre asa numitele pitoi, boletus, dintre care unele sunt toxice, dar nu sunt otravitoare. Pe langa boletus edulis, care este o specie foarte bune si cu deosebite calitati gustative, mai sunt si altele, cum ar fi hribul amar, buretele vrajitoarei, hribul dracului si cel caramiziu care sunt toxice. Cele patru se deosebesc in principal de cele comestibile daca rupem palaria carnoasa si observam ca ele fie se invinetesc, fie primesc o nuanta rosiatica. Acestea nu sunt comestibile si produc intoxicatii si indigestie, dar nu duc neaparat la moarte. Sunt in schimb alte specii, cum sunt rusulele de toamna care se confunda usor cu o amanita foarte toxica. Cunoscatorii stiu insa cum sa faca diferenta. Amanita are la baza piciorusului un bulb, ca si cum ar creste dintr-un ou de rata de culoare verzuie. Aceasta este foarte toxica si este suficient ca o bucatica mica sa ajunga printre ciupercile pe care le culegem ca sa produca moartea. Mai exista o specie de amanita phalloides care se poate confunda cu vinetica sau oita, toatce aceste amanite fiind toxice. Una singura, painea doamnei, este comestibila, insa este mai bine sa nu o recoltezi pentru a nu risca nimic”.

Specialistii spun ca “metodele empirice de testare a ciupercilor, cu inelul sau lingura de argint, buchetul de patrunjel nu sunt dovedite stiintific. In ceea ce priveste mutatiile la ciuperci, cei de la institutul de cercetari de la Mogosoaia nu au resuti sa faca astfel de mutatii, ele fiind excluse”.

Vlaer Vele ii sfatuieste pe cei ce se pregatesc de cules ca “inainte de a merge in padure sa se decoumenteze foarte bine. Exista in librarii ghiduri de recunoastere a ciupercilor si este bine ca ele sa fie studiate amanuntit. Mai mult, este bine ca ciupercile sa fie fierte in doua sau trei ape si abia apoi preparate”.

D.H. si T.P.

Foto © sxc.hu

Articole din aceeasi categorie
Vin amestecat cu condimente sau cu furnici și gândaci de pământ. Această combinație ciudată era extrem de folosită în trecut pentru stârnirea dorințelor.
05 Mar. 2015
10:36
0
Am devenit dependenți de rețelele de socializare. Zilnic petrecem ore întregi pe Facebook, fără să ne gândim însă la pericolele la care ne expunem.
01 Mar. 2015
12:23
0
Postul Sfintelor Paști este cel mai lung și mai aspru post al ortodocșilor. De aceea este denumit are și denumirea de Postul Mare.
23 Feb. 2015
12:22
3
Cântăreața Lady Gaga a anunțat logodna cu actorul și modelul Taylor Kinney pe contul său de Twitter.
17 Feb. 2015
11:27
0
Kebabul, preparat-vedetă al bucătăriei românești. Da, ați auzit bine. Un indian stabilit în Transilvania de 13 ani a reinventat produsul oriental, pe gusturile noastre.
15 Feb. 2015
14:10
12
Clădirile verzi cresc productivitatea angajaţilor. Este doar unul dintre avantajele pe care constructorii ar trebui să îl aibă în vedere atunci când se apucă de un nou proiect.
15 Feb. 2015
13:52
2

Post new comment

Comentarii

daca ciupercile comestibile sunt fierte in doua sau trei ape elimina din ele eventualele toxine de la celelalte ciuperci posibil otravitoare din zona?

Pitoancele sau cum ai spuneti voi ciuperci as foarte bune si sanatoase da Majoritatea iasa pe langa Coada sarpelui sau cum se mai spune ciuberca deavolului din cauza ploi spala otrava de pe Coada sarpelui toata otrava se prelinge la Ciupercile comestibile da daca le vierbi de 2 ori an apa clocotita nu patesti nik:*Asa ca daca gasiti pe langa coada sarpelui adica buretele rosu cu pikatele albe Ai luati cei comestibil de langa ei si ai fierbeti de doua ori si va garantez ca o sa viti sanatosi :*:*:* Ei sor intoxicat din cauza ca nu io fiert cum trebuia deaia si o fi ramas otrava de la cei otraviti asa ca avet grija cum ai vierbeti :*:*

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

2 kilograme, în 24 de ore. Această dietă are la bază consumul de proteine, care conţin o cantitate mare de aminoacizi. Aceştia furnizează energie, reduc țesutul adipos și întârzie apariția sen­zaţiei de foame.
05 Mar. 2015
14:21
Show-urile TV difuzate în România, precum “Sunt celebru, scoate-mă de aici!”, “Big Brother” sau “Academia vedetelor”, în care concurenţii sunt supuşi la fel de fel de probe, fiind închişi în camere cu şerpi sau puşi să supravieţuiască în junglă, par floare la ureche faţă de probele ce au loc în alte show-uri din alte ţări.
05 Mar. 2015
00:05
Inchide