Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 10 Mar. 2009, 16:57
0
10459

Kumquats, ghici cu ce se mananca?!

kumquats ghici cu ce se mananca
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

O raita prin raionul de fructe din hipermarketuri se poate face doar cu dictionarul. Nume ciudate si preturi pe masura. Dar cum sa cumperi un fruct a carui denumire nu poti sa o pronunti, mai ales ca nimeni nu stie sa te lamureasca daca sa consuma crud sau gatit, daca e fruct sau leguma si mai mult, daca e gustos sau nu.

Tamarillos, pitahaya, mangustan, kumquats sau carambola... ghici cu ce se mananca. Dupa o cautare temeinica si o documentare pe masura citynews.ro vine in ajutorul gurmetilor cu o serie de detalii despre aceste tipuri de fructe, care dincolo de aspectul ciudat au si diverse indicatii terapeutice.

Kiwano este originar din desertul Kalahari si in prezent se cultiva in Noua Zeelanda si California. Este cunoscut si sub denumirea de “castravetele cu coarne” si se poate folosi in salate, la aromatizarea iaurturilor si ca topping pentru inghetate si prajituri. Pretul unui kilogram este de 13,99 lei/ bucata

Tamarillos, rosiile sud-americanilor

Pentru “doar” 55,99 lei putem cumpara un kilogram de tamarillos, fructe de origine sud-americana, care pot fi gasite in doua sortimente - rosii si verzi. Tamarillos pot fi folosite la gatit, asemenea tomatelor sau ca desert, in cazul fructelor dulci. Au gustul usor amarui, care se atenueaza prin oparire si decojire, iar adaugarea de zahar le confera o aroma deosebita. Fructele de tamarillos sunt bogate in vitaminele A, C si E.

Pitahaya (18,99 lei/bucata), este un fruct ce creste in zonele tropicale si subtropicale si are un gust fin acrisor. Are o coaja cu forme de solzi, o culoarea roza-rosiatica, este moale, groasa si necomestibila. Pulpa este alba si are textura unui pepene rosu combinat cu kiwi. Pentru a fi consumat fructul se taie pe jumatate, iar pulpa este scoasa cu lingurita.

Fructul de solanum muricatum, Pepino (9,79 lei/bucata) seamana cu un pepene mic, cu forma alungita si are o coaja de culoare verde pal pana la galben, pe masura ce se coace. Pepino necopt este servit cel mai adesea gatit, preparat ca dovleacul, iar atunci cand este copt se consuma crud, intocmai ca un pepene. Este delicios aromatizat cu ghimbir si stropit cu lichior de fructe. Pepino este foarte bogat in vitamina C.

Rambutanul, ariciul din cosul de fructe

Rambutanul (55,99 lei/kg) este un fruct de marimea unei castane care provine din  Malaysia. Pulpa fara samburi e gustoasa, dulce-acrisoara si invioratoare, iar coaja si samburii nu sunt comestibili. Acoperit pe dinafara cu spini moi, rambutanul arata ca un arici. Miezul alb este suculent si translucid, iar gustul variaza de la dulce la usor acrisor. Pentru a fi cat mai gustos este bine sa alegem fructele de culoare rosiatica si cu spinii de culoare verzuie. Seamana foarte mult cu un alt fruct exotic, litchi si este bogat in vitamina C.

Se recomanda atentie mare atunci cand mancati fructe de rambutan, deoarece samburele are un gust foarte rau. Ca regula de baza, este indicat sa nu tai niciodata un fruct de rambutan pe jumatate cu tot cu sambure. Acesta trebuie ocolit pentru a nu-l strivi.

Mangustanul, denumit si “piure de mere”, (55,99 lei/kg) este un fruct tropical care provine din Brazilia si are forma unui mar de marime mijlocie, mai turtit sus si jos. Pulpa este alba si racoritoare, dulce si parfumata, fiind bogata in  nutrienti si antioxidanti. Mangustanul este un fruct rotund, rosiatic spre maro, cu o coaja destul de rezistenta. Gustul picant poate fi usor neplacut pentru cei care sunt obisnuiti ca toate fructele sa fie dulci sau cel mult acrisoare.

Kumquat la murat

Fructele de Kumquat (36,99 lei/kg) fac parte din familia citricelor si sunt dulci-acrisoare, acoperite cu o coaja groasa si dulce. Este originar din China, dar se cultiva si in Japonia si SUA, in statele Florida si California. Este un fruct delicios, excelent pentru prepararea jeleurilor si gemurilor. Se poate servi in salate, deserturi si acompaniaza foarte bine puiul, porcul sau pestele si poate fi pus la murat. Fructele nu contin colesterol, grasime si sodiu si constituie o sursa importanta de vitamina A si C.

Averrhoea carambola (6,99 lei/bucata) este cunoscut si sub denumirea de “fructul stea” si are o culoare galbena atunci cand este copt. Fructele cresc pana la dimensiunea de 15 centrimetri. Miezul lor este foarte moale si are un gust dulce-acrisor. Se pot consuma inainte de masa, deoarece sunt indicate persoanelor fara pofta de mancare.

RETETA: Fructe exotice si condimente orientale

Un amestec de arome exotice si condimente orientale poate face deliciul oricarui adept al bucatariei neconventionale. citynews.ro va propune o reteta indrazneata, care combina citricele cu ghimbir, chili si coriandru, intr-un buchet de senzatii gustative.

Ragout de kumquats
Ingrediente:
200 grame de kumquats, 80 grame de zahar, sucul de la o lamaie, 100 mililitri suc de portocale, 200 mililitri Cointreau, un chili mic, o legatura de coriandru, o lingura de ghimbir tocat si 10-15 boabe de coriandru.
Mod de preparare:
Se caramelizeaza zaharul si se stinge cu sucul de portocale si cel de lamaie. Se adauga boabele de coriandru, ghimbirul, chili-ul tocat si se lasa sa fiarba cateva minute si se trece amestecul printr-o sita fina. Fructele de Kumquat se taie felii, se scot samburii si se adauga in sos. Se fierb pana cand capata consistenta unei peltele subtiri. Se lasa sa se raceasca, se adauga cei 200 de mililitri de Cointreau si se presara deasupra coriandru tocat. Acest ragout se preteaza bine langa deserturi din ciocolata amaruie sau inghetata.

Tania Purcaru

Articole din aceeasi categorie
Când e vorba să meargă la spital, romanul are o vorba: vii cu o boală și ieși cu două. De cele mai multe ori, de vină pentru această percepție sunt infecțiile nosocomiale.
05 Apr. 2019
12:00
0
Înrudite cu măceșul, fructele de aronia se numără printre cele mai benefice alimente. Specialiștii ne recomandă să le consumăm zilnic, deoarece sunt bogate în vitamine, acid folic și minerale.
04 Apr. 2019
17:00
0
Câștigătoarea campaniei „SHOW YOU CAN”, Dora Baias împreună cu ceilalți 4 finaliști ai competiției, Nicoleta Trif, Andreea Frățilă, Antonio Rob și Gabriel Vainagi se află în acest zile într-un interns
04 Apr. 2019
13:06
1
Cele mai bune tratamente vin din natură. Apă sărată, nămolul sau aerul curat de munte sunt elemente recunoscute pentru proprietățile terapeutice.
03 Apr. 2019
21:31
0
Începând de azi, oricine caută un loc de cazare pentru perioada festivalului UNTOLD, va găsi cel puțin o opțiune care să îi fie pe plac.
02 Apr. 2019
14:33
2
Cataracta este o afectiune oftalmologica frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului.
22 Mar. 2019
10:17
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide