Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Sâmbătă, 18 Aug. 2018, 10:00
8
3980

CLUJ: Matia Corvin, sărbătorit la Zilele Culturale Maghiare 2018

Pentru că se împlinesc 575 de ani de la nașterea Regelui Matia Corvin, organizatorii Zilelor Culturale Maghiare (programate în acest an între 19 și 26 august) au pregătit câteva evenimente care îi sunt dedicate. Totodată, va fi marcat Anul Libertății Religioase, prin care Biserica Unitariană Maghiară aniversează cei 450 de ani de la Edictul de la Turda (moment istoric în care s-a enunțat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa). De asemenea, iubitorii sportului sunt așteptați să ia parte la Crosul ZCMC DONATON, competiție organizată „pentru a cinsti amintirea viteazului păstor Donát”.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Suntem în Anul Jubiliar Matia Corvin, personalitate istorică de la nașterea căruia se împlinesc 575 de ani. 

Botezat cu numele Sfântului Apostol Matia, ales de cei unsprezece apostoli ai lui Iisus în locul lui Iuda Iscarioteanul, Regele Matia Corvin este una dintre cele mai marcante figuri ale istoriei maghiarilor și nu numai. A fost un monarh care a condus ţara cu mână forte, dar în spirit progresist, fiind o personalitate integratoare a epocii respective, capabilă de unirea forţelor popoarelor Europei Centrale. Evocarea Regelui Matia în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va face prin intermediul mai multor evenimente care vor aduce în atenția publicului clujean personalitatea regelui devenit, încă din timpul vieții, erou principal al numeroaselor basme şi legende populare.

Unul dintre aceste evenimente va fi masa rotundă cu tema ’’Matthius Corvinus, un rege născut la Cluj’’, care va avea loc în Curtea Bánffy și la care vor participa istoricii români Mihai Hasan, Lukács József, Alexandru Simon, Tudor Sălăgean, Sebastian Moga și Victor Salcă. În același spirit, pe durata festivalului, grădina cu ruine a Bisericii Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu se va transforma în Grădina Matia Corvin. Aici se va regăsi expoziţia itinerantă și interactivă ’’Aventuri în tabăra Regelui Matia Corvin’’, care este dedicată reconstruirii modului de viaţă medieval și care transpune vizitatorii în epoca vestitului monarh.

Expoziţia va fi amenajată în interiorul corturilor cavalerești medievale şi în spaţiul din jurul acestora, reconstituind astfel o tabără medievală și oferind un prilej celor interesaţi să încerce armamentul folosit în epoca Regelui Matia sau să probeze piese de îmbrăcăminte caracteristice epocii. Printre exponate se vor număra copiile cămăşii de zale şi a coifului lui Kinizsi Pál (Pavel Cneazu), legendarul comandant al monarhului, originalele fiind păstrate în Muzeul Naţional Maghiar. Dotarea corturilor cavalerești şi a împrejurimii acestora cu obiecte specifice epocii va fi un prilej excelent pentru vizitatori de a face fotografii memorabile. Atmosfera epocii va fi redată și prin intermediul unor jocuri medievale care se practicau la curtea regală sau de către popor.

Un alt moment care va evoca în timpul festivalului personalitatea Regelui Matia va fi expoziția bilingvă pe panouri de la intrarea Bisericii Sfântul Mihail intitulată ”Spaţii de vieţuire ale Regelui Matia Corvin”. Expoziţia înfăţişează o trăsătură mai puţin cunoscută a lui Matia Corvin: cea a regelui itinerant, aflat mereu pe drumuri.Comploturile, campaniile militare defensive sau ofensive l-au obligat la o deplasare permanentă pe monarh, el conducând campanii militare pe tot teritoriul Regatului Maghiar şi în afara acestuia. În acest scop au fost construite diferite reşedinţe regale principale şi secundare care vor fi prezentate în expoziție. Edificiile care amintesc de marele monarh au fost construite de regulă în stilul gotic, considerat tradiţional pentru epoca respectivă, dar pe unele dintre ele apar elemente de ornamentică renascentistă, ce semnalează că urcarea pe tron a lui Matia a deschis o eră nouă. Expoziţia constituie o fereastră spre această lume diversă, care se extinde şi dincolo de binecunoscutele graniţe din secolul al XV-lea ale Regatului Maghiar prezentând spaţiile în care a vieţuit un monarh cu adevărat central european.

În același timp, manifestarea de la Cluj va marca și Anul Libertății Religioase, prin care Biserica Unitariană Maghiară aniversează cei 450 de ani de la Edictul de la Turda, moment istoric în care s-a enunțat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa.

Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda la începutul anului 1568, a adoptat o hotărâre istorică: documentul, recunoscut ulterior ca Edictul de la Turda, prin care s-a proclamat libertatea conștiinței religioase pentru prima oară în istoria modernă a omenirii și dreptul fiecărei comunități de a-și alege predicator. Totodată, Edictul mai conține și interzicerea discriminării pe baze religioase.

Edictul ce a proclamat libertatea religioasă este cea mai de preț valoare transilvăneană, de aceea Anul Libertății Religioase va fi marcat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj printr-o serie de manifestări pregătite de Biserica Unitariană, care vor avea loc în Casa Libertății Religioase, precum și în cortul amplasat pe strada Mihail Kogălniceanu. Prin aceste evenimente se dorește nu doar marcarea momentului aniversar, cât și readucerea principiilor de egalitate și de libertate a comunităților în atenția publică.

„Chiar dacă libertatea religioasă a fost formulată pentru prima dată la Turda, acest principiu este universal. Ne dorim ca în 2018 toți locuitorii Transilvaniei, români, maghiari, sași și de alte naționalități, catolici, ortodocși, reformați, luterani, unitarieni sau de alte confesiuni, să poată să își amintească cu mândrie de acest moment istoric special și să sărbătorim împreună această aniversare”, arată organizatorii.

2018 a fost declarat Anul Libertății Religioase de către PS Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, la 13 ianuarie în biserica romano-catolică din Turda cu prilejul evenimentului comemorativ special organizat în locul adoptării edictului. Acolo a fost lansată o petiție oficială către Parlamentul României, Parlamentul Ungariei și Parlamentul European prin care se cere ca aceste foruri legislative să adopte rezoluții pentru comemorarea aniversării și susținerea libertății religioase, respectiv pentru declararea zilei de 13 ianuarie ca fiind Ziua Libertății Religioase. În decursul evenimentului comemorativ a fost dezvelit Monumentul Libertății Religioase, creație al artistului clujean Liviu Mocan.

În 7 iulie, la Cluj-Napoca a fost prezentat publicului mai larg Casa Libertății Religioase. Clădirea situată pe B-dul 21. Decembrie 1989 nr. 14, a doua cea mai veche casă de locuit a orașului, care a servit în trecut ca și reședință episcopală unitariană, a fost renovată în totalitate, devenind un centru cultural și științific care se dorește să fie un punct de reper al vieții spirituale a orașului de lângă Someș.

Nu în ultimul rând, săptămâna viitoare este programat la cluj și un eveniment dedicat celor care iubesc sportul și mai cu seamă alergarea. Este vorba de Crosul ZCMC Donaton, edicat cinstirii viteazului păstor Donát.

Legenda spune că într-o noapte, în urmă cu 400 de ani, aflându-se cu turma la păscut în pădurea Hoia, păstorul Donát a zărit oastea otomană pregătită să atace orașul prin locul care astăzi se numește Tăietura Turcului. Asemeni eroului grec de la Marathon, păstorul Donát a fugit să ducă vestea concetățenilor săi. A trecut pe nerăsuflate de poarta Mănășturului și nu s-a oprit până la primărie. Acolo a spus ce a avut de spus, după care, din cauza emoției și a efortului, a căzut mort. Oastea orașului însă s-a adunat numaidecât și a reușit să-i alunge pe inamic. Drumul parcurs de păstor poartă și azi numele de Donát (Donath).

Crosul ZCMC DONATON va avea loc sâmbătă, 25 august, cu începere de la ora 11.00, iar concurenții își vor putea măsura rezistența și puterea pe trei distanțe diferite, de 1,8, 5 și 10 kilometri, pe traseul: Str. Mihail Kogălniceanu – Bastionul Croitorilor – Str. C-tin Daicoviciu – Str. I. C. Brătianu – B-dul Eroilor – Piaţa Unirii – Str. Universităţii – Str. Mihail Kogălniceanu.

Doritorii se pot înscrie la cros atât în zilele premergătoare festivalului, cât și în timpul acestuia. Astfel, până în data de 17 august înscrierile se fac, între orele 9:00-16:00, la sediul Fundaţiei Eurotrans Alapítvány (Str. Iuliu Maniu nr. 2) sau la Centrul de Democraţie CNMT (Piaţa Unirii nr. 23 – în curtea Consulatului General al Ungariei la Cluj), iar între 18-23 august, între orele 9:00-18:00, la standurile Info al Zilelor Culturale Maghiare de pe strada Mihail Kogălniceanu.

Pentru o taxă de participare este de 15 lei, fiecare alergător va primi o banderolă, o medalie și o cartelă de participare la degustarea vițelului prăjit la proțap, un eveniment organizat în cadrul festivalului. Participanții clasați pe primele trei locuri la fiecare categorie vor primi și diplome.

Alergătorii se pot înscrie la opt categorii diferite de concurs, în funcție de vârstă și sex: sub 10 ani (categoria I), între 10-11 ani (categoria a II-a), între 12-13 ani (categoria a III-a), între 14-15 ani (categoria a IV-a), între 16-17 ani (categoria a V-a), între 18-34 ani (categoria a VI-a), între 35-54 ani (categoria a VII-a) şi peste 55 de ani (categoria a VIII-a).

Numărul participanților la cros este limitat, iar înscrierile pe locurile rămase neocupate se vor face la fața locului.

Articole din aceeasi categorie
Când e vorba să meargă la spital, romanul are o vorba: vii cu o boală și ieși cu două. De cele mai multe ori, de vină pentru această percepție sunt infecțiile nosocomiale.
05 Apr. 2019
12:00
0
Înrudite cu măceșul, fructele de aronia se numără printre cele mai benefice alimente. Specialiștii ne recomandă să le consumăm zilnic, deoarece sunt bogate în vitamine, acid folic și minerale.
04 Apr. 2019
17:00
0
Câștigătoarea campaniei „SHOW YOU CAN”, Dora Baias împreună cu ceilalți 4 finaliști ai competiției, Nicoleta Trif, Andreea Frățilă, Antonio Rob și Gabriel Vainagi se află în acest zile într-un interns
04 Apr. 2019
13:06
1
Cele mai bune tratamente vin din natură. Apă sărată, nămolul sau aerul curat de munte sunt elemente recunoscute pentru proprietățile terapeutice.
03 Apr. 2019
21:31
0
Începând de azi, oricine caută un loc de cazare pentru perioada festivalului UNTOLD, va găsi cel puțin o opțiune care să îi fie pe plac.
02 Apr. 2019
14:33
2
Cataracta este o afectiune oftalmologica frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului.
22 Mar. 2019
10:17
0

Post new comment

Comentarii

După ce a fost în relație cu Wilson timp de șapte ani, sa despărțit de mine, am făcut tot posibilul să-l aduc înapoi, dar totul era zadarnic, l-am vrut atât de mult din cauza dragostei pe care am avut-o pentru el, l-am rugat cu totul , Am făcut promisiuni, dar a refuzat. Mi-am explicat problema pe cineva online și ea mi-a sugerat să contactez un vrăjitor care să mă ajute să arunc o vrajă care să-l aducă înapoi, dar eu sunt tipul care nu crede în vrajă, nu aveam de ales decât să încerc, Vroiam să spun o vrăjitoare numită Dr Zuma zuk și i-am trimis un e-mail și mi-a spus că nu există nici o problemă că totul va fi bine înainte de trei zile, că fostul meu se va întoarce la mine în trei zile, a aruncat vraja și surprinzător a doua zi, era în jurul orei 16:00. Ex-ul meu ma sunat, eram atat de surprins, am raspuns la apel si tot ce a spus a fost ca a fost atat de rau pentru tot ce sa intamplat, ca a vrut sa ma intorc la el, ca ma iubeste atat de mult. Am fost atât de fericit și am mers la el, așa am început să trăim împreună din fericire din nou. De atunci, am promis că oricine știu că are o problemă de relație, aș fi de ajutor pentru o astfel de persoană, referindu-mă la singura vrăjitoare reală și puternică, care ma ajutat cu propria mea problemă și care este diferită de toate cele false acolo. Oricine ar putea avea nevoie de ajutorul vrăjitorului, e-mailul său: spiritualherbalisthealing@gmail.com sau sunați-l la +2348164728160, îl puteți trimite prin e-mail, dacă aveți nevoie de asistența lui în relația dvs. sau altceva. CONTACT-L ACUM PENTRU SOLUȚIE LA TOATE PROBLEMELE DUMNEAVOASTRĂ

suntem romani si ne vom apara pamantul neamul si istoria....ale ale ale sa-ti dam la ***EDITAT*** bozgore!

Pe toate indicatoarele (chiar si pe autosradá) este mentzionat Castelul CORVINESTILOR... Prostu' de Matia nici mácar nu stia cá numele lui este CORVINESCU ..: )

Ori vorbiti romana ori mergeti in Ungaria ca acolo toata lumea vorbeste ungureste !

vinitura ce esti!

"...s-a enunțat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa", dar nu şi pentru românii ortodocşi. Aşa că, articolul este unul mincinos, tendenţios şi neconform cu realitatea istorică.

"...s-a enunțat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa", dar nu şi pentru românii ortodocşi. Aşa că, articolul este unul mincinos, tendenţios şi neconform cu realitatea istoircă.

"...s-a enunțat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa", dar nu şi pentru românii ortodocşi. Aşa că, articolul este unul mincinos, tendenţios şi neconform cu realitatea istoirică.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide